Προτάσεις για την ανασυγκρότηση της Ηλείας υπέβαλε στην «διαΝΕΟσις» το Επιμελητήριο Ηλείας. Προτάσεις που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην εφ. Πατρίς ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Κώστας Νικούλουτσος «μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για την ολική ανασυγκρότηση της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας».
Στις προτάσεις του Επιμελητηρίου Ηλείας συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής για την προσέλκυση επενδύσεων σε Έρευνα κι Ανάπτυξη (R&D) μέσω της σύνδεσης της γεωργικής επιχειρηματικότητας με την έρευνα και την καινοτομία, αλλά και του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, την αξιολόγηση και αναθεώρηση χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού , την επιτάχυνση της έναρξης / ολοκλήρωσης των έργων-υποδομής καθώς και την στήριξη των ορεινών κι ημιορεινών περιοχών της Ηλείας. Βαρύνουσα σημασία δίνεται επίσης στην αναθεώρηση του τουριστικού προϊόντος, στην επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης των αδειοδοτήσεων καθώς και στην καταπολέμηση των καθυστερήσεων σε θέματα εφαρμογής του Αναπτυξιακού Νόμου.
Η εφ. Πατρίς σήμερα αποκαλύπτει (συνοπτικά) τις προτάσεις πολιτικής που κατέθεσε το Επιμελητήριο Ηλείας στη διαΝΕΟσις
Επενδύσεις σε Έρευνα κι Ανάπτυξη (R&D)
Ενόψει της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης, οφείλουμε να εργαστούμε όλοι προς την κατεύθυνση οικοδόμησης μια κοινωνίας γνώσης, που θα επενδύει στην εκπαίδευση και στη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την έρευνα και την καινοτομία. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου προτείνεται η:
Σύνδεση της γεωργικής επιχειρηματικότητας με την έρευνα και την καινοτομία
- Διεκδίκηση περισσότερων υλοποιήσεων στο κομμάτι της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS 3), οι οποίες έχουν, έως τώρα, αποδειχθεί πολύ φτωχές και δυσανάλογες του ενδιαφέροντος και της ενεργούς συμμετοχής για την περιοχής της Ηλείας.
- Πρόβλεψη για κονδύλια αυτοτελούς έρευνας από αγροτοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις της Ηλείας.
- Σύνδεση με φορείς τεχνολογιών υψηλής καινοτομίας.
- Επαναλειτουργία των ινστιτούτων έρευνας και υποστήριξης.
Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού, αλλά και η ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών αποτελούν αναγκαίες συνθήκες για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την ποιοτική αναβάθμιση του Ηλειακού επιχειρείν, είναι ωστόσο απόλυτα συνυφασμένες με την πρόσβαση σε γρήγορη και αξιόπιστη σύνδεση με το διαδίκτυο, κυρίως δε με την εξάπλωση της δυνατότητας αυτής στην ύπαιθρο ώστε να ανοίξει η πρόσβαση στην ευρυζωνική ταχύτητα διαδικτύου στους επαγγελματίες και τα νοικοκυριά και των πιο απομακρυσμένων περιοχών.
Αξιολόγηση και αναθεώρηση χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού
- Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη λειτουργίας Επιχειρηματικών & Βιομηχανικών πάρκων στην Ηλεία, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου της Ηλείας, καθώς μέσω των επιχειρηματικών πάρκων, οι βιομηχανίες και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις μπορούν να ελέγξουν με καλύτερο τρόπο τα λειτουργικά τους κόστη και να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας.
- Άμεση επανεξέταση του θέματος των ζωνών οικιστικού ελέγχου (ΖΟΕ).
- Κατασκευή υπογείων δικτύων άρδευσης, προκειμένου να στηριχθεί η αγροτική παραγωγή και να μειωθεί το κόστος παραγωγής, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα σημαντική εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, που αποτελούν σπανίζον και πολύτιμο αγαθό.
Επιτάχυνση της έναρξης / ολοκλήρωσης των έργων-υποδομής
- Όσο το δυνατόν γρηγορότερη ολοκλήρωση της κατασκευής του οδικού άξονα Πύργου-Πατρών που θα τονώσει όχι μόνο τον κατασκευαστικό αλλά και τον μεταφορικό κλάδο.
- Να προχωρήσει άμεσα η αναβάθμιση και επαναλειτουργία της γραμμής Πάτρας-Πύργου, προκειμένου να τερματιστεί ο αποκλεισμός της Ηλείας από το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.
