Εισηγήτρια στο πάνελ για τις πράσινες χρηματοδοτήσεις
Με μια βαρυσήμαντη ομιλία που προκάλεσε αίσθηση, η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Κοινοβούλιο στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP26), παρέθεσε προτάσεις ουσίας που αφορούν στα εργαλεία για τη διάσωση του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή.
Η κα Αυγερινοπούλου, μαζί με 4 άλλους συναδέλφους της, υπήρξαν οι κορυφαίες προσωπικότητες που ως εκπρόσωποι των Κοινοβουλίων από όλον τον κόσμο, ήταν οι κεντρικοί εισηγητές στο πάνελ των κοινοβουλευτικών εργασιών της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών στη Γλασκώβη.
Μάλιστα, ήταν ιστορική η στιγμή που η πρόταση της κας Αυγερινοπούλου, δεν έγινε μόνον δεκτή, αλλά ενσωματώθηκε ως προσθήκη στο τελικό πόρισμα της Διακοινοβουλευτικής Συζήτησης στη Γλασκώβη, ώστε «να διατεθούν πρόσθετα χρήματα για την υποστήριξη επενδύσεων στην επιστήμη και έρευνα που θα προάγει τις τεχνολογίες δέσμευσης, αποθήκευσης και μετατροπής του διοξειδίου του άνθρακα ως αποτελεσματικό μέσο για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής». Όπως τονίστηκε, χαρακτηριστικά, είναι η πρώτη φορά που σε ένα παγκόσμιο Κοινοβουλευτικό κείμενο χαρακτηρίζεται η συγκεκριμένη πρόταση ως ευθεία λύση άμεσης αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής!
Η εισήγηση της κας Αυγερινοπούλου στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στη Γλασκώβη είχε θέμα «Η χρηματοδότηση για το κλίμα με ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη ανάκαμψη». Η κα Αυγερινοπούλου επισήμανε την άμεση ενίσχυση της χρηματοδότησης σε νέες τεχνολογίες και σε καινοτόμες πρακτικές, ώστε να περάσουμε από τη φιλοδοξία για το κλίμα στη δράση. Μίλησε για την ανάγκη νομοθέτησης από τους βουλευτές υπέρ αυτής της νέας ενισχυμένης πράσινης χρηματοδότησης και τόνισε χαρακτηριστικά ότι:
«Τα ανησυχητικά λόγια των πρόσφατων εκθέσεων της IPCC και οι εκθέσεις του UNEP καθοδηγούν όλους στο να λάβουν επείγουσα δράση τώρα για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050. Οι βουλευτές μπορούν και οφείλουν να ανοίξουν τον δρόμο νομοθετώντας υπέρ της νέας πράσινης χρηματοδότησης, διαμορφώνοντας τη μελλοντική χρηματοοικονομική ατζέντα. Παράλληλα, θα πρέπει να διασφαλίσουν, ως κοινοβουλευτικοί, μια δίκαιη ανάκαμψη από την πανδημία, χωρίς αποκλεισμούς, για όλες τις χώρες, τόσο τις ανεπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες, και ειδικά για τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού».
Η κ. Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε εκτενώς στο Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης «Greece 2.0.», ενώ ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην ελληνική ατζέντα της πράσινης χρηματοδότησης για το κλίμα, όπως παρουσιάστηκε από τον Πρωθυπουργό στη Διάσκεψη και τις σχετικές πρωτοβουλίες της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.