Αρχική » Όταν τα καρτέλ επιβάλλουν τους δικούς τους όρους : Η ΡΑΕ επιβάλλει πρόστιμο, αλλά δεν ακυρώνει τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τα φωτοβολταϊκά στη Πελοπόννησο.

Όταν τα καρτέλ επιβάλλουν τους δικούς τους όρους : Η ΡΑΕ επιβάλλει πρόστιμο, αλλά δεν ακυρώνει τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τα φωτοβολταϊκά στη Πελοπόννησο.

από Maria Petroutsa

Για σκανδαλώδη διαδικασία κάνει λόγο ο βουλευτής Ηλείας και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, σε σκληρή δήλωση που εξέδωσε σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα διαφάνειας που αναδείχθηκαν στον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Πελοπόννησο, μετά από τις απαντήσεις της ΡΑΕ και του ΔΕΔΔΗΕ  μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Υπενθυμίζεται, ότι με ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με το διαγωνισμό για τη χορήγηση όρων σύνδεσης σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς έως 400 kW στο κορεσμένο δίκτυο της Πελοποννήσου, ο βουλευτής είχε μεταφέρει την αγανάκτηση ενός μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων, επειδή ο διαγωνισμός αποδείχθηκε παρωδία, λόγω των τεχνικών προβλημάτων της πλατφόρμας που δεν επέτρεψε την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεών τους.

Ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι οι απαντήσεις του ΔΕΔΔΗΕ, που επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη σημασία των τεχνικών προβλημάτων, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι ‘ουδεμία δυσλειτουργία υπήρξε που να οδήγησε καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε αποκλεισμό αιτήσεων ή υποβαλλόμενων εγγράφων’, είναι εξοργιστικές και αποτελούν πρόκληση για την κοινή λογική και τη διαφάνεια.

Επιπλέον, ο κ. Κατρίνης κατηγόρησε την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την απόφασή της να επιβάλει πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ για παραβιάσεις διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης, χωρίς να ακυρώσει τον διαγωνισμό. «Είναι σαφές, από τη στιγμή που διαπιστώνονται παραβιάσεις, σε ό,τι αφορά στους κανόνες διαφάνειας, αλλά και ισονομίας στο διαγωνισμό, η εύλογη λύση είναι η ακύρωση και στη συνέχεια η επανάληψη του διαγωνισμού. Η απόφαση της ΡΑΕ να επιβάλει πρόστιμο, αλλά να αφήσει τη διαδικασία ανέπαφη, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά», σημείωσε.

Ο βουλευτής κάλεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να λάβει άμεσα μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι αδικίες που υπέστησαν οι επενδυτές θα αντιμετωπιστούν και ότι θα αποκατασταθεί η δικαιοσύνη. Ζήτησε την ακύρωση της προβληματικής διαδικασίας και την επανάληψή της με διαφάνεια και ίσους όρους για όλους τους συμμετέχοντες.

«Η δικαιοσύνη και η αξιοπιστία δεν είναι διαπραγματεύσιμες ούτε υπόκεινται σε εκπτώσεις», κατέληξε ο κ. Κατρίνης, υπογραμμίζοντας ότι «τέτοιες σκανδαλώδεις διαδικασίες που να ευνοούν τους μεγάλους παίκτες στο χώρο της ενέργειας και να αποκλείουν τους μικρότερους επενδυτές, αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα του τρόπου με τον οποίο γίνονται σήμερα όλα στην Ελλάδα, υπό τις ευλογίες και τις κατευθύνσεις του επιτελικού κράτους της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00