Σεισμοί σε Τουρκία – Συρία: Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι για την Ελλάδα

Για ένα πολύ μεγάλο σεισμικό φαινόμενο, με καταστροφικές συνέπειες λόγω και της χαμηλής ποιότητας των κατασκευών, χωρίς να είναι δεδομένη ακόμη η εξέλιξή του, αλλά σε κάθε περίπτωση χωρίς να μπορεί να επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο κάνουν λόγο σεισμολόγοι που μίλησαν στην «Κ» αναφορικά με τους χθεσινούς σεισμούς στην Τουρκία.

Για έναν από τους μεγαλύτερους σεισμούς στην Τουρκία μιλάει ο δρ Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας. «Το ζεύγος σεισμών και μάλιστα τόσο ισχυρών αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο. Το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας διαμορφώνεται εκεί όπου η αραβική μικροπλάκα έρχεται σε επαφή με την ευρωασιατική πλάκα. Είναι μια ευρύτερη ζώνη ρηγμάτων, με τρεις κλάδους και 11 κομμάτια. Στη χθεσινή δραστηριότητα έσπασαν τρία ή και τέσσερα κομμάτια, δεν έχουμε καλή εικόνα ακόμη. Ο πρώτος μεγάλος σεισμός των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στον άξονα Μαλάτια – Γκαζιαντέπ και ο δεύτερος, σημειώθηκε μετά το μεσημέρι, βορειότερα στο Ελμπιστάν, με ένταση 7,6 Ρίχτερ», εξηγεί στην «Κ» ο δρ Γκανάς.

«Το μέγεθός τους μας εξέπληξε, καθώς σε πρόσφατη μελέτη μας μετά τον σεισμό στο Ελαζίγκ, με ένταση 6,8 Ρίχτερ τον Ιανουάριο του 2020 στο ίδιο ρήγμα, είχαμε υπολογίσει ως οροφή του σεισμικού κενού για την περιοχή τα 7,4 Ρίχτερ. Κι αυτό λαμβάνοντας υπόψη και ιστορικά δεδομένα από τον 19ο αιώνα, χωρίς όμως αξιοπιστία. Αποδείχθηκε πως δεν γνωρίζουμε ακόμη πολλά πράγματα», συμπληρώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας.

«Η περιοχή και το συγκεκριμένο ρήγμα δίνουν πολύ ισχυρούς σεισμούς – υπάρχουν καταγραφές από τα τέλη του 19ου αιώνα. Τα τελευταία χρόνια είχαμε αρκετούς σεισμούς από 6-6,5 βαθμούς. Στην Τουρκία έχουν καταγραφεί πολύ μεγάλοι σεισμοί. Στη Νικομήδεια το 1999 είχαμε 7,5-7,6 Ρίχτερ. Ο πιο καταστροφικός σεισμός στη χώρα έχει σημειωθεί το 1939 στο Ερτζιτζάν, με μέγεθος 7,5 Ρίχτερ και περισσότερους από 30.000 νεκρούς», λέει στην «Κ» ο καθηγητής στο ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. «Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί. Μια πολύ μεγάλη έκταση είναι σε πολύ μεγάλη διέγερση», συμπληρώνει.

Μπορεί να υπάρξει επίδραση στον ελληνικό χώρο; «Πρόκειται για επιστημονική φαντασία και υπερβολές. Η απόσταση είναι πολύ μεγάλη», ο κ. Παπαζάχος είναι κατηγορηματικός. «Το επίκεντρο του σεισμού απέχει περίπου 1.000 χιλιόμετρα από την Ελλάδα. Aρα, η εκτίμησή μου είναι πως δεν θα υπάρχουν συνέπειες. Iσως κάποιες ανεπαίσθητες δονήσεις μικρότερες του ενός Ρίχτερ», αναφέρει ο κ. Γκανάς.

Εκεί που χρειάζεται παρακολούθηση είναι στο κυπριακό τόξο, «ένα σύνολο ρηγμάτων νοτίως της Κύπρου, επίσης περιοχή σύγκλισης πλακών, τα οποία ευτυχώς βρίσκονται στη θάλασσα κι έχουν μικρότερη σεισμικότητα από την Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Γκανάς.

«Αν και δεν έχουμε αντίστοιχη εικόνα επηρεασμού στο παρελθόν, για το κυπριακό τόξο οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί για τις εξελίξεις και σε επιφυλακή. Δεν είναι αδύνατο να έχουμε κάποιους σεισμούς. Είναι στην ευθεία του ρήγματος που έδωσε τοv σεισμό», τονίζει από την πλευρά του ο κ. Παπαζάχος.

«Η έκταση της καταστροφής αναδεικνύει το πρόβλημα της ιδιαίτερα χαμηλής ποιότητας των κατασκευών στην Τουρκία», υπογραμμίζει ο κ. Γκανάς. Επίσης, σημειώνει πως «οι πόλεις δεν πρέπει να κτίζονται πάνω σε ρήγματα. Πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός, να μην κτίζουμε στα τυφλά».

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

Related posts

 Ολοκληρώθηκε στην Αμαλιάδα το μεγάλο συνέδριο της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας, που φιλοξένησε ο Δήμος Ήλιδας

Αυτά τα Χριστούγεννα έρχεται “Το Μαγικό Εργοστάσιο του Wonka” στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο!

Συνάντηση με την Γενική Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο