Αρχική » Παρουσίαση του βιβλίου “Κεφάλαιο τον 21ο αιώνα”

Παρουσίαση του βιβλίου “Κεφάλαιο τον 21ο αιώνα”

από Άκης Χουζούρης

Το “Κεφάλαιο τον 21ο αιώνα” ανανεώνει τη σύγχρονη οικονομική σκέψη και τις προοπτικές της, με τον ίδιο τρόπο που το ομότιτλο έργο του Καρλ Μαρξ το είχε κάνει τον 19ο αιώνα. Ο 20ός αιώνας σημαδεύτηκε αρχικά από τη μείωση των ανισοτήτων. Οι πόλεμοι προκάλεσαν μια χωρίς προηγούμενο ανακατανομή του συσσωρευμένου πλούτου. Η ανάπτυξη, όμως, σε συνθήκες ειρήνης οδήγησε στην αύξηση των ανισοτήτων, καθώς η απόδοση του κεφαλαίου είναι μεγαλύτερη από τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Ταυτόχρονα, ένα νέο φαινόμενο επιτείνει τις ανισότητες: η εκτόξευση, πέρα από κάθε λογική, των αμοιβών της ελίτ των μάνατζερ. Επιπροσθέτως, οι μεγάλες περιουσίες εξασφαλίζουν τόσο υψηλότερες αποδόσεις όσο μεγαλύτερη είναι η αρχική συσσώρευση πλούτου. Το αποτέλεσμα είναι μια συνεχής διεύρυνση των ανισοτήτων, που ξαναφέρνει τον κόσμο μας στο ακραίο σημείο που βρισκόταν πριν ξεσπάσει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι αρχές της αξιοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης υποχωρούν.
Ο Πικετύ δεν περιορίζεται στην επιστημονική περιγραφή, αλλά επιχειρεί μια μείζονα πολιτική παρέμβαση. Η απάντησή του διατυπώνεται με μαχητική ενάργεια: χρειάζεται διεθνής συνεργασία για την επιβολή ενός παγκόσμιου φόρου στο κεφάλαιο. Αυτό αποτελεί επείγουσα ανάγκη, καθώς η αύξηση των ανισοτήτων συνιστά άμεση απειλή για τη δημοκρατία.
Με την οξυδέρκεια, τον όγκο των δεδομένων, την εμβρίθεια και την ιστορική του εμβέλεια, αλλά προπάντων με την καθαρή ματιά του στις μεγάλες αόρατες δυνάμεις της οικονομίας και της ιστορίας, που καθορίζουν την εξέλιξη των κρατών και των κοινωνιών, το “Κεφάλαιο τον 21ο αιώνα” είναι το επιβλητικότερο έργο επιστημονικής έρευνας στις οικονομικές σπουδές του αιώνα μας, αυτού του αιώνα που άρχισε με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και τη δημιουργία της πρώτης στην ιστορία πραγματικά παγκόσμιας αγοράς κεφαλαίων. Πέρα από αυτό, όμως, ο Πικετύ αναβαπτίζει τα οικονομικά στις θεμελιακές τους καταβολές: υπενθυμίζει την αδιάσπαστη σύνδεσή τους με τον χώρο των κοινωνικών επιστημών και καταρρίπτει τον μύθο της αποσύνδεσης της οικονομικής ανάλυσης από την πολιτική. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Το βιβλίο του Τομά Πικετί «Το κεφάλαιο τον 21ο αιώνα» αποτέλεσε δίκαια μια παγκόσμια συγγραφική και εκδοτική επιτυχία. Ο Γάλλος οικονομολόγος αναλύει ανεξερεύνητα μέχρι πρόσφατα στατιστικά δεδομένα, που φωτίζουν τη δυναμική της κατανομής των εισοδημάτων και των περιουσιών από τον 18ο αιώνα ώς τις μέρες μας. Καταδεικνύει έτσι ότι η αύξηση των ανισοτήτων στη Δύση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο πλούτος (το κεφάλαιο) συσσωρεύεται πιο γρήγορα και αποδίδει περισσότερο από όσο τα εισοδήματα που προέρχονται από την εργασία. Εφόσον το ποσοστό απόδοσης του κεφαλαίου είναι σταθερά υψηλότερο από τον ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας, τότε αναπόφευκτα η κληρονομιά, δηλαδή ο πλούτος που προέρχεται από το παρελθόν, υπερισχύει των περιουσιών που δημιουργούνται στο παρόν. (Θανάσης Γιαλκέτσης, Εφημερίδα των Συντακτών)

«Με την έκδοση στα ελληνικά του Κεφαλαίου τον 21ο αιώνα του 43χρονου Γάλλου οικονομολόγου και καθηγητή στην Οικονομική Σχολή του Παρισιού Thomas Piketty διευρύνεται στη χώρα μας η συζήτηση για τις ανισότητες καθώς αποκτά πλέον πρόσβαση στις ιδέες του ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό από αυτό που περιοριζόταν στο γαλλικό πρωτότυπο ή την αγγλική μετάφρασή του. Πρόκειται για ένα σπουδαίο βιβλίο τόσο λόγω του θέματός του, την οικονομική ανισότητα, όσο και λόγω της πρωτόγνωρης τεκμηρίωσης με στατιστικά στοιχεία πάνω στα οποία στηρίζεται η ανάλυσή του. Για αυτό άλλωστε έγινε διεθνές μπεστ σέλερ. Απευθύνεται όχι μόνο στην κορυφή της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και στο ευρύ κοινό χωρίς, πάντως, να είναι εκλαϊκευμένη επιστήμη αλλά αντίθετα αποτελεί επιστημονική συμβολή τεράστιας σημασίας». (Κωστής Παπαδημητρίου, bookpress.gr – 19/02/2015)

Πηγή: www.politeianet.gr

ΣΥΝΤΑΞΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00