Αρχική » «Birds Aren’t Real»: Ένα κοινωνικό πείραμα της γενιάς Ζ

«Birds Aren’t Real»: Ένα κοινωνικό πείραμα της γενιάς Ζ

από Άκης Χουζούρης

Στο Πίτσμπουργκ, το Μέμφις και το Λος Άντζελες, εμφανίστηκαν πρόσφατα τεράστιες διαφημιστικές πινακίδες που αναγράφουν «Birds Aren’t Real» («Τα πουλιά δεν είναι αληθινά»). Στο Instagram και το TikTok, οι λογαριασμοί με αυτό το όνομα, έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους και τα βίντεό τους στο YouTube έχουν γίνει viral. Τον περασμένο μήνα, οι οπαδοί του Birds Aren’t Real διαμαρτυρήθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο, ζητώντας από την εταιρεία να αλλάξει το λογότυπό της.

Τι είναι όμως το «Birds Aren’t Real»; Πρόκειται για μια θεωρία συνωμοσίας που ξεκίνησε από άτομα της Gen Z, η οποία υποστηρίζει ότι τα πουλιά στον ουρανό δεν είναι αληθινά και ότι στην πραγματικότητα είναι drones που εγκατέστησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να κατασκοπεύει τους Αμερικανούς.

Μπορεί όλο αυτό να θυμίζει το QAnon, τη θεωρία συνωμοσίας που ισχυρίζεται ότι ο κόσμος ελέγχεται από μια κλίκα σατανιστών παιδεραστών οι οποίοι συνωμοτούν κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο κινήματα είναι ότι ο δημιουργός του «Birds Aren’t Real» και οι οπαδοί του γνωρίζουν ότι τα πουλιά είναι αληθινά. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα κοινωνικό κίνημα-παρωδία. Σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν οι διαδικτυακές θεωρίες συνωμοσίας, κάποιοι νέοι έχουν αποφασίσει να πολεμήσουν και να διακωμωδήσουν την παραπληροφόρηση.

«Είναι ένας τρόπος να καταπολεμήσουμε τα προβλήματα στον κόσμο μας που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αλλιώς», δήλωσε η Claire Chronis, 22 ετών, εκπρόσωπος του κινήματος στο Πίτσμπουργκ. «Ο αγαπημένος μου τρόπος για να περιγράψω την οργάνωση, είναι ότι καταπολεμούμε την παράνοια με παράνοια», πρόσθεσε.

Ιδρυτής του κινήματος είναι ο 23χρονος Peter McIndoe ο οποίος άρχισε να διαδίδει τη θεωρία για τα πουλιά το 2017. Επινόησε μια περσόνα και απαιτούσε από τους ακόλουθούς του να οργίζονται εναντίον όσων αμφισβητούσαν το δόγμα του. Τώρα, όμως ήρθε η ώρα να αποκαλύψει την παρωδία ώστε να μην πιστέψει ο κόσμος ότι τα πουλιά είναι όντως drones.

«Ασχολούμαστε με τον κόσμο της παραπληροφόρησης τα τελευταία χρόνια, έχουμε συνείδηση αυτού που κάνουμε», είπε. «Η ιδέα είναι τόσο εξωφρενική, αλλά φροντίζουμε να μην είναι τίποτα από όσα λέμε υπερβολικά ρεαλιστικό», εξηγεί ο McIndoe σε συνέντευξή του στους New York Times.

Τα περισσότερα μέλη του κινήματος ανήκουν σε ένα δίκτυο ακτιβιστικών ομάδων που ονομάζεται Bird Brigade και μεγάλωσαν σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από παραπληροφόρηση. Ορισμένοι έχουν συγγενείς που έπεσαν θύματα θεωριών συνωμοσίας. Έτσι, για τα μέλη της γενιάς Z, το κίνημα έχει γίνει ένας τρόπος να αντιμετωπίσουν συλλογικά αυτές τις εμπειρίες.

