Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αμαλιάδας στα πλαίσια πανελλαδικής κινητοποίησης της ΠΟΕΔΗΝ για την πέμπτη 13/01/22 ανάρτησαν πανο στην είσοδο της νοσηλευτικής μονάδας επικρίνοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την Δημόσια Υγεία.
Ζητούν την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου ,την επιστροφή του μετακινημένου προσωπικού ,μονιμοποιηση των συμβασιούχων, στελέχωση με μόνιμες προλήψεις και κίνητρα για νέους ιατούς. Προπάντως όμως διεκδικούν ισχυρό ρόλο για το νοσοκομείο την επόμενη περίοδο.
Ακολουθει Άρθρο παρέμβαση του προέδρου Σωκράτη Σωτηρόπουλου.
….Κάν’ το όπως στη Δυτική Μακεδονία….
Μελέτη «λαγός» για κλείσιμο νοσοκομείων.Από τη Δυτική Μακεδονία, ξεκινούν οι συγχωνεύσεις του ΕΣΥ με αφορμή την αναπροσαρμογή του «υγειονομικού χαρτη»
Σχεδιάζουν «οικονομικότερο» μοντέλο δημόσιας περίθαλψης με είσοδο ιδιωτών
.
Πριν λίγες μέρες σε ένα νομό μακριά από εμάς, παρουσιάστηκε μελέτη σκοπιμότητας που είχε παραγγείλει ο Δήμαρχος Κοζάνης σχετικά με τον ανασχεδιασμό του «υγειονομικού χάρτη» και την «αναβάθμιση υγειονομικών υπηρεσιών της Δυτικής Μακεδονίας». «Τροχιοδεικτικό υψηλής ευκρίνειας, που υπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο τον κυβερνητικό στόχο για κλείσιμο περιφερειακών νοσοκομείων ή μετατροπή τους σε αγροτικά ιατρεία και δημιουργία νέου, οικονομικότερου μοντέλου, με ταυτόχρονη είσοδο ιδιωτών», χαρακτηρίστηκε από τα μέσα ενημέρωσης. Ενώ είναι προφανείς οι ελλείψεις σε κλίνες, γιατρούς και νοσηλευτές σε όλη την επικράτεια, μέσα στην πανδημία ,η μελέτη για τις πολύπαθες περιοχές της Κοζάνης, της Φλώρινας, της Καστοριάς, των Γρεβενών και της Πτολεμαΐδας προτείνει ένα κεντρικό νοσοκομείο, με μεταφορά προσωπικού από τα υφιστάμενα, τα οποία θα μετατραπούν σε μονάδες «αναμορφωμένης δυναμικότητας με γενικές υπηρεσίες διάγνωσης και υγειονομικής φροντίδας». Ενώ σήμερα στα πέντε νοσοκομεία υφίστανται 685 κλίνες, οι συνολικές κλίνες που θα προκύψουν θα είναι 645! Το προκλητικό είναι πως η μελέτη, παρότι εκπονήθηκε εν μέσω πανδημίας, δεν έλαβε καθόλου υπόψη της τις ανάγκες υγείας που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας. Η τελική μελέτη 190 σελίδων έγινε από την εταιρεία «Ascenti Way» σε συνεργασία με το Εργαστήριο Οργάνωσης & Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με τη σημείωση ότι αποτελεί «βάση για ανάπτυξη γόνιμου, εποικοδομητικού διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς και την Κοινωνία των Πολιτών» και ότι «χρήζει περαιτέρω διαβούλευσης για την οριστικοποίηση των δομών και του συνολικού ανασχεδιασμού», ο οποίος όμως ξεκάθαρα βασίζεται στους «στρατηγικούς στόχους του υπουργείου Υγείας»!!! Η μελέτη συντάχθηκε επικαλούμενη διεθνείς «τάσεις» αναμόρφωσης υγειονομικών συστημάτων, επιλέγει το μοντέλο «Hub-and-Spoke» (Κόμβου και Ακτίνας) με δορυφορικά νοσοκομεία «Ακτίνας» τα οποία έχουν περιορισμένη λειτουργικότητα. Στην αναμόρφωση των περιφερειακών υγειονομικών δομών που αλλάζουν χαρακτήρα περιλαμβάνονται κατά περίπτωση διαγνωστικά τμήματα, ημερήσια νοσηλεία, Μονάδα
Τεχνητού Νεφρού , χειρουργικές υπηρεσίας βραχείας νοσηλείας , Μονάδες Γηριατρικής Φροντίδας , νόσου Αλτσχάιμερ , διαχείρισης Πόνου καθώς επίσης Μονάδες Αποκατάστασης και Αποθεραπείας.
Εχουν σημασία όλες αυτές οι πληροφορίες με τις λεπτομέρειες και τις πηγές που αναφέρουμε, γιατί ενδέχεται «μάλλον είναι σίγουρο» ότι κάτι παρόμοιο σχεδιάζεται και για τα νοσοκομεία της περιφέρειας μας. Ήδη έχει ξεκινήσει έντονη δημόσια συζήτηση περί αναμόρφωσης του υγειονομικού χάρτη και καθόδου της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας που ελπίζουμε θα δώσει διευκρινήσεις. Είναι γνωστές όλες οι πρακτικές που οδήγησαν στην διάλυση της δημοσίας υγείας στην Ηλεία. Το νοσοκομείο του Πύργου αδυνατεί να ανταπεξέλθει των αυξημένων αναγκών που επωμίσθηκε άδικα. , αφενός μεν λόγω της πανδημίας και αφετέρου λόγω της διάλυσης των υπολοίπων δομών που θα μπορούσαν να δράσουν υποστηρικτικά και να αποσυμφωρίσουν την κατάσταση Οι άξιοι εργαζόμενοι εκεί, δίνουν καθημερινή μάχη φτάνοντάς στα όριά της εξάντλησης και των ανθρωπίνων αντοχών, . Καθημερινά πλέον το δημοσιογραφικό δελτίο είναι φορτωμένο με την δυσχερή διαχείριση της κατάστασης, τις καταγγελίες ασθενών και την απόγνωση του ντόπιου πληθυσμού. Θα θέλαμε ειλικρινά την αρωγή της κυβέρνησης έστω και την ύστατη ώρα για την σωστή φροντίδα και περίθαλψή των συμπολιτών μας. Η κατάσταση πλέον τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και το τελευταίο που θα θέλαμε να ακούσουμε αυτή την χρονική στιγμή από τα κυβερνητικά χείλη ,αντί για μάχιμες νοσηλευτικές μονάδες, εξαγγελίες για γηριατρική περίθαλψη, ιατρεία διαχείρισής πόνου και μονάδες αποκατάστασης και αποθεραπείας. Ζητάμε και διεκδικούμε ουσιαστική επαναλειτουργία των παθολογικών και χειρουργικών κλινικών, άνοιγμα της νέας πτέρυγας και αξιοποίηση των ιατρικών συσκευών που αραχνιάζουν υπερσύγχρονης τεχνολογίας. Κίνητρα για προσλήψεις μονίμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Επιστροφή όλων όσων είναι σε αναστολή εργασίας, μονιμοποίηση συμβασιούχων και ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Δεν γνωρίζουμε με ποιο τρόπο θα παρουσιαστεί μια αντίστοιχη «μελέτη» και στα δικά μας νοσοκομεία όπως στην Κοζάνη ή ποιοι θα αναλάβουν τον ρόλο του «λαγού» για να διαμορφώσουν το αντίστοιχο κλίμα. Ένα όμως να γνωρίζουν.Είμαστε υποψιασμένοι και αποφασισμένοι. Δεν θα επιτρέψουμε άλλους πειραματισμούς και κακοποίηση της Δημόσιας Υγείας.
Σωτηρόπουλος Σωκράτης
Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας
Γενικός Σύμβουλος ΠΟΕΔΗΝ