Όροι επιτάχυνσης Διαδικασίας
Αρμόδιοι φορείς επίλυσης του σοβαρού ζητήματος της ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗΣ των δικαστικών διαδικασιών, είναι οι συναρμόδιοι φορείς απονομής της δικαιοσύνης δηλαδή οι Δικαστές και οι Δικηγόροι.
Οι ομόφωνες προτάσεις τόσο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας όσο και όλων των Δικαστικών Ενώσεων (Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Ένωση Εισαγγελέων και Ένωση Διοικητικών Δικαστών) προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, από το έτος 1999 έως και σήμερα, αφορούν τόσο το ανθρώπινο όσο και το υλικοτεχνικό δυναμικό της απονομής της Δικαιοσύνης.
Και για την επιτάχυνση απαιτούνται:
- Επιπρόσθετες οργανικές θέσεις των Τακτικών Δικαστών
- Δημιουργία δεύτερης (Νέας) Σχολής Δικαστών για την δεκαοχτάμηνη φοίτηση αυτών
- Αύξηση δικαστικών αιθουσών, κυρίως στα Δικαστήρια των Αθηνών, όπου συσσωρεύονται άνω του 60% των υποθέσεων πανελληνίως
- Εκσυγχρονισμός του τρόπου τήρησης των πρακτικών της δίκης, διότι στην Ελλάδα, δυστυχώς ακόμη, είναι ο πιο απαρχαιωμένος στην Ευρώπη
- Πληρωμή υπερωριών των δικαστικών υπαλλήλων της έδρας, ώστε να λειτουργούν τα δικαστήρια απροσκόπτως έως και τα βράδια, εωσότου να εκδικάζονται όλες οι υποθέσεις που εγγράφονται στα πινάκια και αναρτώνται στα εκθέματα
- Η αναβολή των υποθέσεων, ποινικών και αστικών, να μην υπερβαίνει την μια
- Αύξηση της υλικής αρμοδιότητας των Ειρηνοδικείων, έτσι ώστε να απορροφώνται οι υποθέσεις από τα Μονομελή Πρωτοδικεία.
(Στις αποφάσεις αυτές συμμετείχε και ο γράφων, ως επί σειρά 12 ετών Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας και επί 9 συναπτών ετών ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας).
Νεο-βαυαρισμός
Όλως παραδόξως η Πολιτεία υπερέβη τους φυσικούς φορείς της απονομής της Δικαιοσύνης και κάλεσε ως ειδικούς για την επίλυση του θέματος της επιτάχυνσης, επί πληρωμή, ιδιωτικούς φορείς και με το βαρύγδουπο όνομα της Παγκόσμιας Τράπεζας, δηλαδή κάλεσε επαγγελματίες, δήθεν επαΐοντες, όπως τους πάλαι ποτέ γνωστούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δηλαδή η Κυβέρνηση απαρνήθηκε τους φυσικούς φορείς της Δικαιοσύνης και τις προτάσεις αυτών και έθεσε τη συγκρότηση της Δικαιοσύνης σε μια διεθνή Παγκόσμια Τρόικα.
Οι ξενόφερτοι νεο-βαυαροί, όπως την εποχή του Όθωνα, με τον Γερμανό νομομαθή Μάουερ που οργάνωσε και σχεδίασε τη δίκη επί εσχάτη προδοσία του Εθνικο-απελευθερωτή Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, υπέδειξαν νέες δικαιικές δομές, που ξεθεμελίωσαν την λαϊκή περί δικαίου αντίληψη και συνείδηση στην τότε απελευθερωμένη «Παλιά Ελλάδα», δηλαδή το Μοριά και τη Ρούμελη.
Το νέο αξίωμα των νεο-βαυαρών συνίσταται: «Ένας Nομός, ένα Πρωτοδικείο».
Έτσι χτυπούν ανελέητα την ιστορική και δικαιική συνείδηση που συναποτελούν τον Τοπικό Πολιτισμό και εκφράζουν τον Πατριωτισμό των Πόλεων Συμβόλων της «Παλιάς Ελλάδας»: Καλάβρυτα (Εθνεγερσία), Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου (Αυτοθυσία), Γύθειο (Τουρκο-απάτητη Μάνη), Αμαλιάδα (Κοίλη Ήλιδα- Διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων – Γενέτειρα των Ελλανοδικών), Κυπαρισσία, Αίγιο και Θήβα, πόλεις με ασύλληπτες ιστορικές και κοινωνικές διαδρομές.
Η βάση, όμως, του δόγματος «Κάθε Nομός, ένα Πρωτοδικείο» είναι εντελώς σαθρή, αφού οι Νομοί διαφέρουν πληθυσμιακά. Παράδειγμα : οι χερσαίοι Νομοί Φωκίδας και Ευρυτανίας στην «Παλιά Ελλάδα», έχουν πληθυσμό έκαστος λιγότερους από 40.000 κατοίκους και θα παραμείνουν με Πρωτοδικεία. Το ίδιο συμβαίνει και με τα γειτονικά μας νησιά του Ιονίου Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά και Λευκάδα αλλά και με τους άλλους δύο Δυτικούς Νομούς της Ελλάδας Άρτας και Θεσπρωτίας, που ο πληθυσμός καθενός από αυτούς δεν υπερβαίνει τους 60.000 κατοίκους.
Η Ηλεία, που μας αφορά, έχει πληθυσμό 150.000 κατοίκους ισοκατανεμημένο, δηλαδή η Βόρεια Ηλεία, που αποτελεί την χωροθεσία, του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, έχει μεγαλύτερο πληθυσμό από τους ανωτέρω Νομούς και αρκετά περισσότερες υποθέσεις ποινικές και αστικές από Νομούς με μεγαλύτερο πληθυσμό.
Συνεπώς το Νομικό Σλόγκαν, ήτοι το νεο-βαυαρικό θεμέλιο του «Ενός Νομού, ενός πρωτοδικείου» είναι αίολο, αφού δεν στηρίζεται στον ίδιο πληθυσμιακό αριθμό δηλαδή, στην ίδια πληθυσμιακή βάση.
«Εξάλλου το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας πληροί όλες τις αντικειμενικές προϋποθέσεις για την ύπαρξή του και δη τις κτηριακές υποδομές, σύγχρονα γραφεία και Συνεδριακούς Χώρους εκδίκασης των υποθέσεων»
Η πληθυσμιακή όμως κατανομή της Ελληνικής Επικράτειας είναι εντελώς ανισόρροπη και ανισομερής, τόσο πολύ μάλιστα, που αποτελεί και Πανευρωπαϊκό φαινόμενο! Η μισή Ελλάδα κατοικεί στο λεκανοπέδιο της Αττικής (4.500.000 ψυχές!!!).
Το φαινόμενο αυτό είναι προϊόν της «φρονιμάδας» των εκάστοτε Κυβερνώντων, αλλά κυρίως του εμπνευστή της αντιπαροχής και της αστυφιλίας… Σ’ αυτόν λοιπόν τον Νομό κατά τους νεο-βαυαρούς επαρκούν από 1 έως 4 Πρωτοδικεία και αυτό το δόγμα πρόκειται να υιοθετήσει η σημερινή Κυβέρνηση του Όθωνα. (Διαγράφοντα δύο λέξεις… «του Όθωνα»). Συνεπώς το δομικό θεμέλιο των σοφών καταρρίπτεται.
Η ύπαρξη και λειτουργία των υπό λουκέτο Πρωτοδικείων δεν επιφέρουν, ούτε κατά διάνοια, την βραδυπορία των δικαστικών υποθέσεων και για να αντικρούσουμε ενταύθα τα κάθε είδους κυβερνητικά παπαγαλάκια (τηλεοπτικά, ιντερνετικά, έντυπα κλπ):
Δικαστήρια χωρίς στελεχωμένη και εγκατεστημένη στην έδρα του Πρωτοδικείου Εισαγγελία δεν υφίστανται, όπως εξάλλου δεν υφίστανται χωρίς Ανακριτικές Αρχές, όπως, τέλος, δεν υφίστανται χωρίς οργανικές θέσεις Πρωτοδικών και Εισαγγελέων, εγκατεστημένων και κατοικούντων στην πόλη και στην περιοχή της Έδρας του Πρωτοδικείου, έτσι ώστε βιωματικά να συναποτελούν οργανικά μόρια ως λειτουργοί της Κοινωνίας, πλήρως εντεταγμένοι σε αυτήν. Δηλαδή ο Δικαστής δεν πρέπει να έχει απλώς οργανική θέση αλλά και βιωματική συνειδητή σύνδεση με την κοινωνία και το Λαό, αφού ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΚΔΙΔΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ «ΕΠ’ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ».
