Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία. Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι σημειώνονται σφοδροί βομβαρδισμοί και εκρήξεις στο κέντρο της πόλης του Ντονέτσκ. Οι ρωσόφωνοι του Λουγκάνσκ αναφέρουν απώλειες αμάχων. Θα γίνει άμεσα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λένε Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία ενώ τις τελευταίες ώρες, έρχονται στο φως πληροφορίες για επικείμενη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία στις 22 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ, Γιάννη Σουλιώτη, στην περιοχή, η σημερινή νύχτα ήταν αρκετά ήσυχη στον νότιο τομέα της ζώνης επαφής Ρωσίας – Ουκρανίας στη Μαριούπολη. Παρ’ όλα αυτά όπως είπε «οι πληροφορίες και τα δεδομένα δεν είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικά καθώς η στρατιωτική διοίκηση της περιοχής ανακοίνωσε νωρίτερα ότι 134 στρατιωτικές μονάδες της ρωσικής ομοσπονδίας – κυρίως τεθωρακισμένα οχήματα- έχουν παραταχθεί στα δύο αυτόνομα κρατίδια του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ κινούμενα προς τα σύνορα προς την Ουκρανία ενώ υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που διακινούνται όχι μόνο μεταξύ ημών των δημοσιογράφων, αλλά και σε ένα πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο ότι η ρωσική επίθεση θα πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου. Βεβαίως να πούμε εδώ ότι και πριν από λίγες μέρες υπήρχε η πληροφορία και η βεβαιότητα ότι η ρωσική επίθεση θα εκδηλωνόταν την περασμένη Τετάρτη κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε».
Στο μεταξύ οι δυτικές χώρες συνεχίζουν να στέλνουν στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία. Στη διάρκεια της νύχτας στρατιωτικό αεροσκάφος στην πόλη Λβιβ στα δυτικά της Ουκρανίας μεταφέροντας κυρίως όπλα χειρός και πολεμικά τυφέκια. Ο ουκρανικός στρατός αναφέρει σε σχέση με τις επιθέσεις που γίνονται στο Ντονέτσκ ότι τα πυρά προέρχονται από θέσεις ρωσόφωνων μέσα σε κατοικημένες περιοχές και λένε οι ουκρανικές δυνάμεις ότι εμείς δεν θα απαντήσουμε σε αυτά τα πυρά για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του άμαχου πληθυσμού.
Συνεχίζονται επ’ αόριστον οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας – Λευκορωσίας – Κρίσιμη τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν με Μακρόν
Στο μεταξύ ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Αχιλλέας Πατσούκας, ανέφερε ότι πριν από λίγο έγινε γνωστό πως οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας – Λευκορωσίας, οι οποίες επρόκειτο να ολοκληρωθούν σήμερα, εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης θα συνεχιστούν επ’ αόριστον.
Στο μεταξύ σε σφοδρές μάχες που έγιναν στις 04.00 το πρωί ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και στις δυνάμεις του Λουγκάνσκ, πέντε συγκροτήματα κατοικιών καταστράφηκαν από επιθέσεις με όλμους, με τους εκπροσώπους της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» να αναφέρουν πως υπάρχουν απώλειες και ανάμεσα στους αμάχους. Την ίδια στιγμή κα η αυτοαποκαλούμενη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» υποστηρίζει πως ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε εναντίον της απαγορευμένα όπλα και συγκεκριμένα οβίδες μεγαλύτερου διαμετρήματος από αυτές που επιτρέπονται.
Η δεύτερη κόκκινη γραμμή της Ρωσίας που όπως φαίνεται το ΝΑΤΟ έχει αποφασίσει να προσπεράσει είναι αυτή της μη επέκτασης του. Με δήλωση του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ υπήρξε απόλυτος, δηλώνοντας πως οι εγγυήσεις που ζητάει η Ρωσία να είναι αδύνατον να ικανοποιηθούν.
Σε εξέλιξη η τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν – Πούτιν για την Ουκρανία
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν τηλεφωνική επικοινωνία από τις 12:00 ώρα Ελλάδος με στόχο να αποφευχθεί ένας μεγάλος πόλεμος στην Ευρώπη την ώρα που οι δυτικές δυνάμεις εκτιμούν ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι πιθανότερη από ποτέ, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.
Σαρλ Μισέλ: Οι χώρες της Δύσης δεν μπορούν να τείνουν επ’ αόριστον «κλάδο ελαίας» στη Ρωσία
Οι χώρες της Δύσης δεν μπορούν να συνεχίζουν να τείνουν επ’ αόριστον «κλάδο ελαίας» ενώ η Ρωσία κλιμακώνει την ένταση κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Το μεγάλο ερώτημα παραμένει: θέλει το Κρεμλίνο τον διάλογο;», ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. «Δεν μπορούμε να προσφέρουμε επ’ αόριστον κλάδο ελαίας ενώ η Ρωσία πραγματοποιεί δοκιμές πυραύλων και συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατεύματα», στα ουκρανικά σύνορα, πρόσθεσε.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να μην σκέφτεται λογικά άρα η απειλή κυρώσεων ίσως να μην είναι αρκετή για να αποθαρρύνει μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι κυρώσεις ίσως να μην είναι αρκετές για να αποθαρρύνουν κάποιον που ενεργεί παράλογα, δήλωσε ο Τζόνσον στο BBC και «πρέπει να αποδεχθούμε αυτή τη στιγμή ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανώς να μην σκέπτεται λογικά γι’ αυτό και να μην βλέπει την καταστροφή που έπεται».