Αρχική » Eνδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Πώς θα επηρεάσουν τις προεδρικές. Ο ρόλος του Τραμπ και η «επόμενη μέρα»

Eνδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Πώς θα επηρεάσουν τις προεδρικές. Ο ρόλος του Τραμπ και η «επόμενη μέρα»

από Άκης Χουζούρης

Πώς θα επηρεάσουν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές οι ενδιάμεσες – Ο ρόλος του Τραμπ και η «επόμενη μέρα» – Ειδικοί μιλούν στην ΕΡΤ

«Ξημερώνει μια δύσκολη ημέρα για τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ. Μάλιστα ο Τραμπ και πολλοί από το επιτελείο του έχουν πιο πολύ την προσοχή τους στραμμένη στο 2024 από ότι έχουν τώρα. Θεωρούν δεδομένη ουσιαστικά την επικράτηση κυρίως στη Βουλή και με μια σημαντική ίσως νίκη και στη Γερουσία» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο καθηγητής Επίλυσης Διεθνών Συγκρούσεων, Νικόλας Κατσίμπρας. με αφορμή τις ενδιάμεσες εκλογές στη χώρα.

«Τις τελευταίες ημέρες είδαμε πολύ μεγάλη κινητοποίηση σε βασικές περιοχές όπως η Πενσυλβάνια, όπου είχαμε τρεις προέδρους ταυτόχρονα για να μπορέσουν να προωθήσουν τους υποψηφίους, με μια σπάνια μάλιστα υποστήριξη. Ταυτόχρονα βρισκόταν και ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν στην Πενσιλβάνια και ο Τραμπ ταυτόχρονα, καθώς και ο Μεχμέτ Οζ, ο οποίος είναι προσωπική επιλογή του Τραμπ, και κατεβαίνει στην Πενσιλβάνια» πρόσθεσε.

«Το ζήτημα είναι ότι η επόμενη μέρα πράγματι θα είναι δύσκολη και για τα εθνικά ζητήματα, γιατί αν χάσουν οι δημοκρατικοί τον έλεγχο της Γερουσίας, αυτό σημαίνει ταυτόχρονα ότι και το μεγαλύτερο ατού της ελληνικής ουσιαστικά υποστήριξης στη Βουλή, ο Μενέντεζ, δεν θα έχει τον έλεγχο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θα είναι ζήτημα για την επόμενη μέρα για εμάς» είπε ακόμη.

Ερωτηθείς για το «μπλόκο» της πώλησης των F-16 προς την Τουρκία, και το ενδεχόμενο ανατροπής αποφάσεων όπως αυτή, σημείωσε: «Υπάρχουν πολλά στελέχη τεχνοκράτες της Αμερικής, οι οποίοι ίσως κιόλας διευκολυνθούν με μια μη παρουσία του Μενέντεζ στην Επιτροπή, καθώς πολλοί στο αμερικανικό σύστημα θα θέλανε να βρουν μια λύση σε αυτά τα ζητήματα με την Τουρκία. Οπότε θα είναι πιο εύκολο και για την Τουρκία και για κάποιους τεχνοκράτες, οι οποίοι έχουν ιδεοληψίες με την Τουρκία να μπορέσουν να το κυνηγήσουν πιο εύκολα αυτό το ζήτημα. Αλλά μην ξεχνάμε ότι αυτά που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με την Αμερική και την Τουρκία είναι ιστορικά. Πράγματι, οι σχέσεις Αμερικής – Τουρκίας είναι στο χειρότερο σημείο που έχουν υπάρξει, ιδίως στο επίπεδο της Βουλής».

«Έχουν το προεδρικό σύστημα φυσικά στις ΗΠΑ, ένα ομοσπονδιακό προεδρικό σύστημα.  Σήμερα θα εκλεγούν 35 γερουσιαστές, 435 εκπρόσωποι της Βουλής των Αντιπροσώπων και 36 κυβερνήτες. Μιλάμε δηλαδή για κάποιες δεκάδες χιλιάδες εκλογικές αναμετρήσεις σήμερα στην Αμερική. Όταν τρεις πρόεδροι ή πρώην πρόεδροι, τρεις πολύ σημαντικοί Δημοκρατικοί, φτάνουν τη μέρα των εκλογών την εβδομάδα των εκλογών να κάνουν campaigning στην Πενσυλβάνια, τα πράγματα δεν πάνε καλά για το κόμμα τους. Θα έπρεπε οι άνθρωποι αυτοί να βρίσκονται κάπου αλλού και να προσπαθούν να φέρουν νίκες στην παράταξή τους, παρά να προσπαθούν να αμυνθούν και να υπεραμυνθούν μια πολιτεία που, για παράδειγμα, την κέρδισε ο Τζο Μπάιντεν με 2,6% – αν θυμάμαι καλά», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος ΚΕΦΙΜ Αλέξανδρος Σκούρας.

