Βασικά σημεία συνέντευξης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή ”Πρωινές διαδρομές” με τη Μ. Γεωργίου και τον Β. Αδαμόπουλο
Αναφερθείς στις τεράστιες καταστροφές στον Θεσσαλικό κάμπο και τις συνέπειες που θα έχει στην ακρίβεια ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε:
Οι συνέπειες αυτής της καταστροφής είναι κυριολεκτικά ανυπολόγιστες, γιατί δεν είναι μόνο το θέμα των υποδομών των σπιτιών, αλλά και οι καλλιέργειες που έχουν διαλυθεί και δεν ξέρουμε τον χρόνο που θα αποκατασταθεί για να επανέλθει το πιο εύφορο κομμάτι της χώρας
Βέβαια η ακρίβεια δεν σταμάτησε ποτέ να καλπάζει, αλλά και μετά από αυτήν την πρωτοφανή καταστροφή που αλλάζει την ζωή των κατοίκων στους νομούς που επλήγησαν, θα έχει συνέπειες και στους κατοίκους όλης της χώρας.
Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα για το αν η κυβέρνηση είχε εκτιμήσει σωστά το μέγεθος αυτού του καιρικού φαινομένου, ώστε να κινητοποιηθεί εγκαίρως και να είχε μετριάσει τις επιπτώσεις.
Οι πολίτες δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν fast track διαδικασίες και άρση γραφειοκρατίας πάνω σε ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ σε μία περιοχή που έχει πληγεί κατ’ επανάληψη τα έργα έχουν καθυστερήσει.
Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας εγκαλεί για ελλιπή στοιχεία στην αντιπλημμυρική θωράκιση και στο σχεδιασμό, όλοι κατανοούμε ότι υπάρχει γενικότερο έλλειμμα πρόληψης και προετοιμασίας καιρικών φαινομένων που ήρθαν για να μείνουν.
Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν ευθύνες και στην τοπική αυτοδιοίκηση ο Βουλευτής Ηλείας τόνισε:
Είναι σαφές ότι οι ευθύνες αφορούν και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Όταν όμως ένα φαινόμενο πλήττει μια περιοχή της χώρας που το έχει ξαναζήσει πριν τρία χρόνια, η συνολική ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση που έχει τους μηχανισμούς ελέγχου για τον σχεδιασμό την υλοποίηση και τους ρυθμούς των έργων και για να προστατέψει τους κατοίκους από ακραία φαινόμενα και τις καταστροφές της παραγωγής τους.
Στην καταστροφή της Θεσσαλίας υπάρχουν αναπάντητα και εύλογα ερωτηματικά όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και το έγκαιρο της παρέμβασης της διοίκησης στις καταστροφές.
Για το ζήτημα της διακομματικής συναίνεσης ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε:
Όταν ήρθε το νομοσχέδιο πολιτικής προστασίας στη Βουλή και καταθέσαμε τις προτάσεις μας, περιμέναμε να είναι όλο αυτό ένα αντικείμενο συναίνεσης και συναπόφασης.
Μετά από τρία χρόνια, το μόνο που άλλαξε είναι οι αρμοδιότητες και το πού θα επιρρίπτονται οι ευθύνες. Δεν άλλαξε κάτι στον σχεδιασμό, στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση.
Το ΠΑΣΟΚ θέλει να υπάρξει σοβαρή συζήτηση, σχεδιασμός και συναπόφαση, για ένα θέμα που αφορά όλη την χώρα και τους πολίτες.
Θα πρέπει το πολιτικό σύστημα να βρει τρόπους, ώστε να δεσμεύει την εκάστοτε κυβέρνηση να επιδιώκει ευρύτερη συναίνεση σε θέματα εθνικού ενδιαφέροντος.
Σχολιάζοντας την κυβέρνηση και την παραίτηση Βαρβιτσιώτη:
Η κυβέρνηση μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν έχει το περιθώριο χρόνου. Η παραίτηση του κ. Βαρβιτσιώτη μετά από την απαράδεκτη και άστοχη δήλωσή του, θα πρέπει να δείξει στον πρωθυπουργό ότι με την παραμονή του ίδιου σχήματος αποδεικνύει καθημερινά ότι όχι μόνο δεν έχει αποτελεσματικότητα, αλλά δυστυχώς δεν έχει και την βούληση να αλλάξει τα κακώς κείμενα.
Όσον αφορά την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για την κρατική χρηματοδότηση των Σπαρτιατών:
To ΠΑΣΟΚ έχει ξεκάθαρη γραμμή σε σχέση με τα πολιτικά κόμματα που έχουν άμεσο δίαυλο με καταδικασμένους για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Καταθέσαμε τροπολογία για να μην επιτραπεί στον καταδικασμένο Κασιδιάρη να είναι υποψήφιος στον δήμο της Αθήνας και βάλαμε το θέμα της αναστολής της χρηματοδότησης, αφού τα ίδια τα στελέχη των Σπαρτιατών δήλωσαν ότι συνομιλούν προνομιακά με το πρώην μέλος της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.