Σημεία από την ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής
Εστιάζοντας στο μείζον ζήτημα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, σημείωσε πως εδώ και 2,5 χρόνια τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις παρακολουθούν να αυξάνονται διαρκώς οι τιμές στα βασικά είδη διατροφής, στην ενέργεια και στα καύσιμα.
«Η κυβέρνηση επιμένει να ισχυρίζεται ότι ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος, συνεχίζοντας να υιοθετεί αναποτελεσματικές πρωτοβουλίες, όπως τα καλάθια και τα pass. Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός κάνει στημένες επισκέψεις και κοιτάζει τις τιμές στα ράφια και στους πάγκους. Δεν πηγαίνει, όμως, στο ταμείο για να δει πως στενάζουν καθημερινά οι καταναλωτές.
Έχουμε φτάσει στο σημείο να δουλεύουν και οι δυο γονείς και τα χρήματα να μην επαρκούν για να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Και πως να τα βγάλουν πέρα, όταν ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στα επίπεδα του 2010. Σήμερα, όμως, τα τρόφιμα είναι 30% ακριβότερα, ενώ πολύ ακριβότερα είναι τα καύσιμα και το ρεύμα.
Άρα, λοιπόν, το βιοτικό επίπεδο έχει μειωθεί εξαιρετικά. Αυτό δεν προκύπτει μόνο από τους αριθμούς, από το γεγονός ότι έχουμε τη δεύτερη χειρότερη αγοραστική δύναμη στις χώρες της ΕΕ. Αποδεικνύεται και από το ότι το 74% των πολιτών δηλώνει πως έχει πέσει το βιοτικό τους επίπεδο στα 5 χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ.
Γιατί γίνεται αυτό; Επειδή η κυβέρνηση αδιαφορεί για την αισχροκέρδεια, τον πληθωρισμό, την καρτελοποίηση της αγοράς. Είτε, λοιπόν, είναι ανίκανη να προστατεύσει τους καταναλωτές, είτε συνειδητά επιλέγει να στηρίξει την κερδοφορία και την κερδοσκοπία συγκεκριμένων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Το αποτέλεσμα, πάντως, για τους πολίτες είναι το ίδιο: αδυναμία να ανταπεξέλθουν, με την κυβέρνηση να έχει ευθύνη. Για τον λόγο αυτό, καταθέσαμε αίτημα για διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για την ακρίβεια, ώστε να έρθει ο Πρωθυπουργός να απολογηθεί για τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η κυβέρνηση στους πολίτες.»
Αναφερόμενος στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, επισήμανε ότι «αποτίουμε φόρο τιμής στη μνήμη των 1,5 εκατ. Αρμενίων, θυμάτων των νεότουρκων εθνικιστών. Για να τιμήσουμε τη μνήμη τους -όπως και τη μνήμη των Ελλήνων Ποντίων- οφείλουμε να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση και να αγωνιζόμαστε καθημερινά με σθένος, με δυναμισμό, για την ειρήνη και για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»
Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, υπογράμμισε πως κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα πρέπει να έχουν αξιοπρεπείς παροχές δημόσιας υγείας.
«Δυστυχώς, όμως, οι πολίτες διαπιστώνουν από πρώτο χέρι την ερημοποίηση των νοσοκομείων μας, το γεγονός ότι η δημόσια υγεία νοσεί και την κατάρρευση του ΕΣΥ.»
Για τις διατάξεις της κυβέρνησης, σχετικά με ζητήματα που αφορούν τον πολιτισμό, τόνισε ότι αντί να δίνουν λύσεις, δημιουργούν ακόμα περισσότερα προβλήματα.
«Προβαίνετε στη σύσταση ενός νέου ΝΠΙΔ, με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρίας για τον κινηματογράφο. Έτσι χάνεται -προφανώς- το στοιχείο του πολιτισμού με την έννοια του δημοσίου, του κοινού αγαθού. Είναι ξεκάθαρο ότι η ΑΕ θα έχει ως κύριο στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και το πολιτιστικό κομμάτι θα τεθεί σε δεύτερη μοίρα.
Ακόμα όμως και το θέμα των “επενδύσεων”, έχει πολύ σοβαρά κενά, με πρώτο εκείνο της έλλειψης σαφών κριτηρίων αξιολόγησης των “επενδυτικών σχεδίων”. Τα σχέδια αξιολογούνται από επιτροπές χωρίς δεσμεύσεις, δίχως ένα αντικειμενικό σύστημα μοριοδότησης και ουσιαστικές δικλείδες ασφαλείας.
Η τέχνη και ο πολιτισμός έχουν ανάγκη από πραγματική βοήθεια και στήριξη. Αυτή είναι η δική μας προτεραιότητα. Εσείς δεν το θέλετε αυτό και θα κριθείτε αναλόγως.»