Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος τα συμπεράσματα της 26ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη (COP26)

Για τα συμπεράσματα της 26ης Διάσκεψης του ΟΗΕ στη Γλασκώβη σχετικά με την κλιματική αλλαγή, αλλά και για την προπαρασκευαστική Κοινοβουλευτική συνάντηση στη Ρώμη, καθώς και για το Παγκόσμιο Συνέδριο στη Μασσαλία και την 15η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την βιοποικιλότητα, ενημέρωσαν την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Αμυράς, ο επίτιμος Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU), μέλος του Κοινοβουλίου του Μπαγκλαντές και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Δασών και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Saber Chowdhury, και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Καθηγητής Κ. Αραβώσης.

H Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, αναφέρθηκε στις Κοινοβουλευτικές συναντήσεις για την κλιματική αλλαγή τόσο στη Γλασκώβη το Νοέμβριο, όσο και στη Ρώμη τον Οκτώβριο, αλλά και ειδικότερα στους στόχους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με Εθνικά σχέδια ανάκαμψης και Κοινοβουλευτική δράση για υλοποίηση πολιτικών για το περιβάλλον.

Στην Επιτροπή, μίλησε ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος τόνισε: «η Ελλάδα, με την ομιλία και τις εθνικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έθεσε εξαρχής ψηλά τον πήχη για τη χώρα μέσα από εμβληματικές πρωτοβουλίες για την «πράσινη» μετάβαση σε 6 τομείς:

την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, ιδίως μέσω της ενίσχυσης της καινοτομίας,

την προώθηση της αειφορίας σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς,

την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έμφαση στην υπεράκτια αιολική και στην υδροηλεκτρική ενέργεια,

τη δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα της ηλεκτροδότησης, ιδίως μέσα από την επίτευξη του εθνικού προγράμματος απολιγνιτοποίησης,

την προστασία της βιοποικιλότητας και του οικοσυστήματος των θαλασσών και των βουνών της χώρας και τέλος

την έμφαση στις διασυνδέσεις, μετατρέποντας την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο μέσα από στρατηγικές διακρατικές συμφωνίες συνεργασίας».

Στη Διάσκεψη της Γλασκώβης, είπε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Οικονομικών, ότι η χώρα μας, παρά το μικρό της αποτύπωμα άνθρακα, φιλοδοξεί να συνεισφέρει σημαντικά στην παγκόσμια προσπάθεια για την «πράσινη» μετάβαση και ότι ο σχεδιασμός – για το επόμενο διάστημα – έχει να κάνει με την εξέταση της δυνατότητας έκδοσης κρατικού «πράσινου» ομολόγου.

«Σκοπός μας είναι να διαμορφώσουμε έναν συνεκτικό φάκελο επιλέξιμων έργων, επιπλέον εκείνων που ήδη χρηματοδοτούνται από άλλες πηγές, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν μέσω «πράσινων» ή βιώσιμων ομολόγων μέσα στα προσεχή χρόνια.

Το επόμενο βήμα θα είναι να προετοιμάσουμε το σχετικό πλαίσιο έκδοσης, πριν από την πιθανή πρώτη έξοδο στις αγορές, το δεύτερο εξάμηνο του 2022».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, δια της Πρόεδρου της, Δρος Αυγερινοπούλου, είχε επισημάνει και προτείνει την ανάγκη έκδοσης «πράσινου» ομολόγου, ώστε να χρηματοδοτηθούν μέσω αυτού σημαντικά έργα για τη μετάβαση στην «πράσινη» ανάπτυξη και την πράσινη ναυτιλία.

Εμβάθυνση της συνεργασίας με το Μπαγκλαντές – Ο Επ. Πρόεδρος της IPU στην Επιτροπή Περιβάλλοντος

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU), κ. Saber Chowdhury από το Μπαγκλαντές. Ο κ. Chowdhury είναι μια εμβληματική προσωπικότητα διεθνούς κύρους στα θέματα περιβάλλοντος και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της χώρας του, ο οποίος συνεχάρη την κα Διονυσία Αυγερινοπούλου για το έργο της στην προστασία του περιβάλλοντος διεθνώς και τη σημαντική Κοινοβουλευτική δράση της Επιτροπής, στην οποία προεδρεύει.

Ο κ. Saber Chowdhury μίλησε για το όξινο νερό που δημιουργείται από το λιώσιμο των πάγων στα Ιμαλάια απ’ όπου υδροδοτούνται, όπως είπε, 800 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ασία, αλλά και για τις άλλες καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που αυξάνει τα ποσοστά της φτώχειας, όχι μόνον στη χώρα του, αφού -όπως τόνισε- τα προβλήματα είναι κοινά για όλες τις χώρες. Πρόσθεσε, ότι είναι ελπιδοφόρο αυτό που διαπίστωσε κι ο ίδιος στη Γλασκώβη ότι «οι Κοινοβουλευτικοί έχουμε κοινές δράσεις αλληλεγγύης».

Στη συνέχεια ενημέρωσε την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Αμυράς, ο οποίος αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα ήπια κίνητρα μετάβασης από μια ρυπογόνο δράση σε μια «πράσινη» με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς νόμους. Ανέλυσε τις νέες δράσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας, αλλά και στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως τον Εθνικό μηχανισμό παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα μας, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, τα «πράσινα» νησιά, όπως η Αστυπάλαια, η Χάλκη και όσα άλλα νησιά θα προστεθούν στην περιβαλλοντική λίστα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και την απανθρακοποίηση και την απολιγνιτοποίηση της χώρας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ, κ. Αραβώσης, παρέθεσε συμπληρωματικά στοιχεία για τη Διάσκεψη στη Γλασκώβη, την οποία αποτίμησε ως σχετικά επιτυχή, καθώς ολοκληρώθηκε το Βιβλίο Κανόνων της Συμφωνίας των Παρισίων και αναγνωρίστηκε η ανάγκη για χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών για το κλίμα και να διπλασιαστεί το ύψος της χρηματοδότησης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Υφυπουργός παρέδωσε στην Πρόεδρο την παρουσίαση για τον πρώτο Κλιματικό Νόμο της χώρας, το κείμενο του οποίου θα τεθεί την επόμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση.

Related posts

Διονύσης Καλαματιανός: «Πολιτικές προσέλκυσης των ανθρώπων της γενιάς του Brain Drain»

Δήλωση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου, για την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου του 1940

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Προωθούμε τον διάλογο για έναν ειρηνικό κόσμο, χωρίς φόβο, βία και συγκρούσεις