Άλμα για ακόμα μια φορά κατέγραψε ο πληθωρισμός τον περασμένο Απρίλιο, που εκτοξεύτηκε στο 10,2%, πραγματοποιώντας διψήφιο μετά από 28 χρόνια, όταν ο «δείκτης» είχε διαμορφωθεί πάλι στο 10,2% (Απρίλιος του 1994).
Η νέα έκρηξη του πληθωρισμού τον περασμένο Απρίλιο οφείλεται στην ενεργειακή κρίση και ειδικά στις ανατιμήσεις κατά 88,8% στον ηλεκτρισμό (σε ετήσια βάση), που έχει και την πιο σημαντική επίπτωση τον δείκτη και ακολουθεί το φυσικό αέριο με ετήσια αύξηση 122,6% και το πετρέλαιο θέρμανσης με 65,1%.
Αίσθηση προκαλούν και οι ετήσιες αυξήσεις 29% σε καύσιμα, λιπαντικά, αλλά και σε αρκετά τρόφιμα όπως για παράδειγμα, κρεατικά 14,1%, λαχανικά 13,8% και λάδι 22%. Πιο ακριβό κατά 10% αγόρασαν οι καταναλωτές το ψωμί, ενώ αύξηση 8,6 % κατέγραψε η τιμή στα φρούτα, 11,7% στα γαλακτοκομικά και αυγά και 7,1 στον καφέ. Ως προς τις υπηρεσίες παρατηρείται ετήσια αύξηση 17,7% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, 15,8% στα αεροπορικά εισιτήρια και 16,1% στις τιμές των ξενοδοχείων. Η ένδυση και η υπόδηση σημείωσαν αύξηση 1,6 %.
Οι τιμές στα καινούργια αυτοκίνητα αυξηθήκαν κατά 8,9% και στα μεταχειρισμένα 11,5%. Γενικά, καταγράφεται αύξηση 15,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ελαστικά, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Σημαντική αύξηση κατά 35,2% εμφανίζει και ο επιμέρους δείκτης της στέγασης και διατροφής 10,9%.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΑΤ, η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 10,2% τον μήνα Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
• 10,9% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτεςγλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
• 1,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
• 35,2% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.
• 4,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη
άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
• 15,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.
• 1,2% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης,
πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.
• 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
• 3,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
• 0,9% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.
2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:
• 2,7% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: τηλεφωνικό εξοπλισμό κινητών τηλεφώνων, τηλεφωνικές υπηρεσίες.
Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 2,1% τον μήνα Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
• 2,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, γάλα νωπό πλήρες, γιαούρτι, τυριά, αυγά, έλαια και λίπη, νωπά λαχανικά, κατεψυγμένα λαχανικά, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ζυμαρικά, νωπά ψάρια.
• 14,1% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις χειμερινές εκπτώσεις.
• 4,0% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
• 0,4% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
• 0,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, βενζίνη. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: πετρέλαιο κίνησης, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
• 0,6% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στο πακέτο διακοπών.
• 0,9% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστείακαφενεία
2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:
• 0,5% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρασιά
Όπως έγραψε το newmoney, αν και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση του φαινομένου θα αρχίσει από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, άκρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το κύμα ανατιμήσεων με πυρήνα την ενέργεια εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε βασικά είδη διατροφής, με τον σχετικό δείκτη να τρέχει ήδη με ετήσιο ρυθμό πάνω 8%, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν αρνητικός κατά 0,3%.