«Δικανικές Βαπτίσεις»
Τα Περιφερειακά Πρωτοδικεία (ουσιαστικά πρόκειται για Ειρηνοδικεία χωρίς μόνιμους Ειρηνοδίκες) με περιφερόμενους Δικαστές δεν πληρούν την έννοια του πραγματικού Πρωτοδικείου, που μέχρι στιγμής η Ελλάδα γνωρίζει, αφού θα ελλείπει η σύνδεση του Λαού με το Περιφερειακό, δήθεν, Πρωτοδικείο, το οποίο δεν θα δικάζει Κακουργήματα, έτσι ώστε το ντόπιο Λαϊκό στοιχείο να συμμετέχει απευθείας στην απονομή της Δικαιοσύνης δια του Θεσμού των Ενόρκων, ο οποίος αποτελεί την πιο γνήσια έκφραση της Αρχής της Άμεσης Συμμετοχικής Δημοκρατίας στην Δικαιοσύνη, την Τρίτη θεμελιώδη Εξουσία ενός Δημοκρατικού Πολιτεύματος και προέρχεται, όπως και το Δημοψήφισμα άμεσα από την Κλασσική Αθηναϊκή Δημοκρατία!!!
Δηλαδή οι Αμαλιαδίτες και οι Βόρειοι Ηλείοι (οι κάτοικοι της Κοίλης Ήλιδας) όπως και οι κάτοικοι των ανωτέρω λεχθέντων Ηρωικών Πόλεων της «Παλιάς Ελλάδας» θα αποστερηθούν την ύψιστη τιμή των κατά το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους «ΛΑΪΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ», που κατά πλειοψηφία συγκροτούν την σύνθεση των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων (Κακουργιοδικείων).
Δυστυχώς οι κάτοικοι αυτοί με τα υπό λουκέτα Πρωτοδικεία θα αντικρίζουν τους Δικαστές στα Περιφερειακά Πρωτοδικεία, ως περιφερόμενους Ιουδαίους…
Κυβερνητική Αλχημεία
Αντιλαμβανόμενη η Κυβέρνηση τον πρώτον όρο που έχουν θέσει οι συναρμόδιοι φορείς Δικαστών και Δικηγόρων για την επιτάχυνση των διαδικασιών, που συνίσταται στην αύξηση των οργανικών θέσεων των Δικαστών, αντί να ιδρυθεί και να λειτουργήσει ως προαπαιτούμενο και δεύτερη Σχολή Δικαστών, ώστε να αποφοιτήσουν Δικαστές ικανοί να στελεχώσουν σταδιακά τα Δικαστήρια κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, κλείνουν τα Ειρηνοδικεία. Μετατρέπει του Ειρηνοδίκες και τους αναγορεύει σε Πρωτοδίκες. Μπουρδουκλώνει την Δικαστική Επετηρίδα, δημιουργεί δύο κατηγορίες Δικαστών. Οι Ειρηνοδίκες δεν θα εξελίσσονται ως Εφέτες και Αεροπαγίτες, θα παραμένουν στάσιμοι μέχρι τον βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών. Θα διαχωριστούν, όπως το πάλαι ποτέ στο Στράτευμα σε «Ευέλπιδες» και «Καραβανάδες». Ήδη ο λαός χλευάζει ότι η «Κυβέρνηση τους Διάκους τους χειροτονεί απευθείας σε Μητροπολίτες»!
(Προσωπικά ο γράφων δεν συμμερίζεται αυτήν την λαϊκή άποψη αφού εξ’ ιδίων γνωρίζει το ήθος, τις επιστημονικές γνώσεις και την δικανική επάρκεια των Ειρηνοδικών)
Κυβερνητική Επιτάχυνση
Η Δικαιοσύνη και η απονομή της δεν επιταχύνεται με βίαια διοικητικά μέτρα ούτε με μέτρα έξωθεν του Δικαστικού Σώματος, του Δικηγορικού κόσμου και σύμπασας της Νομικής Επιστημονικής Κοινότητας.
Η Δικαιοσύνη δεν νοσεί για να την θεραπεύσει η Κυβέρνηση με «νεο-βαυαρικά εμβόλια».
Η Δικαιοσύνη για να αποδώσει και δικάσει σε εύλογο χρόνο απαιτεί πλήρη ανεξαρτησία και αξιώνει την επίτευξη των όρων που θέτουν οι αρμόδιοι φυσικοί φορείς της επί εικοσιπενταετία, ήτοι οι Δικαστές και οι Δικηγόροι, στην εκάστοτε Κυβέρνηση.
