3ος χρόνος Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου «Αντρέας Φραγκογιαννόπουλος» στην Αμαλιάδα

Το κοινό της Αμαλιάδας είχε την χαρά και φέτος να απολαύσει ένα τριήμερο ερασιτεχνικού θεάτρου στον Πολυχώρο Πολιτισμού αφιερωμένο στην μνήμη του Αντρέα Φραγκογιαννόπουλο. Έναν καλλιτέχνη που συνέδεσε το όνομα του με το ερασιτεχνικό θέατρο στην πόλη μας.

Οι ημερομηνίες που διεξήχθη ήταν στις 10-11-12 Μαΐου και η ώρα έναρξης ήταν στις 21:00.

Ημέρα Πρώτη:

Την πρώτη μέρα οι ομάδες που συμμετείχαν ήταν «Οι ερασιτέχνες» και η θεατρική ομάδα εθελοντών κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Δήμου Ήλιδας «Παρεμβάσεις».

Την παρουσίαση της βραδιάς ανέλαβε η υπεύθυνη των πολιτιστικών του Πολυχώρου Ήλιδας Μάγδα Χριστοδουλοπούλου, η ηθοποιός από την ομάδα «Παρεμβάσεις» Ελένη Βασιλικοπούλου και η ηθοποιός από την ομάδα «Ερασιτέχνες» Ελένη Σκορδίλη. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεώνη Γεωργοπούλου. Σημαντική στιγμή ήταν όταν κάλεσαν στο βήμα τον γιό του αείμνηστου Ανδρέα Φραγκογιαννόπουλο, τον Δημοσιογράφο Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλο να πει δυο λόγια για τον πατέρα του. Ο Σοφοκλής εμφανώς συγκινημένος θεωρεί μεγάλη τιμή για τον εαυτό του που ο πατέρας του στάθηκε η αφορμή για την δημιουργία ενός τέτοιου θεσμού.

Το φεστιβάλ άνοιξε η θεατρική ομάδα «Ερασιτέχνες» με το σατυρικό μονόπρακτο των Χάρη Ρώμα και Άννας Χατζησοφιά « Μια βλάχα στην Αθήνα». Οι ηθοποιοί που συμμετείχαν ήταν η Γιάννα Γούναρη και η Αργυρώ Αντωνοπούλου. Σκηνοθεσία Χάρης Κότσιφας και βοηθός σκηνοθέτη Ελένη Σκορδίλη.

Η υπόθεση του έργου αφορά το ταξίδι μιας γυναίκας από το χωριό της στην Αθήνα με σκοπό να συναντήσει τον Πρωθυπουργό και να του πει το πρόβλημα της. Στην πορεία όμως συμβαίνουν διάφορα απρόοπτα και καταλήγει να βρεθεί στο αστυνομικό τμήμα. Πρόκειται για μια κοινωνικοπολιτική σάτιρα που παρότι γράφτηκε πριν 37 χρόνια περιγράφει τέλεια το σήμερα.

Την σκυτάλη πήρε η ομάδα «Παρεμβάσεις» με δυο μονόπρακτα « Απλώς Μαζί» – «Δεν θέλω να κοιμάμαι μόνος» .Οι ηθοποιοί που συμμετείχαν ήταν ο Αλέξανδρος Μπουσδούκος, η Αλέκα Ψαρρή, ο Μάκης Τσεκούρας, Πίτσα Δημοπούλου, Ιβάν Ιβάνοφ και Χαρά Θεοφιλοπούλου. Σκηνοθεσία Αλέξανδρος Μπουσδουκος.

Το πρώτο μονόπρακτο «Απλώς μαζί» παρουσιάζει την δυσκολία της δέσμευσης αλλά ταυτόχρονα και την ανάγκη του ανθρώπου να είναι μαζί.