- Στα έργα αγροτικής οδοποιίας των δήμων να προβλέπεται κατά προτεραιότητα η προσέγγιση των κτηνοτροφικών μονάδων της Ηλείας, που λειτουργούν όλο τον χρόνο και τις οποίες οι επιχειρηματίες επισκέπτονται σε καθημερινή βάση, καθώς και να εξασφαλιστεί η σταθερή και απρόσκοπτη ηλεκτροδότησή τους.
Στήριξη των ορεινών κι ημιορεινών περιοχών της Ηλείας
- Εξασφάλιση, μέσω της εκτέλεσης έργων οδοποιίας, της πρόσβασή τους σε ένα αξιοπρεπές οδικό δίκτυο για την μεταφορά των προϊόντων και των πρώτων υλών καθώς και πρόσβαση σε δίκτυα ηλεκτρισμού και δίκτυα υψηλών ταχυτήτων σύνδεσης στο διαδίκτυο.
- Να δοθούν κίνητρα παράγωγης Α.Π.Ε από τα Γεωργικά και Κτηνοτροφικά Απόβλητα των Μονάδων Γεωργίας και Κτηνοτροφίας των Ορεινών Περιοχών, ώστε να καταστούν Ενεργειακά Αυτόνομες.
Αναθεώρηση του τουριστικού προϊόντος
- Σύνδεση της Αρχαίας Ολυμπίας με τη θάλασσα.
- Κατάρτιση Σχεδίου Δράσης για την προώθηση του Ολυμπισμού, η εικόνα του οποίου έχει δεχθεί πλήγμα μετά την υποτονική διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο και τις αβεβαιότητες στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.
- Χωροταξική θεσμοθέτηση ζωνών τουριστικής ανάπτυξης και παραθεριστικής κατοικίας.
- Η περαιτέρω ενίσχυση της τουριστικής προοπτικής και δυναμικής των νομών Ηλείας και Αχαΐας, μέσω της αναβάθμισης των υφιστάμενων ιστορικών σταθμών του τρένου.
- Αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών του Καϊάφα, της Κυλλήνης και της Υρμίνης, στο πλαίσιο ενίσχυσης και προβολής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ηλείας στον τομέα του τουρισμού υγείας και της προσέλκυσης τουριστών (ειδικά της τρίτης ηλικίας).
- Η καλλιέργεια και ενίσχυση της δυναμικής της Ηλείας ως ενός προορισμού Θρησκευτικού Τουρισμού.
- Η ανάδειξη και προβολή των μεσαιωνικών μνημείων του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης.
- Βελτίωση του οδοστρώματος και ασφαλτόστρωση στο οδικό δίκτυο προς το Ναό του Επικουρίου Απόλλωνα στις Βάσσες.
- Προώθηση του ανασκαφικού τουρισμού.
- Δημιουργία αξιοθέατων καταδυτικού τουρισμού στη λίμνη Καϊάφα που μπορεί να καταστήσει την συγκεκριμένη περιοχή παγκόσμιο πόλο έλξης ξενάγησης και εκπαίδευσης αυτόνομων δυτών.
- Επανασχεδιασμός του χάρτη της κρουαζιέρας με σκοπό την ανάκαμψη του κλάδου.
- Περισσότερα σημεία τουριστικών πληροφοριών (Info points / kiosks)
- Ονοματοδοσία οδών και στα Αγγλικά (όπου δεν υπάρχει) κι αντικατάσταση των κατεστραμμένων επιγραφών οδών.
Επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης των αδειοδοτήσεων.
- Επιτάχυνση και προτεραιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, προκειμένου να υλοποιηθούν άμεσα επενδύσεις.
- Πρόβλεψη για δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων στην Ηλεία.
- Προώθηση των «Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων»
Καταπολέμηση των καθυστερήσεων σε θέματα εφαρμογής του Αναπτυξιακού Νόμου
- Ανάθεση περισσότερων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων στη Διαχειριστική Αρχή, η οποία έχει επιδείξει ιδιαίτερη επιτυχία στο κομμάτι της υλοποίησης και στην τήρηση της αρχής της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης.
- Τον καθορισμό συγκεκριμένου χρονικούς διαστήματος για τη διενέργεια προκηρύξεων, τρείς (3) ή τέσσερις (4) φορές το χρόνο.
- Σταθερή διάρκεια των προκηρύξεων, με περιθώριο υποβολής προτάσεων 30 – 45 ημερών, χωρίς παρατάσεις.
- Δεσμευτικό χρονικό πλαίσιο για το σύνολο των διαδικασιών του Αναπτυξιακού νόμου, προκειμένου η διαδικασία αξιολόγησης να ολοκληρώνεται εντός 2 μηνών.
Πηγή: http://www.patrisnews.com