Συγκλονιστική η παράσταση για τον Νίκο Μπελογιάννη “Στο μπόι των Ονείρων” από την θεατρική ομάδα 2510. 

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου , με αφορμή την συμπλήρωση των 71 χρόνων απο την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη  και των τριών συγκατηγορουμένων του, Δ. Μπάτση, Νίκο Καλούμενο και Ηλία Αργυριάδη στις 30 Μαρτίου του 1952 φιλοξενήθηκε στον Πολυχώρο του Δήμου Ήλιδας το θεατρικό έργο “Νίκος Μπελογιάννης: “Στο μπόι των Ονείρων” από την θεατρική ομάδα 2510. 

Ο κόσμος κατέφθασε απο νωρίς στον Πολυχώρο, και η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Στην είσοδο , το κοινό μπορουσε να προμηθευτεί εισητήρια αλλά και να κάνει την ετήσια εγγραφή του ως μέλος στο μουσείο Μπελογιάννη.

Έντονη ήταν και η πολιτική παρουσία του τόπου, που ιδεολογικά συνδέεται με τον αείμνηστο Νίκο Μπελογιάννη.

Με λίγη καθυστέρηση μέχρι να γεμίσει η αίθουσα ξεκίνησε η παράσταση.

Τα σκηνικά ήταν λιτά , μερικές καρέκλες παλιού τύπου, και ένα τραπεζάκι. Στο φόντο διακρίνονταν τα πρωτοσέλιδα του τύπου που κατέγραφαν στιγμιότυπα απο τις δίκες του Νίκου Μπελογιάννη.

Οι δυο ηθοποιοί Σταυριάνα Καδή και Σωτήρη Τασούλας που ενσάρκωναν αντίστοιχα την Έλλη Παππά και τον Νίκο Μπελογιάννη, ξεκίνησαν αφηγηματικά να εξιστορούν την σχέση αγάπης τους , πως ξεκίνησε , πως ήταν ο εγκλεισμός τους στην φυλακή, πως πρόεκυψε ο ερχομός του γιού τους.

Η δράση κορυφωνόταν μέσα απο τις αφηγήσεις των δύο ηθοποιών μοναδικά, δάκρυα γέμισαν τα μάτια των ηθοποιών καθώς εξιστορούσαν τις πιο σημαντικές στιγμές του Νίκου Μπελογιάννη ανάμεσα σε δίκες και φυλακή. Χαρακτηριστικό ήταν και το στιγμιότυπο με το γαρύφαλλο, το οποίο του έδωσε η Έλλη στα λίγα λεπτά που είχε να τον αγγίξει λίγο πρίν την δίκη του. Χαρούμενος ο Μπελογιάννης για το μικρό κομμάτι αγάπης που κρατούσε στα χέρια του απο την σύντροφο του Έλλη έβγαλε και την χαρακτηριστική του φωτογραφία “ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο” το οποίο ενέπνευσε τον διάσημο ζωγράφο Πάμπλο Πικάσο να κάνει το ομώνυμο σκίτσο του.

Η εξιστόρηση του τέλους του Νίκου Μπελογιάννη ήταν συγκλονιστική , ο ηθοποιός Σωτήρης Τασούλας, ο οποίος έμοιαζε αρκετά φυσιογνωμικά με τον αείμνηστο Μπελογιάννη μετέφερε μοναδικά στο κοινό τις τελευταίες στιγμές πριν την εκτέλεση του. Το συναίσθημα πλημμύρισε την αίθουσα και αρκετοί ήταν αυτοί που δεν μπορούσαν να κρύψουν την συγκίνηση τους.

Τα φώτα έσβησαν, μόνο ένα κόκκινο φώς έδειχνε την σκιά των δύο ηθοποιών, ο Νίκος Μπελογιάννης είχε φύγει πλέον απο την ζωή και τότε η ηθοποιός Σταυριάνα Καδή με την μελωδική της φωνή τραγούδησε στα Γαλλικά, ένα κομμάτι που συνέδεε μοναδικά τον Νίκο Μπελογιάννη με την Έλλη Παππά . Το κοινό είχε καθηλώθει!

Τα φώτα άναψαν και οι δυο ηθοποιοί υποκλίθηκαν. Το κοινό χειροκροτούσε ασταμάτητα. Η πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη ανέβηκε στην σκηνή και πρόσφερε μια ανθοδέσμη και αναμνηστικά δώρα στους δυο ηθοποιούς .Τους ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία τους και ευχαρίστησε και τον σκηνοθέτη και συγγραφέα του έργου Ανδρέα Ζαφείρη.

Στην συνέχεια το κοινό έβγαλε αναμνηστικές φωτογραφίες.

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Καλαματιανός και η κυρία Έφη Σαλτάρη με φίλες.

Οι δύο ηθοποιοί δέχτηκαν τα ευχάριστα σχόλια του κοινού και έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες με το κοινό και τους πολιτικούς φορείς του τόπου.

Εμείς τους ευχαριστούμε θερμά που τίμησαν την πόλη της Αμαλιάδας και γενέτειρα του Νίκου Μπελογιάννη και ευχόμαστε να τους δούμε πάλι σύντομα.

Φωτογραφίες- Ρεπορτάζ για το Μαντάτο

Μαρία Πετρουτσά

Related posts

Λαμπερή εκδήλωση στο Αθλητικό Κέντρο Αμαλιάδας- Ο Μητροπολίτης Ηλείας Αθανάσιος Β’ τέλεσε τον αγιασμό του Α.Ο Αστέρα 

90 χρόνια Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας!

Καθοριστική ήταν η παρέμβαση του Δημάρχου Πύργου κ. Στάθη Καννή στο Υπουργείο Παιδείας για την συνέχιση της λειτουργίας του τμήματος θετικής κατεύθυνσης στο Γ.Ε.Λ. Καράτουλα.