Συνεργασία Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Β. Γιαννόπουλου με Διευθύντρια Ε.Φ.Α Ηλείας Δρ. Ερ. Κόλλια, για τις ανασκαφικές έρευνες στο «Κλειδί» Σαμικού


Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, στην Ολυμπία, επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, όπου είχε συνεργασία με την Διευθύντρια Δρ. Ερωφίλη-Ίριδα Κόλλια, με σκοπό την υποστήριξη – εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – του ανασκαφικού έργου, στη θέση «Κλειδί» στο Σαμικό, όπου εντοπίστηκαν κτηριακά κατάλοιπα τα οποία μπορούν να αποδοθούν στο ιερό του Ποσειδώνα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022, στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, παρουσία του Αρχαιολόγου Χρήστου Λιάγκουρα και του πρόεδρου του ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού Παναγιώτη Παρασκευόπουλου, καθώς πλησίον της περιοχής των ερευνών και ευρημάτων, αναπτύσσεται τμήμα του εγγειοβελτιωτικού δικτύου.
Στις ανασκαφικές εργασίες, που ολοκληρώθηκαν στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου – οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος, που υλοποιούν σε συνεργασία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και η Αυστριακή Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα – αποκαλύφθηκε τμήμα θεμελίωσης μεγάλου κτηρίου, η γεωγραφική θέση του οποίου, τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και η καταρχήν χρονολόγησή του, συντείνουν στο ότι πρόκειται για το ιερό του Ποσειδώνα.
Άμεση η ανταπόκριση της Π.Ε. Ηλείας
Μπροστά σ’ αυτή την σημαντική εξέλιξη, η ανταπόκριση της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και του Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννόπουλου, ήταν άμεση, προκειμένου να διευκολυνθεί η συνέχιση των ανασκαφών στο σημείο, για την περαιτέρω διερεύνηση του ιερού του Ποσειδώνα και του ναού, που τοποθετείται στην Αρχαϊκή περίοδο.
Ειδικότερα, κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τρόποι με τους οποίους η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας θα μπορούσε να συνδράμει ώστε να διευθετηθούν τεχνικά ζητήματα, προκειμένου – στην παρούσα φάση – να συνεχιστεί απρόσκοπτα η έρευνα στις επόμενες ανασκαφικές περιόδους. Το πρόβλημα που εντοπίστηκε το προηγούμενο διάστημα, αφορά στην συγκράτηση υδάτων – σε μικρό βάθος από την επιφάνεια του εδάφους – φαινόμενο το οποίο εξηγείται από το γεγονός ότι η περιοχή των ερευνών γειτνιάζει με την πρώην αποξηρανθείσα λίμνη Αγουλινίτσας. Και από τις δυο πλευρές κατατέθηκαν προτάσεις προς διερεύνηση, για την αποτελεσματική αποστράγγιση των υδάτων, όχι μόνο με παρεμβάσεις για την φυσική απορροή τους, αλλά και με τεχνικά μέσα απάντλησης, σε περίπτωση που αυτό κριθεί σκόπιμο.
Επιπρόσθετα, στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί αυτοψία στην περιοχή, από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Ηλείας, του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων, προκειμένου να καταλήξουν στις ενδεδειγμένες λύσεις για την διευκόλυνση και υποστήριξη του ανασκαφικού έργου, το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φέρει στο φως ένα ακόμα εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό μνημείο στην Ηλεία. Είναι άλλωστε γνωστό ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που παραδίδει ο Στράβων, το ιερό του Ποσειδώνα αποτελούσε το κέντρο της θρησκευτικής και εθνικής ταυτότητας της Αμφικτυονίας των τριφυλιακών πόλεων.

Related posts

 Ολοκληρώθηκε στην Αμαλιάδα το μεγάλο συνέδριο της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας, που φιλοξένησε ο Δήμος Ήλιδας

Αυτά τα Χριστούγεννα έρχεται “Το Μαγικό Εργοστάσιο του Wonka” στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο!

Συνάντηση με την Γενική Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο