- Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Το Κατάκολο είναι ένα αξιοπρεπές, αναβαθμισμένο λιμάνι»
Τις καινούργιες, σύγχρονες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες του λιμένα Κατακόλου παρουσίασε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, δίνοντας έμφαση στα συστήματα ασφάλειας που για πρώτη φορά έχουν τοποθετηθεί, την οργάνωση και την καθαριότητα, που έχουν αλλάξει την εικόνα της χερσαίας ζώνης.
– Αυτό το διάστημα η κρουαζιέρα συνεχίζεται απρόσκοπτα, και όπως δηλώνει ο κ. Αντωνακόπουλος: «Το λιμάνι του Κατακόλου είναι ένα από τα κορυφαία λιμάνια κρουαζιέρας στη χώρα, με βάση την κίνηση, αλλά και στις υποδομές. Είναι απαραίτητο να προβάλλουμε τις καλές υπηρεσίες που παρέχουμε γιατί αυτό είναι ένα επιπλέον κίνητρο για την κρουαζιέρα. Βέβαια πρέπει να τονίσουμε πως αν δεν υπήρχε η Αρχαία Ολυμπία δεν θα έρχονταν κρουαζιερόπλοια στο Κατάκολο, που είναι το πλησιέστερο λιμάνι. Αυτός είναι ο λόγος που έρχεται η κρουαζιέρα στην Ηλεία και ακολούθως υπάρχουν τα παράπλευρα οφέλη στο Κατάκολο, τον Πύργο και την ευρύτερη περιοχή».
* Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Πύργου, το Κατάκολο, ως λιμάνι υποδοχής έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρει, κι οι οποίες υπακούν σε διεθνείς προδιαγραφές. Και για πρώτη φορά έχει όλες τις σχετικές υπηρεσίες που απαιτούνται από ένα Λιμάνι Κρουαζιέρας.
Καθημερινά ο πρόεδρος του ΔΛΤΠ Κώστας Καραγιάννης φροντίζει για όλες τις διαδικασίες και την καλή λειτουργία όλων υπηρεσιών και των παροχών, με πιο πρόσφατη αυτή της τοποθέτησης πέντε σύγχρονων μηχανημάτων παροχής νερού και ηλεκτρικού ρεύματος σε πλωτά μέσα (pillar).
Οι υπηρεσίες που εγκαινιάστηκαν και ενισχύθηκαν:
Αυτή τη στιγμή, όπως ενημέρωσε ο κ. Αντωνακόπουλος, το λιμάνι του Κατακόλου διαθέτει:
– Κάμερες παρακολούθησης (δεν υπήρχαν)
– Σεκιούριτι (που δεν υπήρχαν) με οργανωμένες υπηρεσίες
– Υπεύθυνο Ασφαλείας, πτυχιούχο της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (δεν υπήρχε)
– Σχέδιο παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων πλοίων
– ISO σε περίπτωση ατυχήματος θαλάσσιας ρύπανσης
– ISO φόρτωσης χύδην στερεών φορτίων
– Μέσα αντιρύπανσης
– Επισκευάστηκαν οι προσκρουστήρες, όπως είναι απαραίτητο να συμβαίνει κάθε δύο χρόνια.
-Τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά πέντε (5) σύγχρονα pilar με χρήση κάρτας, στη μαρίνα, με προοπτική τον επόμενο χρόνο να έχουν αντικατασταθεί όλα τα pilar.
– Ενισχύθηκε ο φωτισμός
– Φροντίστηκε ο καλλωπισμός του λιμανιού
– Τοποθετήθηκαν σημαίες στην είσοδο του λιμένα (Ε.Ε., Ελληνική, ΔΛΤΠ και Δήμου Πύργου)
– Τοποθετήθηκε Info kiosk παραπλεύρως της εισόδου του λιμένα που παρέχει πληροφορίες στους τουρίστες. Πρόκειται για έναν διαδραστικό σταθμό πληροφόρησης σε δύο γλώσσες (ελληνικά-αγγλικά), ενώ στο μέλλον θα υπάρχει υποστήριξη για συνολικά πέντε γλώσσες. Ο επισκέπτης μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για αξιοθέατα, καταστήματα, καταλύματα, εκδηλώσεις, χρήσιμα τηλέφωνα κ.α.
–Η καθαριότητα έχει αναβαθμιστεί πολύ. Καθαρίστηκε η περιοχή της μαρίνας από αντιαισθητικές εικόνες, όπως το παλιό καρνάγιο και η…ιδιότυπη κατασκευή όπου τοποθετούνταν άναρχα τα απορρίμματα.
– Καθαρίστηκε η παραλία που αντιστοιχεί στη χερσαία ζώνη του λιμανιού -όπως κάθε χρόνο- και όπως ο νόμος το επιτρέπει. Με μηχανήματα και με μηχάνημα ανάδευσης της άμμου, με το οποίο μαζεύτηκαν όλα τα μικροαντικείμενα σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου.
«Γίνονται διαρκώς βήματα προόδου και βελτίωσης»
«Όλα αυτά είναι πράγματα που έχουν γίνει. Μπορεί να μην είναι πάρα πολλά αλλά είναι καθοριστικά και σημαντικά. Παράλληλα θα ξεκινήσει πάλι η βυθομέτρηση που πρέπει να επαναλαμβάνεται να κάθε 5 χρόνια στο λιμάνι λόγω της χρήσης και της πρόσχωσης στο λιμάνι, που προκαλούν οι προπέλες των μεγάλων κρουαζιεροπλοίων» τονίζει ο δήμαρχος Πύργου και συνεχίζει:
«Όλα τα παραπάνω είναι απάντηση σε εκείνους που κινδυνολογούν για το λιμάνι, και ξεχνούν ότι το μεγάλο έργο το οποίο έχει “παγώσει” είναι η κατασκευή αίθουσας υποδοχής. Ένα έργο της Π.Δ.Ε. προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ. Κύριος του έργου είναι το Δ.Λ.Τ.Π. αλλά την τεχνική επίβλεψη και διαχείριση έχει η ΠΔΕ. Αυτό το έργο έχει σταματήσει γιατί είχε δοθεί από τον ανάδοχο υψηλή έκπτωση, αλλά έπειτα προέκυψε η εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών, με αποτέλεσμα ο ανάδοχος να ζητά διάλυση της εργολαβίας. Εμείς ως Δήμος Πύργου κάνουμε συνεχείς προσπάθειες με την Π.Δ.Ε. να συνεχίσει το έργο».
«Το λιμάνι δεν λειτουργεί για το προσωπικό όφελος κανενός»
Συνεχίζοντας ο κ. Αντωνακόπουλος εξηγεί ότι για θέματα ISPS και εφαρμογής του νόμου, τον πρώτο λόγο έχει το Λιμεναρχείο. «Ο Λιμενάρχης έχει απαντήσει κατατοπιστικά σε πολλούς που προτάσσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα. Εκεί υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση και τήρηση της νομιμότητας. Ο Λιμενάρχης είναι αφοπλιστικός στην απάντησή του και βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Το λιμάνι δεν μπορεί όμως να λειτουργήσει με βάση τον υπολογισμό του προσωπικού συμφέροντος του καθενός. Για όλους αυτούς – που είναι ενταγμένοι σε μια προεκλογική προσπάθεια τυφλής αντιπαράθεσης και προσπαθούν να μειώσουν το λιμάνι – τους λέμε ότι το Κατάκολο είναι ένα αξιοπρεπές κι αναβαθμισμένο λιμάνι»