Αρχική » Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Προωθούμε τον διάλογο για έναν ειρηνικό κόσμο, χωρίς φόβο, βία και συγκρούσεις

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Προωθούμε τον διάλογο για έναν ειρηνικό κόσμο, χωρίς φόβο, βία και συγκρούσεις

από Maria Petroutsa

                                                                                                                       

Ομιλία της Αντιπροέδρου της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) στην 3η Κοινοβουλευτική Σύνοδο Κορυφής της Διεθνούς Πλατφόρμας της Κριμαίας

Στις εργασίες της 3η Κοινοβουλευτικής Συνόδου Κορυφής της Διεθνούς Πλατφόρμας της Κριμαίας, έλαβε μέρος η Αντιπρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU), Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Η Σύνοδος διεξήχθη στη Ρίγα της Λετονίας, με τη συμμετοχή αποστολών από 62 εθνικά κοινοβούλια και διεθνείς οργανισμούς ενώ ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, κ. Βολοντιμίρ Ζελένσκι απηύθυνε μήνυμα σε απευθείας σύνδεση.

Στην ομιλία της, η Αντιπρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης αναφέρθηκε στις εκτεταμένες συνέπιες του πολέμου στην Ουκρανία στην παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Η Δρ. Αυγερινοπούλου υπογράμμισε τη σταθερή στάση της IPU κατά της στρατιωτικής επίθεσης και την υπεράσπιση της διεθνούς ειρήνης μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας. «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει προκλήσεις ασφαλείας που δεν είχε δει από τον Ψυχρό Πόλεμο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κλονίσει τα θεμέλια της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας μέχρι τον πυρήνα τους» τόνισε, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα του τρέχοντος γεωπολιτικού τοπίου.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου εξέφρασε την έντονη καταδίκη της IPU για τη στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας, αναφέρθηκε στα δύο ψηφίσματα με τα οποία απορρίφθηκε σθεναρά η παράνομη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών και κάλεσε όλα τα έθνη να τηρήσουν αυστηρά τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο. Μιλώντας για την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων, καταδίκασε κάθε απειλή ή χρήση όπλων μαζικής καταστροφής. «Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, έχουν ιδιαίτερο καθήκον να σέβονται τις αρχές της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της απαγόρευσης της χρήσης βίας, που αποτελούν το θεμέλιο του διεθνούς συστήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Αντιπρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης μίλησε για τον κρίσιμο ρόλο των βουλευτών στο να ενθαρρύνουν τον διάλογο και την συνεργασία. «Η διάρκεια και το εύρος του πολέμου στην Ουκρανία προκαλούν βαθιά ανησυχία. Το φάσμα αυτού του πολέμου ως προοίμιο για έναν ευρύτερο παγκόσμιο πόλεμο πρέπει να αποφευχθεί. Ως βουλευτές, έχουμε έναν μοναδικό ρόλο να διαδραματίσουμε σε αυτή τη διαδικασία», επεσήμανε.

Παράλληλα τόνισε ότι για περισσότερα από 135 χρόνια, η IPU υπερασπίζεται την ειρήνη μέσω της κοινοβουλευτικής δέσμευσης. Αναφέρθηκε, δε, στην πρόσφατη Διακήρυξη της Γενεύης για την Κοινοβουλευτική Διπλωματία της IPU, η οποία αναγνωρίζει την κοινοβουλευτική διπλωματία ως βασικό εργαλείο για την επίλυση συγκρούσεων και τη δημιουργία γεφυρών σε περιόδους κρίσης.

Μιλώντας για το έργο της Ομάδας Εργασίας της IPU για την ειρηνική επίλυση του Πολέμου στην Ουκρανία, τόνισε ότι οι προτάσεις της υπήρξαν καθοριστικές για την προώθηση του διαλόγου για κρίσιμα ζητήματα όπως η πυρηνική ασφάλεια, η επισιτιστική ασφάλεια, την μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου, την προστασία του περιβάλλοντος και η προστασία των παιδιών της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η Δρ. Αυγερινοπούλου ζήτησε τη συνέχιση των διπλωματικών προσπαθειών. «Ακόμη και στην ομίχλη του πολέμου, η επιλογή για διπλωματία και διάλογο πρέπει να διατηρηθεί και οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν βιώσιμοι ώστε να περιοριστούν οι τρομερές ανθρωπιστικές συνέπειες του πολέμου και όταν έρθει η ώρα, οι μηχανισμοί αυτοί μπορεί να συμβάλλουν σε μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η διαρκής ειρήνη πρέπει να οικοδομηθεί στις αρχές της ανθρώπινης ασφάλειας και της κοινής ασφάλειας. «Η ανθρώπινη ασφάλεια περιλαμβάνει την ευημερία χωρίς φόβο και αναξιοπρέπεια, το να ζει κανείς σε μια δίκαιη, δημοκρατική και ισότιμη κοινωνία, όπου οι άνθρωποι είναι ασφαλείς και έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και πόρους για να ευδοκιμήσουν. Η κοινή ασφάλεια, από την άλλη πλευρά, βασίζεται στην κατανόηση ότι η ασφάλεια κανενός έθνους δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της ασφάλειας ενός άλλου, ότι η ασφάλεια μιας χώρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφάλεια των γειτόνων της και της παγκόσμιας κοινότητας» κατέληξε στην ομιλία της.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00