Τι φταίει στην Αμαλιάδα;

Που μπορεί να φταίει για όλο το Νόμο αλλά αυτό είναι διαφορετικό άρθρο.

Όταν ο Χαριλαος Τρικουπης έγραφε το «Τις φταίει» δίνοντας ουσία και περιεχόμενο για τον εκσυχρονισμό της Ελλάδας στα τέλη του 19ου αιώνα, σίγουρα δεν στόχευε στο να δημιουργήσει σχολή σχολιαστών για το τι φταίει στην περιοχή τους.
Το πρώτο σκαλί δημαγωγών (όπως ο Δηλιγιάννης) λαϊκιστών (που έχει επικρατήσει σήμερα) είναι να σχολιάζουν και να εκτοξεύουν κατηγορίες με καταιγιστικές ταχύτητες. Ο μεγάλος όγκος πληροφοριών αναγκάζει τους πολίτες να συγκρατήσουν μόνο ότι επιθυμούν ή μόνο ότι τους κάνει εντύπωση.

Με αυτόν τον τρόπο η κοινή γνώμη ανατροφοδοτεί τους δημαγωγούς και τους δίνει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη όταν διαπιστώνεται η επίδραση τους στο σύνολο της κοινωνίας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτό ακριβώς κατηγορούνται ότι κάνουν. Να ανατροφοδοτούν τους δημαγωγούς.

Ξέρετε πότε υπήρξε άνθηση των δημαγωγών στην Αρχαία Αθήνα; Στην παρακμή της. Ίσως να είναι αυτός ο λόγος που η Αθήνα μέσα σε ελάχιστο χρόνο, λόγω κακών επιλογών της ηγεσίας της, να έχασε στην Παγκόσμια λάμψη της, μετά την Ελληνική και να καταλήξει ένα χωριό στα μέσα των πρώτων 1000 χρόνων μ.Χ.

Τέτοια μαθήματα λαϊκίστικης έξαρσης και επικράτησης ζει εδώ και πολλά χρόνια η Αμαλιάδα. Η πόλη βρίσκεται σε συνεχή παρακμή και έχει αποκοπεί από όλα τα μεγάλα και μικρά έργα της περιφέρειας και της χώρας. Οι ηγεσίες των τελευταίων ετών από το 2010, μαζί με τους πολιτικούς παράγοντες που εκπροσωπούν ευρύτερα την περιοχή της Βόρειας Ηλείας και της Ηλειας, δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν την μεγάλη ιστορική και πολιτιστική απώλεια παρουσίας της Ηλείας και της Αρχαίας Ολυμπίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τα έργα που τους συνόδευαν.

Οι δημαγωγοί διώχνουν τις ευθύνες από πάνω τους και για όλα φταίνε οι άλλοι. Δεν επιχειρηματολογούν, χρησιμοποιούν φωτοβολίδες και εντυπωσιακά σχήματα. Το σχέδιο όμως για την Αμαλιάδα στο 2030 αγνοείται.

Και θα συνεχίζει να μην υπάρχει όταν δεν απαντώνται τα εξής:

  1. Πώς θα γίνει ο Δήμος Ηλιδας ψηφιακός Δήμος;
  2. Πώς θα γίνει Πράσινος Δήμος;
  3. Πώς θα δημιουργήσει ένα αστικό οργανωμένο τοπίο στην Αμαλιαδα και την κοινωνική και οικονομική σύνδεση με τις κοινότητες του Δήμου Ηλιδας;
  4. Πώς θα συνεργαστούν ο Τουρισμός, η Ιστορία και η Γεωργική παραγωγή;
  5. Ποιες είναι οι διεκδικήσεις μας από το Κράτος και την Περιφέρεια; Και τελευταίο αλλά ίσως το πιο σημαντικό.
  6. Ποια θα είναι η νέα ταυτότητα του Δήμου Ηλιδας; Πως θα παρουσιάζεται στους παγκόσμιους πολίτες του 21ου αιώνα;

Αν δεν απαντηθούν τα παραπάνω, αν δεν τεθούν οι βάσεις υλοποίησης τους, τότε η Αμαλιαδα θα συνεχίζει την πορεία απαξίωσης των επαρχιακών πόλεων της Ελλάδας, της ανεργίας των νέων, την μετανάστευση και τελικά την μεγάλη μείωση πληθυσμού και παραγωγής.

Όπως στην Αρχαία Αθήνα.

Σύνταξη

Related posts

 Ολοκληρώθηκε στην Αμαλιάδα το μεγάλο συνέδριο της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας, που φιλοξένησε ο Δήμος Ήλιδας

Αυτά τα Χριστούγεννα έρχεται “Το Μαγικό Εργοστάσιο του Wonka” στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο!

Συνάντηση με την Γενική Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο