-Ερώτηση για τη δημοπράτηση του έργου από τη βουλευτή Ηλείας της ΝΔ
Eρώτηση για τη δημοπράτηση του εκσυγχρονισμού του φράγματος Πηνειού κατέθεσε στον αρμόδιο υπουργό η βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία Αυγερινοπούλου, ζητώντας να πληροφορηθεί το κόστος, το χρονοδιάγραμμα και τη χρηματοδοτική πηγή υλοποίησης του έργου.
Όπως επισημαίνει στην ερώτησή της η Διονυσία Αυγερινοπούλου, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία έθεσε ως προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό του Φράγματος Πηνειού με την ωρίμανση όλων των απαραίτητων μελετών και χαρακτήρισε το έργο Εθνικού Επιπέδου, Ειδικού και Σημαντικού, εγκρίνοντας την ένταξή του στον προγραμματικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών.
Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών ενέκρινε την εκπόνηση μελέτης για η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την υδρολογική διερεύνηση των δυνατοτήτων του ταμιευτήρα Πηνειού, τη διερεύνηση έργων ενίσχυσής τους, την εγκατάσταση συστήματος αυτόματου ελέγχου, την κατασκευή νέων αρδευτικών δικτύων στην περιοχή της Μανωλάδας και τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων. Για την ομαλή ωρίμανση της μελέτης, ενέκρινε και τη δέσμευση ποσού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης και τη διακήρυξη των τευχών δημοπράτησης που έχουν συνταχθεί από τη Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών & Εγγειοβελτιωτικών Έργων.
Η Ηλεία βουλευτής τονίζει στην ερώτησή της πως ο εκσυγχρονισμός των υποδομών του Φράγματος Πηνειού είναι έργο κομβικής σημασίας για την αγροτική και γενικότερα την οικονομική ανάπτυξη της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας, του οποίου η ολοκλήρωση θα συμβάλει στη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, εξέλιξη που θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα στην οικονομία, στο περιβάλλον και στον τουρισμό.
«Η κυβέρνηση έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα τη μελετητική ωρίμανση του έργου, χαρακτηρίζοντάς το εθνικού επιπέδου και δεσμεύοντας πόρους για ολοκλήρωση των μελετών που απαιτούνται για τη δημοπράτηση του έργου. Οεκσυγχρονισμός του Φράγματος Πηνειού θα συμβάλει στην προστασία των φυσικών πόρων και στη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων, δίνοντας παράλληλα αναπτυξιακή ώθηση και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγροτική παραγωγή του ηλειακού κάμπου», δήλωσε η Διονυσία Αυγερινοπούλου.