Το δεύτερο μονόπρακτο «Δεν θέλω να κοιμάμαι μόνος» παρουσιάζει την συνειδητοποίηση των ανθρώπων ότι δεν θέλουν να κοιμούνται  πια μόνοι τους και θέλουν να μοιράζονται την καθημερινότητα τους με κάποιον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αντρέας Φραγκογιαννόπουλος ήταν ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Παρεμβάσεις».

Η πρώτη μέρα έκλεισε με την υπόκλιση και των δυο ομάδων και ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και σημείωσε πόσο σημαντικό είναι να στηρίζουμε το ερασιτεχνικό θέατρο γιατί έτσι προάγουμε πολιτισμό.

Δεύτερη μέρα

Την Δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ οι ομάδες που συμμετείχαν ήταν η ομάδα «Πινελιές-Πινιελιές» και η θεατρική ομάδα Κρεστένων « Έκφρασις». Ο Δήμαρχος του Δήμου Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος καλωσόρισε τον κόσμο και τον ευχαρίστησε που στηρίζει για 3η συνεχόμενη χρονιά το ερασιτεχνικό θέατρο στην Αμαλιάδα.

Την δεύτερη μέρα του  φεστιβάλ άνοιξε η ομάδα «Πινελιές- Πινελιές» με τον θεατρικό μονόλογο «Jordan». Οι ηθοποιοί που συμμετείχαν ήταν η Καλλιόπη Κοσμοπούλου και η Άννα Κορτέση. Διασκευή και σκηνοθεσία Καλλιόπη Κοσμοπούλου και Βοηθός- Υποβολείο Ευτυχία Σπυροπούλου.

Η υπόθεση του έργου αφορά την συγκλονιστική ιστορία της Σίρλεϊ Τζόουνς που κατηγορείται για την δολοφονία του παιδιού της.

Το  «Jordan», είναι μια μαρτυρία, βασισμένη στην αληθινή ιστορία της κρατούμενης στη φυλακή, παιδοκτόνου και αποτυχημένης αυτόχειρα, Σίρλεϊ Τζόουνς. Η Τζόουνς αποκάλυψε την ιστορία της στη συγγραφέα Άννα Ρέϋνολντς, όταν οι δυο τους ήταν συγκρατούμενες ( η Ρέϋνολντς είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, για φόνο με σφυρί, της κοιμισμένης μητέρας της). Το γεγονός της δολοφονίας ενός βρέφους από τη μητέρα του, που συντάραξε -ως αστυνομικό, δικαστικό και κοινωνιολογικό ρεπορτάζ- την κοινή γνώμη της Μ. Βρετανίας, κατά τη δεκαετία του ’80, μετουσιώθηκε σ’ έναν σπαρακτικό θεατρικό μονόλογο που γρήγορα εντάχθηκε στα «έργα -στοιχήματα» για τις γυναίκες ηθοποιούς όλου του κόσμου.

Ακολούθησε το η θεατρική ομάδα Κρεστένων «Έκφρασις» με δύο μονόπρακτα «Αυτός και το πανταλόνι του» και  «Μπουχάρα». Οι ηθοποιοί που συμμετείχαν ήταν ο Νικόλαος Παπαδάς, η Μαρία Μορώνη και ο Βασίλειος Τσάμης. Σκηνοθεσία Βασιλική Αλεξοπούλου.

Το πρώτο μονόπρακτο «Αυτός και το πανταλόνι του» αφορά την υπόθεση ενός μοναχικού άντρα ο οποίος μιλάει στα έπιπλα του σπιτιού του δίνοντας τους ζωή και κρατώντας ένα ξηλωμένο παντελόνι στα χέρια του που ποτέ δεν έραψε, μετανιώνει για επιλογές που έκανε στην ζωή του ενώ νιώθει έντονα την απώλεια της μάνας του.

