Ταξίδι στο χρόνο με το 2o Mεσαιωνικό Φεστιβάλ Ανδραβίδας.

 Την Παρασκευή 12, Ιουλίου μία ξεχωριστή εκδήλωση έλαβε χώρα στην ιστορική πόλη της Ανδραβίδας. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά γίνεται αναβίωση της μεσαιωνικής εποχής της Ανδραβίδας, μέσα από ένα ξεχωριστό φεστιβάλ που διοργανώνει “Η ομάδα του μεσαιωνικού φεστιβάλ Ανδραβίδας”.

 Στην φετινή εκδήλωση συμμετείχαν επίσης η Εστία-Σύλλογος φίλων του πολιτισμού Ανδραβίδας και πεδινής Ηλείας καθώς και ο Τάκης Δρακόπουλος μαζί με τον διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών Σταμάτη Μαμούτο, ο οποίος εξειδικεύεται στην μεσαιωνική ιστορία.

Κάτοικοι της Ανδραβίδας καθώς και επισκέπτες είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία Ανδραβίδας μπροστά από το Μεσαιωνικό ναό της Αγίας Σοφίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια μικρή πομπή όπου παρουσιάστηκαν οι ιππότες , οι Ευγενείς και οι ζογκλέρ υπό τους ήχους πάντα της μεσαιωνικής μουσικής.

 Την εκδήλωση άνοιξε ο κύριος Μαμούτος ο οποίος μας παρουσίασε στοιχεία για την μεσαιωνική ιστορία του τόπου, για τα ήθη,τα έθιμα και τις παραδόσεις.

 Ένα ξεχωριστό συγκρότημα για τα ελληνικά δεδομένα ταξίδεψε από Αθήνα για να βρίσκεται στην ιστορική Ανδραβίδα ,οι Sòlastas . Οι Sòlastas είναι κυρίως ένα έθνικ σχήμα το οποίο παντρεύει κουλτούρες και πολιτισμούς από την Βόρεια Ευρώπη, την κελτική παράδοση καθώς και από το Μεσαίωνα. Η τραγουδίστρια και εθνομουσικολόγος Λαμπρινή Γιώτη μας ταξίδεψε με την αιθέρια φωνή της και την παραδοσιακή nyckelharpa σε άλλες εποχές. Το μεθυστικό φλάουτο από τον Ορέστη Γαργουλάκη, η ξεχωριστή μάντολα από τον Αντώνη Πανταζή και τα μοναδικά τύμπανα του του Ηλία Πατρινού έδεσαν ένα μοναδικό μεσαιωνικό σκηνικό μπροστά από τον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας δίνοντας μία μαγική νότα στη νύχτα.

Συχνά τα τραγούδια των Solastas συνόδευαν οι  Griffin. Με έδρα την Ελλάδα, η Κοινότητα Griffin-HSHR αποτελεί μια πολυπολιτισμική ομάδα αναβιωτών και εκπαιδευτών πολεμικών τεχνών.  Οι Griffin παίζουν και θεατρικά δρώμενα από την Μεσαιωνική εποχή. Η παρουσία τους αποτελείται κυρίως από  Μεσαιωνική αμφίεση, στολές ξιφασκίας και Μεσαιωνικά εμβλήματα.

 Στην συνέχεια ακολούθησε θεατρική αφήγηση βασισμένη στον μύθο του Ανήλιαγου από τον ηθοποιό Δημήτρη Τσικριτέα, παράλληλα παρακολουθήσαμε μια εκπληκτική παράσταση από τον ισορροπιστή κρυστάλλινών σφαιρών τον Ιανό καθώς και μαγικά τρικ από τους Alumitiv με φωτιά. Στην εκδήλωση συμμετείχε και ομάδα των Ritterhellas-Έλληνες ιππότες.

 Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μια αναφορά στην μεσαιωνική Κρήτη όπου  ο Ισίδωρος Πάτερος με την μαγευτική φωνή του μας τραγούδησε Ερωτόκριτο. Το κοινό παρακολουθούσε με ενθουσιασμό να ξετυλίγεται μπροστά του αυτό το υπέροχο ταξίδι στο χρόνο και να συμμετέχει σε μια μυθική εποχή.

Στο φεστιβάλ επίσης συμμετείχαν οι δημιουργοί κόμικς της ομάδας Byzantine Tales οι οποίοι είχαν το δικό τους χώρο στο οποίο οι επισκέπτες μπορούσαν να δουν και να αγοράσουν τις εικονογραφημένες νουβέλες και τα κόμικς τους τα οποία είναι επηρεασμένα από την Mεσαιωνική παράδοση. Ανάμεσα στους εκθέτες βρισκόταν και ο ιδιοκτήτης των εκδόσεων Μιχάλης Σιδέρης τα βιβλία του οποίου έχουν θεματική συνάφεια με το Mεσαίωνα. Συναντήσαμε επίσης τους Talbot EPIC PRESS, πρόκειται για ιδιοκτήτες και διαχειριστές βιβλίων φανταστικής λογοτεχνίας.

 Συναντήσαμε και «Το Δώρομπαούλο Μας» με χειροποίητες δημιουργίες καθώς και το σύλλογο φίλων του παλιού επιτραπέζιου παιχνιδιού «Κάστρα και πολιορκητές 40 χρόνια 1984 -2024». Το θρυλικό αυτό επιτραπέζιο παιχνίδι που μάγεψε τους πιτσιρικάδες την δεκαετία του 80’ , έδωσε μαγικές αναμνήσεις στους μεγάλους και γνωριμία με ένα από τα πιο δημοφιλή ιστορικά  επιτραπέζια στους νεότερους. Τα μέλη του συλλόγου προσέφεραν επίσης πληροφορίες για το παιχνίδι για όποιο συλλέκτη ενδιαφέρεται να βρει εναπομείναντα εξαρτήματα του.

 Καθώς ολοκληρώθηκε το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε Rock-heavy metal πάρτι προς τιμήν των συντελεστών της ομάδας οργάνωσης του Μεσαιωνικού φεστιβάλ στο bar X99. Την μουσική επιμέλεια είχανε ο Γιάννης και ο Μπάμπης Μαρούδας και επίσημος καλεσμένος ήταν ο κιθαρίστας του πρώτου ελληνικού heavy metal συγκροτήματος το οποίο έκανε αξιόλογη δισκογραφική πορεία, ο Κωστής Μανόπουλος των Vice Human.

Για άλλη μια χρονιά το φεστιβάλ άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και είμαστε σίγουροι ότι τα επόμενα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα εμπλουτιστεί περισσότερο και θα αποκτήσει περισσότερους θαυμαστές όχι μόνο από την περιοχή της Ηλείας αλλά κι από πιο μακρινές περιοχές.  Στόχος  του Φεστιβάλ είναι να γίνει πόλος έλξης  θεατών που αγαπούν την μεσαιωνική παράδοση και το μοναδικό θέαμα.

Φωτογραφίες Ρεπορτάζ για το Μαντάτο

Μαρία Πετρουτσά

Related posts

 Ολοκληρώθηκε στην Αμαλιάδα το μεγάλο συνέδριο της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας, που φιλοξένησε ο Δήμος Ήλιδας

Αυτά τα Χριστούγεννα έρχεται “Το Μαγικό Εργοστάσιο του Wonka” στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο!

Συνάντηση με την Γενική Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο