Αρχική » Χωρίς Όρια: Τάραξε τα λιμνάζοντα νερά ο Τσίπρας. “Όλη η δύναμη στα μέλη του κόμματος”

Χωρίς Όρια: Τάραξε τα λιμνάζοντα νερά ο Τσίπρας. “Όλη η δύναμη στα μέλη του κόμματος”

από Άκης Χουζούρης

Με τις προτάσεις του ο Αλέξης Τσίπρας βάζει πλώρη για μία νέα πορεία για το ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Δίνει την απόλυτη ισχύ στα μέλη του κόμματος, που ψηφίζουν άμεσα και χωρίς διαμεσολαβητές, για Πρόεδρο του Κόμματος, για υποψήφιους Βουλευτές, υποψήφιους στην αυτοδιοίκηση και στα κομματικά όργανα. Θεσπίζει θητείες, ενώ συστήνει επιτροπή δεοντολογίας. Όλα αυτά θα περάσουν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να διεκδικεί την πρώτη θέση στις εθνικές εκλογές.

Οι αντιδράσεις των “παλιών” αριστερών στελεχών είναι έντονες. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα την πρόταση Τσίπρα:

  • Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αποκτούν δικαίωμα να λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις, όπως πχ για τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση, μέσα από τη διεξαγωγή καθολικών δημοψηφισμάτων. Επίσης, τα μέλη εκλέγουν αντιπροσώπους όχι μόνο για το Συνέδριο αλλά και σε δημοτικές και περιφερειακές συντονιστικές επιτροπές και το Εθνικό Συμβούλιο, ενισχύοντας έτσι την παρέμβασή τους σε δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Αποφασίζουν με προκριματικές εκλογές, στις οποίες δύναται να συμμετέχουν και οι φίλοι του κόμματος, για τη συγκρότηση τοπικών ψηφοδελτίων για εθνικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές.
  • Απλοποιείται η διαδικασία για να γίνει κανείς μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Με μια απλή αίτηση είτε στην ΟΜ, είτε κεντρικά στο κόμμα, είτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα iSyriza.gr, ο κάθε πολίτης που το επιθυμεί γίνεται αυτοδίκαια μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Για περιπτώσεις ενστάσεων δίνεται στα μέλη της ΟΜ, στην οποία εντάσσεται το νέο μέλος, η δυνατότητα προσφυγής κατά της ένταξης στην Επιτροπή Δεοντολογίας.
  • Προτείνεται η εισαγωγή ανώτατου ορίου στις τρείς θητείες ή στα δώδεκα συνεχόμενα χρόνια στη Βουλή/Ευρωβουλή και αντίστοιχα και στη Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία του Κόμματος, ώστε απρόσκοπτα να διασφαλίζεται η ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού.
  • Καθιερώνεται σε όλα τα επίπεδα, σώματα και όργανα του κόμματος, αλλά και στη συγκρότηση ψηφοδελτίων για δημόσια αξιώματα η πλήρης ισότητα των φύλων, δηλαδή ισάριθμη αντιπροσώπευση. Πρόκειται για μια μεγάλη καινοτομία για τα ελληνικά πράγματα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα είναι το πρώτο κόμμα στη χώρα που υιοθετεί την απόλυτη ισότητα 50%-50% σε άνδρες και γυναίκες στη συλλογική του ηγεσία. Μέχρι σήμερα υπήρχε ποσόστωση φύλου στο 30%.
  • Θεσμοθετείται Επιτροπή Δεοντολογίας, απευθείας εκλεγμένη από το Συνέδριο, προκειμένου να παρακολουθεί την τήρηση του καταστατικού και να επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις όπου απαιτείται.
  • Θεσπίζεται σε όλα τα επίπεδα του κόμματος η δυνατότητα ψηφιακής ή υβριδικής λειτουργίας των οργάνων, εκτός της δια ζώσης που παραμένει φυσικά ο κανόνας, καθώς και αναγνωρίζεται θεσμικά η ψηφιακή πλατφόρμα του κόμματος και αναβαθμίζεται ο ρόλος της ως εργαλείου όχι απλώς ενημέρωσης αλλά και διαβούλευσης και ψηφοφορίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00