Αρχική » Πείραμα Σουηδίας: 1,5 χρόνο μετά, χωρίς σκληρό lockdown έχει νούμερα που δεν περίμενε κανείς

Πείραμα Σουηδίας: 1,5 χρόνο μετά, χωρίς σκληρό lockdown έχει νούμερα που δεν περίμενε κανείς

από Άκης Χουζούρης

Έχουμε ξεπεράσει τον ένα χρόνο παγκόσμιας πανδημίας, η κάθε χώρα και ο κάθε ειδικός έχει και από μια αντίληψη για το πως όλη αυτή η ιστορία θα ξεπεραστεί, πολλές φορές οι αντιλήψεις αυτές συγκρούονται και μεταξύ τους αλλά σπανίως αμφισβητείται ένα πολύ συγκεκριμένο μέτρο: αυτό του lockdown. Ό,τι και να γίνει, όταν μια κυβέρνηση παίρνει την απόφαση να «κλείσει» την κοινωνία δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί την αναγκαιότητα αυτή. Πρόκειται ωστόσο πράγματι για τη σωστή επιλογή; Ή μήπως σε αυτές τις εποχές που ζούμε τίποτα δεν είναι βέβαιο και από αυτόν τον κανόνα τίποτα δεν εξαιρείται;

Όπως και να έχει, η πολιτική μιας χώρας και τα εσωτερικά της αποτελέσματα στην αναχαίτιση του κορωνοϊού αμφισβητούν ευθέως την αναγκαιότητα των lockdowns. Ο λόγος για την Σουηδία η οποία έχει αποφύγει επιμελώς την τακτική των αυστηρών lockdowns και πλέον έχει φτάσει ξεκάθαρα να εμφανίζει μικρότερη αύξηση στο ποσοστό θνησιμότητας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το Reuters μάλιστα έκανε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσαν ανάλυση του φαινομένου της Σουηδίας και το τελικό του συμπέρασμα σίγουρα δεν είναι αυτό που θα περίμεναν πολλοί.

Πείραμα Σουηδίας: 1,5 χρόνο μετά, χωρίς σκληρό lockdown έχει νούμερα που δεν περίμενε κανείς

Οι ειδικοί βέβαια το ξεκαθαρίζουν: τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την μελέτη του σουηδικού φαινομένου δεν αρκούν για να θεωρηθεί εξ’ ολοκλήρου αχρείαστη η τακτική του lockdown ωστόσο αναγνωρίζουν πως η στάση της Σουηδίας είναι άξια μελέτης. Πρόκειται για μια χώρα που για την αντιμετώπιση της πανδημίας βασίστηκε κυρίως σε εθελοντικά μέτρα που επικεντρώνονται στις αποστάσεις, την καλή υγιεινή και τους κανόνες που έχουν μπει σε σχολεία, εστιατόρια και καταστήματα. Με δεδομένο μάλιστα πως όλα αυτά τηρήθηκαν στο έπακρο, η οικονομία δεν έπαθε τόσο μεγάλη ζημιά όσο σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι όπως συντάχθηκαν από το Reuters, δείχνουν πως η Σουηδία είχε 7,1% αύξηση θανάτων το 2020 σε σχέση με τον μέσο όρο των τεσσάρων τελευταίων χρόνων ενώ αντίθετα, η Ισπανία και το Βέλγιο που προχώρησαν σε σκληρά λοκντάουν είχαν 18,1% και 16,2% αύξηση θανάτων αντίστοιχα. Η Σουηδία βρίσκεται στην 21η θέση από τις 30 στον εν λόγω τομέα και ταυτόχρονα έχουν πολύ χειρότερη απόδοση από την Δανία που είχε αύξηση μόλις 1,5%, τη γειτονική της Φινλανδία που είχε 1%, αλλά και τη Νορβηγία που δεν είχε καθόλου αύξηση.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η στρατηγική της Σουηδίας επικρίθηκε έντονα από κάποιους τόσο εντός της χώρας όσο και έξω από αυτή, ως απερίσκεπτη και ανεύθυνη απέναντι στις ευάλωτες ομάδες. Πλέον, στο εσωτερικό τουλάχιστον, τα πράγματα έχουν αλλάξει με το 43% των Σουηδών να έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις πρακτικές της κυβέρνησης όσον αφορά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και το 30% έχει χαμηλή ή πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί πως τόσο η κυβέρνηση όσο και οι υγειονομικές αρχές της Σουηδίας έχουν παραδεχθεί ότι δεν έχουν καταφέρει να προστατεύσουν στο έπακρο τους ηλικιωμένους της χώρας. Ωστόσο υποστήριξαν πως έκαναν ό,τι μπορούσαν για να καταστείλουν την ασθένεια, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τη γενική υγεία του πληθυσμού. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια χώρα-πείραμα που ο υπόλοιπος πλανήτης ίσως δεν πρέπει να αγνοήσει.

Πηγή: www.menshouse.gr

ΣΥΝΤΑΞΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00