Ο ΝΟΜΟΣ ΜΑΣ…Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ…ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ…

Η Ηλεία αποτελεί την κοιτίδα του πολιτισμού, ενός πολιτισμού γνωστού σε κάθε γωνιά της γης. Η Αρχαία Ολυμπία, η Αρχαία Ήλιδα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Ηλείας, ενώ τα μηνύματα τα οποία εκπέμπει το Ολυμπιακό Ιδεώδες, που γεννήθηκε στην Ηλειακή γη, είναι διαχρονικά. Το brand name της Ολυμπίας αποτελεί πόλο έλξης για ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης. Δεν είναι όμως μόνο ο πολιτισμός της Ηλείας εκείνος ο οποίος που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες. Η Ηλεία διαθέτει απαράμιλλη φυσική ομορφιά. Παραλίες δεκάδων χιλιομέτρων με πεντακάθαρα- κρυστάλλινα νερά, ιαματικές πηγές με μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες, ορεινό όγκο και προστατευόμενα δάση, ποτάμια και μοναδικής ομορφιάς καταρράκτες, λίμνες…

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η Ηλεία αποτελεί την γη της Επαγγελίας…. Τον τόπο όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει όλα όσα ο ίδιος αναζητά.

Το λιμάνι του Κατακόλου, δεν αποτελεί απλά το Επίνειο του Δήμου Πύργου, αλλά ουσιαστικά το Επίνειο της Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς κάθε χρόνο, εκατοντάδες κρουαζιερόπλοια μεγάλων εταιριών κρουαζιέρας,  επιλέγουν να δέσουν στο Κατάκολο, ενώ οι χιλιάδες επισκέπτες που φτάνουν με αυτά, είτε επιλέγουν να απολαύσουν την θάλασσα είτε μεταφέρονται προκειμένου να «ζήσουν τον Μύθο» της Ολυμπίας.

Η πορεία του ελληνικού τουρισμού προς το 2030 προϋποθέτει τη «μετάβαση» από την αυθόρμητη στη στοχευμένηανάπτυξη μέσα από ένα μεθοδικό, ουσιαστικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε ένα πλαίσιο βιωσιμότητας, λαμβάνοντας υπόψη διαθέσιμους πόρους, στόχους και αναδυόμενες τάσεις, τονίζει το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, το ΙΝΣΕΤΕ, με αφορμή την εκπόνηση μελέτης με θέμα: «Ελληνικός Τουρισμός 2030|Σχέδια Δράσης» για την ανάπτυξη των τουριστικών προϊόντων της χώρας σε προορισμούς και clusters προορισμών από όλες τις περιφέρειες της χώρας. Στη μελέτη προσδιορίζονται 5 άξονες για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού:

-Η βελτίωση και ανάπτυξη των δημοσίων -κυρίως- υποδομών

-Η αναβάθμιση, καινοτομία και προώθηση του τουριστικού προϊόντος

-Η ψηφιακή αναβάθμιση και ο μετασχηματισμός του τουριστικού οικοσυστήματος

-Η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφορία, και

-Η ενίσχυση των δεξιοτήτων και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Οι εξελίξεις ωστόσο τρέχουν και θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους να σχεδιάσουμε το μέλλον του τόπου μας. Στο λιμάνι του Κατακόλου έχει προγραμματιστεί η ανάπτυξη σταθμού υδροπλάνων, ενώ την ίδια στιγμή υλοποιούνται έργα με τη συνδρομή του Δήμου Πύργου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προκειμένου ο λιμένας του Κατακόλου να γίνει ακόμα πιο ελκυστικός για όλους.

Η Ηλεία μπορεί να αποτελέσει τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τουριστικό προορισμό, ανταγωνιζόμενη ακόμα και όμορφες νησιωτικές περιοχές.

Σε έναν τόπο πραγματικά ευλογημένο, η ανάπτυξη του επιχειρείν συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό. Η Ηλεία, μέχρι και σήμερα αν και έχει τη δυνατότητα δεν έχει αναπτύξει όλα τα είδη του τουρισμού (αναψυχής, πολιτιστικό, θρησκευτικό, ιαματικό). Υπάρχει ωστόσο μία διαρκώς ανοδική τάση η οποία μεταφράζεται και σε νέες θέσεις εργασίας. Για να στηριχτεί ωστόσο το όλο εγχείρημα απαιτείται και διαρκή εκπαίδευση των εργαζομένων στο τουρισμό, καθώς χρόνο με το χρόνο οι απαιτήσεις αλλάζουν. Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχής μας και κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός εργαζομένων απασχολείται σε αυτές. Ωστόσο απαιτείται καλά καταρτισμένο προσωπικό. Ο δήμος Πύργου διαθέτει, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς όλα τα εχέγγυα για την ανάπτυξη τουρισμού, και κατ’ επέκταση ανάπτυξη θέσεων εργασίας, με τη δυνατότητα απασχόλησης και πρακτικής άσκησης σπουδαστών στον συγκεκριμένο τομέα.

Ιωάννης Παν. Πλεμμένος

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών

Παιδείας- Δια βίου μάθησης

Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης

Related posts

Διονύσης Καλαματιανός: «Πολιτικές προσέλκυσης των ανθρώπων της γενιάς του Brain Drain»

Δήλωση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου, για την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου του 1940

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Προωθούμε τον διάλογο για έναν ειρηνικό κόσμο, χωρίς φόβο, βία και συγκρούσεις