Ο McIndoe μεγάλωσε σε μια βαθιά συντηρητική και θρησκευτική κοινότητα μαζί με τα επτά αδέλφια του, έξω από το Σινσινάτι. Έλαβε κατ’ οίκον εκπαίδευση και οι γονείς του τον δίδαξαν ότι «η Θεωρία της Εξέλιξης ήταν ένα τεράστιο σχέδιο πλύσης εγκεφάλου από τους Δημοκρατικούς και ότι ο Ομπάμα ήταν ο Αντίχριστος», είπε χαρακτηριστικά.

(Peter McIndoe)

Όταν έφτασε στο λύκειο, γνώρισε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την κυρίαρχη κουλτούρα. Άρχισε να παρακολουθεί τον Philip DeFranco και άλλους δημοφιλείς YouTubers που μιλούσαν για τα τρέχοντα γεγονότα και την ποπ κουλτούρα και να μπαίνει στο Reddit για να διαβάσει νέες απόψεις.

«Όλη μου η αντίληψη για τον κόσμο διαμορφώθηκε από το διαδίκτυο», είπε.

Όταν έφυγε από το σπίτι του για να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο του Άρκανσο το 2016, συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν ο μόνος νέος της γενιάς του που αναγκάστηκε να ακροβατεί ανάμεσα σε πολλαπλές πραγματικότητες. Τον Ιανουάριο του 2017, ο McIndoe ταξίδεψε στο Μέμφις για να επισκεφθεί φίλους του. Εκεί έπεσε πάνω σε μια διαδήλωση των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος μόλις είχε ορκιστεί πρόεδρος. Παράλληλα, στο κέντρο της πόλης οι γυναίκες διαδήλωναν κατά του νέου προέδρου. Όταν ο McIndoe είδε τους υποστηρικτές του Τραμπ, έσκισε μια αφίσα από έναν τοίχο, την αναποδογύρισε και έγραψε τρεις τυχαίες λέξεις: «Τα πουλιά δεν είναι αληθινά».

«Ήταν ένα αυθόρμητο αστείο, αλλά αντανακλούσε τον παραλογισμό που όλοι νιώθαμε», είπε.

Στη συνέχεια επινόησε τη θεωρία συνομωσίας Birds Aren’t Real. Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι ανήκε σε ένα ευρύτερο κίνημα που πίστευε ότι τα πουλιά είχαν αντικατασταθεί από μη επανδρωμένα αεροσκάφη τη δεκαετία του 1970. Κάποιοι τον βιντεοσκόπησαν και ανάρτησαν το βίντεο στο Facebook. Το βίντεο έγινε viral, ιδίως μεταξύ των εφήβων στο Νότο. Στο Μέμφις, εμφανίστηκαν γκράφιτι με το όνομα του κινήματος.

«Άρχισα να ενσαρκώνω τον χαρακτήρα και να χτίζω τον κόσμο στον οποίο ανήκε», είπε ο McIndoe. Αυτός και ο φίλος του Connor Gaydos, έγραψαν ένα μανιφέστο, επινόησαν περίπλοκες θεωρίες και πλαστά έγγραφα και στοιχεία για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους.

«Βασικά κάναμε ένα πείραμα παραπληροφόρησης», δήλωσε ο McIndoe. «Καταφέραμε να κατασκευάσουμε έναν εντελώς φανταστικό κόσμο που αναφέρθηκε ως γεγονός από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και αμφισβητήθηκε από μέλη του κοινού».

«Αν κάποιος πιστεύει ότι τα πουλιά όντως δεν είναι αληθινά, τότε μάλλον δεν υπάρχει συνωμοσία που να μην πιστεύει», πρόσθεσε ο Gaydos.

Το 2018, ο McIndoe παράτησε τις σπουδές του και μετακόμισε στο Μέμφις. Εκεί, έφτιαξε ένα διαφημιστικό  φυλλάδιο που έγινε viral στον ιστότοπο Reddit. Προσέλαβε έναν ηθοποιό για να υποδυθεί έναν πρώην πράκτορα της C.I.A. ο οποίος ομολόγησε ότι εργαζόταν πάνω σε ένα σύστημα παρακολούθησης με drones-πουλιά. Το βίντεο έχει περισσότερες από 20 εκατομμύρια προβολές στο TikTok. Προσέλαβε επίσης ηθοποιούς για να υποδυθούν μέλη του κινήματος σε βίντεο που επίσης έγιναν viral στο Instagram.

Την ίδια χρονιά, ο McIndoe άρχισε να πουλάει αντικείμενα όπως μπλουζάκια και καπέλα με το όνομα του κινήματος. Τα χρήματα, που ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες δολάρια τον μήνα, βοηθούν τον McIndoe και τον κ. Gaydos να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσής τους.

Επίσης, αγοράζουν διαφημιστικές πινακίδες, στέλνουν μέλη του κινήματος σε συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις. Κανένα από τα έσοδα δεν πηγαίνει σε κάτι επικίνδυνο, εξήγησε ο ιδρυτής του κινήματος.

Τι λένε όμως οι ερευνητές για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτό το πείραμα;

«Το να επιτρέπεις στους ανθρώπους να συμμετέχουν σε μια οικοδόμηση του κόσμου είναι θεραπευτικό, επειδή τους επιτρέπει να απομυθοποιήσουν την συνωμοσιολογία και να εμπλακούν με έναν ασφαλή τρόπο», δήλωσε ο Joshua Citarella, ανεξάρτητος ερευνητής που μελετά την κουλτούρα του διαδικτύου και τη διαδικτυακή ριζοσπαστικοποίηση στους νέους.

«Είναι ένας ασφαλής χώρος για τους ανθρώπους που συνευρίσκονται και συζητούν για τη συνωμοσιολογία που έχει καταλάβει την Αμερική. Είναι ένας τρόπος για να γελάσουν με την τρέλα αντί να κυριευτούν από αυτήν».

Η προσπάθεια ήταν καταλυτική για τον 22χρονο Heitho Shipp, κάτοικο Πίτσμπουργκ.

«Οι περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας τροφοδοτούνται από μίσος ή δυσπιστία ή έναν ισχυρό ηγέτη, αλλά αυτό έχει να κάνει με την εύρεση μιας διέξοδου για τον πόνο μας», είπε.

Τα μέλη του Birds Aren’t Real έχουν επίσης πολιτική δράση. Πολλοί συχνά παίρνουν μέρος σε διαδηλώσεις πραγματικών συνωμοσιολόγων για να αποκλιμακώσουν την ένταση ή για να «ακυρώσουν» τους διαδηλωτές τραγουδώντας άσχετα συνθήματα.

Τον Σεπτέμβριο, λίγο αφότου τέθηκε σε ισχύ ένας νέος περιοριστικός νόμος για τις αμβλώσεις στο Τέξας, τα μέλη του κινήματος εμφανίστηκαν σε μια διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν άτομα κατά του δικαιώματος έκτρωσης, στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. «Οι υποστηρικτές του νέου νόμου είχαν πλακάτ με πολύ σκληρές εικόνες και ήταν πολύ επιθετικοί», είπε ο McIndoe. «Αυτό οδήγησε σε καυγάδες».

Τα μέλη του κινήματος άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά «Τα πουλιά δεν είναι αληθινά». Οι φωνές τους σύντομα κάλυψαν τα συνθήματα των διαδηλωτών, οι οποίοι τελικά αποχώρησαν.

Για το 2022 ο McIndoe έχει μεγάλα σχέδια. Σκοπεύει να «αποκηρύξει» την περσόνα που έχτισε, ώστε το κίνημα να περάσει στην επόμενη φάση και να ξεφορτωθεί τους πραγματικούς θεωρητικούς συνωμοσίας. Πρόσθεσε ότι ελπίζει να συνεργαστεί με μεγάλους δημιουργούς περιεχομένου και με ανεξάρτητα μέσα για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν τη σημερινή κατάσταση της Αμερικής και του διαδικτύου.

Πηγή: https://www.ertnews.gr/eidiseis/ta-poylia-den-einai-alithina-ena-koinoniko-peirama-tis-genias-z/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00