«Περισσότερο κοιτάζουμε το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και τη Νεβάδα, που ήταν τρεις πολιτείες που δώσανε και τη νίκη στον Τζον Μπάιντεν, τις οποίες φαίνεται ότι στο επίπεδο της Γερουσίας ότι θα πάρουν πίσω οι Ρεπουμπλικάνοι. Συμφωνώ με την πρόβλεψη ότι μάλλον οι Ρεπουμπλικάνοι θα κατορθώσουν να “γυρίσουν” την πλειοψηφία και στα δύο σώματα των αντιπροσώπων της Αμερικανικής δημοκρατίας. Περιμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δω την επίδραση που είχε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου  σχετικά με τις αμβλώσεις, προκειμένου να δούμε αν όντως οι Δημοκρατικοί μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν αυτό το πράγμα, τουλάχιστον στη δημογραφική ομάδα των γυναικών, όπου περίμεναν ότι με αυτή την απόφαση θα υπήρχε μια αναζωογόνηση και μια ανατροπή της ανοδικής πορείας που υπήρχε στις δημοσκοπήσεις μέχρι εκείνη τη στιγμή. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει μέχρι στιγμής. Νομίζω ότι υπάρχει πολύς προβληματισμός» πρόσθεσε ακόμα, ενώ συνέχισε λέγοντας:

«Σίγουρα ο Τραμπ θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος των σημερινών εκλογών, τόσο γιατί συνέτριψε τους αντιπάλους του στο επίπεδο των προκριματικών. Υπήρχε μία σοβαρή εσωκομματική αντιπολίτευση προς τον Τραμπ, η οποία όμως κατατροπώθηκε σχεδόν σε όλα τα μέτωπα, αλλά και πώς θα αντιδράσουν οι Δημοκρατικοί, βλέποντας ότι ο Μπάιντεν εκλογικά δεν δείχνει να μπορεί να σηκώσει την πρόκληση».

«Πάντοτε η οικονομία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Είναι το βασικό διακύβευμα των εκλογών. Η Αμερική, ακόμα και με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις της FED, με τις αυξήσεις των επιτοκίων που έχουν γίνει, δείχνει να προετοιμάζεται για μία μικρή ή μεγάλη ύφεση. Αυτό το πράγμα μέχρι στιγμής δεν έχει αποτυπωθεί όμως στην πραγματική οικονομία, πέραν από τον πληθωρισμό, ο οποίος είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο» υπογράμμισε ακόμα.

«Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα δώσουν την ψήφο σε κάποιον που έχει την εξουσία σήμερα ή όχι, είναι η τιμή της βενζίνης στις αντλίες. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα δεν είναι καλά για τους Δημοκρατικούς, ούτε για τον Μπάιντεν. Και νομίζω ότι αυτό θα αποτυπωθεί με τα αποτελέσματα που θα έχουμε σήμερα» σημείωσε ο κ. Σκούρας.

«Είναι ενδιαφέρον ότι πολλοί αναλυτές και πιο πολλοί Ρεπουμπλικάνοι είναι ενθουσιασμένοι και κοιτούν το 2024 όχι απλά για να αυξήσουν τον έλεγχό τους, αλλά κοιτούν ακόμα μήπως καταφέρουν το 2024 να έχουν 60 γερουσιαστές στη Γερουσία, το οποίο είναι το πιο σημαντικό γι αυτούς. Αυτό είναι και τους δίνει τον απόλυτο έλεγχο για να μην μπορούν οι Δημοκρατικοί να μπλοκάρουν τίποτα. Οπότε αυτό συνδέεται με το ότι ένας Τραμπ με μια πλήρη πλειοψηφία στη Γερουσία θα δημιουργούσε πάρα πολλά ζητήματα δημοκρατίας, τα οποία δεν μπορούμε ακόμα να διανοηθούμε», είπε στη συνέχεια παίρνοντας εκ νέου το λόγο ο καθηγητής Επίλυσης Διεθνών Συγκρούσεων, Νικόλας Κατσίμπρας.

«Η αμερικανική δημοκρατία μπορεί να έχει περάσει πολλά δύσκολα πράγματα, όμως έχει δείξει και την ανθεκτικότητα της. Να μην απελπιζόμαστε και να μη σπείρουμε τον πανικό στον κόσμο. Είναι μία δυνατή δημοκρατία η αμερικανική» σημείωσε επανερχόμενος ο πρόεδρος ΚΕΦΙΜ Αλέξανδρος Σκούρας.

«Ο Τραμπ είναι παντού χωρίς να είναι υποψήφιος. Πλανάται το όνομα του Τραμπ, καθώς από το αποτέλεσμα των εκλογών θα εξαρτηθεί -και αυτό θεωρείται σχεδόν βέβαιο από πολλούς- ότι θα ανακοινώσει υποψηφιότητα και θα είναι υποψήφιος για τις εκλογές του 2024», είπε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Φάνης Παπαθανασίου.

Πηγή: http://www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00