Το δεύτερο μονόπρακτο «Μπουχάρα» αποτελεί μια πολιτική σάτιρα της δεκαετίας του 1980 με πρωταγωνιστές ένα νεόπλουτο ζευγάρι και την αγορά ενός ακριβού χαλιού Μπουχάρα. Λειτουργούν ενοχικά μέσα από την πλούσια αγορά τους περιπλέκοντας και πολιτικές ιδεοληψίες στο παιχνίδι. Το όλο έργο πραγματεύεται τον συμβιβασμό και τις αντιφάσεις που αναδύονται.

Τρίτη μέρα

Την τρίτη μέρα του φεστιβάλ  συμμετείχε η νεοσύστατη θεατρική ομάδα του Δήμου Πηνειού « Τέχνης Λόγου & Μουσικής» με υπεύθυνο τον πολύπειρο Λάζαρο Κυπριώτη. Το έργο που μας παρουσίασαν ήταν το «Τελευταίο Βάλς». Το έργο πραγματεύεται την ζωή του Ρώσου συνθέτη Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι από την παιδική του ηλικία μέχρι την ενηλικίωση του. Ο θάνατος της μητέρας του από χολέρα κατά την παιδική του ηλικία τον σημάδεψε και η υπόσχεση που της έδωσε να γράψει το καλύτερο βάλς για αυτήν το κουβαλούσε σαν βάρος. Κατάθλιψη, χρόνια πνευμονία και καταπιεσμένη ομοφυλοφιλία δεν άφηναν τον Ρώσο συνθέτη να χαρεί την δημιουργία των αριστουργηματικών του έργων. Σε μια απελπισμένη κίνηση αποφάσισε έναν αποτυχημένο γάμο με την Αντονίνα Μηλιούκοβα, ο οποίος διήρκησε για 3 μήνες με την συμφωνία ότι δεν θα συνευρεθούν ποτέ ερωτικά και ότι ο σκοπός ήταν η συγκάλυψη της ομοφυλοφιλίας. Η υπόθεση όμως ανατρέπεται όταν η Αντονίνα τον ερωτεύεται πραγματικά και καταλήγει στο ψυχιατρείο. Τα χρόνια περνούν και ο συνθέτης παλεύει ακόμα για να πραγματοποιήσει την επιθυμία της μητέρας του για ένα τελευταίο βαλς.

Οι ηθοποιοί που συμμετείχαν ήταν ο Άγγελος Χαραλάμπους,ο Αναστάσιος Βενιζέλος, ο Δημήτρης Ρηγάτος, η Μαρία Κολόκα, ο Τσεκούρας Φώτης, η Τζένη Αβραμίδη, ο Λάζαρος Κυπριώτης, η Αρετή Τσερεμέ, η Σοφία Γκάμαρη, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Ραφαηλία Μιχαλάρου,η Ευτυχία Σταυροπούλου. Σενάριο- σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια Δημήτρης Ρηγάτος, βοηθός σκηνοθέτη ο Λάζαρος Κυπριώτης, βοηθός ηχολήπτη η  Πέπη Παναγοδήμου, ενδυματολογική επιμέλεια η Κατερίνα Λυκογιάννη, υποβολείς η Αντιγόνη Τσάκωνα και η Ματίνα Σταμάτη.

Το φεστιβάλ του Ερασιτεχνικού Θεάτρου «Ανδρέας Φραγκογιαννόπουλος»  έκλεισε με το θερμό χειροκρότημα των θεατών και την προσμονή ότι ο θεσμός αυτός θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια.

Φωτογραφίες  για το Μαντάτο Μαρία Πετρουτσά, Μάκης Τσεκούρας

Ρεπορτάζ Μαρία Πετρουτσά

Related posts

 Ολοκληρώθηκε στην Αμαλιάδα το μεγάλο συνέδριο της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας, που φιλοξένησε ο Δήμος Ήλιδας

Αυτά τα Χριστούγεννα έρχεται “Το Μαγικό Εργοστάσιο του Wonka” στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο!

Συνάντηση με την Γενική Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο