Παρέμβαση για τη στήριξη της Credit Suisse πραγματοποιούν οι ελβετικές αρχές, με την Swiss National Bank να της δανείζει έως και 50 δισ. ελβετικά φράγκα (50,6 δισ. ευρώ). Πρόκειται για μέτρα που δεν έχουν ενεργοποιηθεί στις μεγάλες ελβετικές τράπεζες από την κρίση του 2008.
Ποια σενάρια εξετάζονται για τη σταθεροποίηση της ελβετικής τράπεζας – «Ασφαλείς οι ελληνικές τράπεζες».
Συνήθως, στη μεγάλη ανάγκη λιγοστεύουν οι φίλοι. Ευτυχώς για την Credit Suisse, οι μετοχές της οποίας κατακρημνίστηκαν σε νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφοντας πτώση της τάξης του 30%, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας θα της παράσχει ρευστότητα «εάν χρειαστεί».
Αυτό ανακοίνωσαν η ρυθμιστική αρχή χρηματοπιστωτικών αγορών FINMA και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, τονίζοντας ότι η Credit Suissse «ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για τις συστημικές τράπεζες».
Σε μια προσπάθεια μάλιστα να καθησυχάσουν τους μεγάλους φόβους για την οικονομική ευρωστία του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού, που μοιάζει λες και δεν μπορεί να συγκρατήσει τα χρήματα στα… συρτάρια του τον τελευταίο χρόνο, πρωταγωνιστώντας κατ’ εξακολούθησε στις κακές οικονομικές ειδήσεις, η κεντρική της Ελβετίας και η FINMA ξεκαθάρισαν ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις άμεσου κινδύνου μετάδοσης για τα ελβετικά ιδρύματα λόγω της τρέχουσας αναταραχής στην τραπεζική αγορά των ΗΠΑ».
Πιέσεις σωτηρίας
Πληροφορίες θέλουν ότι για το δίκτυ αυτό ασφαλείας, που απλώθηκε γοργά και με φόντο την κατάρρευση τριών δανειστών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πίεσαν τις αρμόδιες αρχές της Ελβετίας διάφορες κυβερνήσεις και τουλάχιστον μία τράπεζα.
Η ελβετική τράπεζα θα είναι η πρώτη παγκοσμίως συστημική τράπεζα που θα λάβει ειδική γραμμή ρευστότητας, σε σύγκριση με τη ρευστότητα που παρέχουν οι κεντρικές τράπεζες στον χρηματοπιστωτικό τομέα συνήθως σε περιόδους ακραίων καταστάσεων στις αγορές, όπως όταν οι οικονομίες επέβαλαν lockdowns για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού
Άλλα σενάρια που εξετάζουν οι ελβετικές αρχές για τη σταθεροποίηση της τράπεζας είναι η διάσπαση της ελβετικής μονάδας και η ενορχήστρωση μιας σχέσης με τη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα UBS Group, σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Bloomberg.
Παρότι το σενάριο αυτό εξετάζεται εδώ και αρκετό καιρό, μετά και την εκτίναξη του κόστους ασφάλισης του χρέους της Credit Suisse σε επίπεδα κρίσης, λαμβάνει πλέον τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος. «Τα επίπεδα αυτά είναι ανάλογα με εκείνα που βλέπαμε στα cds των ελληνικών τραπεζών κατά την κορύφωση της κρίσης χρέους», έγραψε σχετικά το Bloomberg.
Η αρχή του κακού
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώση που προκάλεσε στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις ΗΠΑ, άσκησε μεγάλες πιέσεις στη μετοχή της Credit Suisse, η οποία πριν από δύο μήνες ανακοίνωσε πως θέτει σε εφαρμογή ένα τριετές σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Σε οριακό σημείο, ωστόσο, έφτασε την μετοχή της ελβετικής τράπεζας η ανακοίνωση ότι εντόπισε «ουσιώδεις αδυναμίες» στον έλεγχο των διαδικασιών υποβολής εκθέσεων για τα οικονομικά έτη 2022 και 2021 που έφερε τελικά και την αναστολή της, με αποτέλεσμα ο ευρύτερος ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης SX7P να πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου.
Για την ιστορία στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 καταγράφηκαν εκροές καταθέσεων ύψους 110 δισ. ελβετικών φράγκων.
Την «σκανδάλη» όμως για όλα τα παραπάνω πάτησε η Saudi National Bank, ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ομίλου Credit Suisse, όταν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηρίξει με ρευστότητα την ελβετική τράπεζα, επικαλούμενη ζητήματα ρυθμιστικού πλαισίου. Η σαουδαραβική τράπεζα κατέχει μερίδιο 9,88% στην Credit Suisse και ελέγχεται σε ποσοστό 37% από το κρατικό ταμείο πλούτου της Σαουδικής Αραβίας.
«Ώρα Lehman» για την Ευρώπη λέει ο Ρουμπινί
Εξαιτίας όλων των παραπάνω σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που δεν υπαναχωρεί της απόφασης της για αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα παρά την όλη αναταραχή, εξαιτίας της συντήρησης του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια
Σε όλα αυτά λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Νουριέλ Ρουμπινί που «θάβει» το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη κάνοντας λόγο για μια «ώρα Lehman» για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Mr Doom ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος είναι «πολύ μεγάλος για να καταρρεύσει και πολύ μεγάλος για να σωθεί».
Όσον αφορά τέλος την Ελλάδα και τις όποιες ανησυχίες υπάρχουν οι ελληνικές τράπεζες δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο μετά την κατάρρευση της ελβετικής Credit Suisse και των αμερικανικών Silicon Valley Bank και Signature Bank, ξεκαθάρισε σε βίντεο που ανέβασε στον λογαριασμό του στο Tik Tok ο Αλέξης Πατέλης.
«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα από τον υψηλότερο λόγο καταθέσεων προς δάνεια στην Ευρώπη και το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πάρα πολύ αυστηρό. Η άνοδος των επιτοκίων παγκοσμίως θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι πια στο επίκεντρο.
Πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια προσήλωση στην σταθερότητα της χώρας μας και στην ενδυνάμωση των θεσμών» καταλήγει στο μήνυμά του στο TikTok ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού.
Πηγή: https://www.in.gr/