Οι επιπτώσεις ενός μεγάλου σεισμού σε μια χώρα όπως είναι η Τουρκία είναι πολύ μεγάλες. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα με σοβαρές υποδομές και στιβαρό τρίτο τομέα της κοινωνίας των πολιτών, έτσι ώστε να παραμένει η πολιτική και η κοινωνία σε σταθερή τροχιά, ανεξάρτητα των μεταβλητών και των προσώπων που έρχονται και παρέρχονται.
Η Τουρκία παραμένει ο μεγάλος ασθενής στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα. Είναι δυστυχώς πραγματικότητα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογκάν κάνει ό,τι μπορεί να διασωθεί ο ίδιος και όχι να δει το συμφέρον της Πατρίδας του. Τέτοιες χώρες που ήδη έχουν μία ξεχωριστή θέση – αρνητική- στις πολιτικές επιστήμες, που δεν ανήκουν στη Δύση και έχουν έναν ηγέτη για πάρα πολλά χρόνια, δημιουργούν προσωποπαγή καθεστώτα που απομυζούν και ζημιώνουν τελικά τα συμφέροντα της κοινωνίας που υποτίθεται εκπροσωπούν.
Όπως στη Ρωσία έτσι και στην Τουρκία οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα στην ηγέτη – βασιλιά κάνουν όλες τις δουλειές, διατάζουν και αποφασίζουν χωρίς να υπάρχει καμία δομή, κανένα αντίβαρο εξουσίας καμία άλλη σκέψη και έκφραση από την επικρατούσα. Ναι, κάνουμε δουλειές με τις πολυκατοικίες στη νότια Τουρκία, είμαστε άπληστοι και να τι συμβαίνει. Και όμως ο Ερντογκάν διαπιστώνει οτι οι ξένοι παράγοντες δυσφημούν τη χώρα του, σε λίγο θα προσπαθήσει να πείσει οτι ο σεισμός προκλήθηκε από τις ΗΠΑ.
Όμως είναι τέτοια η έκταση των προβλημάτων, τέτοια τα θέματα και η οικονομική εξαθλίωση με τα ταυτόχρονα σκάνδαλα που “ξέχασαν” την έντεχνη παρενόχληση στο Αιγαίο. Πού είναι η τουρκική αεροπορία και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη; Προσγειωμένα και χωρίς ρόλο. Χωρίς διαταγές, αφού είναι περίγελως πλέον του κόσμου ο αρχηγός που διατάζει να φτιαχτούν σπίτια από το μηδέν και δεν υπάρχει κανένας άστεγος! Μα είναι δυνατόν; Αυτός ο βασικός υπαίτιος τέτοιας καταστροφής, συνεχίζει να μιλάει και από πάνω;
Μία πόλη που κατέρρευσε και μία άλλη που δεν είχε ούτε μία κατεστραμμένη οικία, δίπλα δίπλα κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Ποια είναι η διαφορά τους; Ο Δήμαρχος δεν επέτρεψε οικοδομές χωρίς κανόνες. Δεν επέτρεψε το καθεστώς Ερντογκάν να επηρεάσει τη ζωή των πολιτών που εκπροσωπεί. Και ναι υπάρχουν άνθρωποι στην γειτονική Τουρκία που επιμένουν στην Ειρήνη, στους κανόνες, στον ανθρωπισμό. Και ναι ξέρουμε όλοι και όλες ποιοι στεναχωριούνται στην Ελλάδα, που δεν μπορούν να συνεχίζουν να αναλύουν τα όπλα που παίρνει κάθε στρατός γύρω από το Αιγαίο, για το ποιος στρατός είναι πιο ισχυρός.
Είναι καιρός να τα βρούμε. Και η ευκαιρία θα ξανακλείσει, όπως τότε πριν 23 χρόνια που ένας άλλος σεισμός έφερε κοντά τις δύο πολιτικές ηγεσίες και βρίσκονταν στο παρά πέντε επί 4 χρόνια να επιλύσουν ταυτόχρονα την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και το Κυπριακό με το σχέδιο Ανάν. Δυστυχώς επικράτησαν πάλι οι φωνές των πατριδοκάπηλων. Για να δούμε, οι 2 χώρες έχουν εκλογές τους επόμενους μήνες. Με το σεισμό στα πόδια τους.
Άκης Χουζούρης