Η επιτάχυνση δεν απαιτεί να θυσιαστούν ως Ιφιγένειες τα στοχοποιημένα της «Παλιάς Ελλάδας» Πρωτοδικεία για να πνεύσει ο ΟΥΡΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Το Τελευταίο ηχεί ως ιλαροτραγωδία με γνωστούς τους συγγραφείς.
Αποψιλωμένη Ηλεία
Η Βόρεια Ηλεία των 75.000 κατοίκων κοιτάζει πλέον κατάματα και ευθαρσώς τους κυβερνώντες που την αποψίλωσαν στα έννομα και άυλα αγαθά της. Την κατέστησαν με Νοσοκομείο κουφάρι αφού απέσυραν σχεδόν όλους του γιατρούς απ’ αυτό. Δεν υφίσταται πρόνοια Νοσοκομειακής Υγείας, εντελώς άστοργα, στην Βόρεια Ηλεία.
Εξάλλου άφησαν τη Ηλεία χωρίς Πανεπιστημιακές σχολές (τα ΤΕΙ μεταφέρθησαν στην Αιτωλοακαρνανία). Ουσιαστικά θα κλείσουν το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, δηλαδή το Πρωτοδικείο της Βόρειας Ηλείας.
Χωρίς Εισαγγελέα, χωρίς πρόληψη και καταστολή ακόμη και στο εισαγόμενο έγκλημα, αφού κατά την άνοιξη και το θέρος κατακλύζεται η Βόρεια Ηλεία από χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες που εργάζονται σ’ αυτήν.
Επίσης η Κυβέρνηση κλείνει δύο ιστορικά Ειρηνοδικεία , της Γαστούνης που λειτουργεί από το έτος 1834 και των Μυρτουντίων – Βουπρασίας (Ανδραβίδας- Λεχαινών – Κυλλήνης – Βάρδας).
Αυτοδιοικητικό Εξάμβλωμα της Δυτικής Ελλάδας
Η κεντρική εξουσία, η οποία εκφράζεται με τις εκάστοτε Κυβερνήσεις εντελώς άδικα, ανιστόρητα, αψυχολόγητα και αυθαίρετα κατέταξε την Ηλεία στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, ενώ δεν υφίσταται ούτε αυτοδιοικητική, ούτε κατά διάνοια ιστορική, πολιτισμική, κοινωνική, οικονομική ή έστω γεωγραφική συνάφεια. Ουδεμία σχέση έχει η Ολυμπία, η Ήλιδα, ο Πύργος και η Αμαλιάδα με τη Ναύπακτο, το Αγρίνιο ή την Αμφιλοχία. Δεν γειτνιάζουν ούτε καν οι θάλασσές μας.
Οι εκάστοτε κυβερνώντες ομιλούν για δήθεν ισόρροπη ανάπτυξη, για ισονομία και ισοπολιτεία, παρά ταύτα, όμως, καθίσταται πασιφανής η αδικία που συμβαίνει στην Ηλεία: τόσο η Αχαΐα όσο και η Αιτωλοακαρνανία διατηρούν Εφετεία με τρία Πρωτοδικεία εκάστη. Ειδικότερα στην Αιτωλοακαρνανία το σχεδόν νεοϊδρυθέν Εφετείο Αγρινίου απαρτίζεται από τα Πρωτοδικεία Αγρινίου, Μεσολογγίου και Λευκάδας. Για το ισοδύναμο των όρων και για το ίδιο δικαιοπρακτικό αυτοδιοικητικό θεμέλιο επιβάλλεται να ιδρυθεί Εφετείο και στη Ηλεία, με έδρα τον Πύργο, στην δικαιοδοσία του οποίου θα υπάγονται τα Πρωτοδικεία Πύργου, Αμαλιάδας και Ζακύνθου (οι αρμόδιοι φορείς του Νομού Ζακύνθου το επιθυμούν).
Αμαλιάδα – Πύργος
Οι εκάστοτε κυβερνώντες ισχυρίζονται, ότι η μη ανάπτυξη του Νομού Ηλείας οφείλετο στην αντιπαλότητα και στον τοπικισμό μεταξύ των πόλεων του Πύργου και της Αμαλιάδας.
Ήδη και ενόψει του άδικου λουκέτου στο Πρωτοδικείου Αμαλιάδας σύσσωμος ο Λαός του Πύργου, με επικεφαλής τόσο την Δημοτική Αρχή όσο και τον Δικηγορικό του Σύλλογο τίθεντε αλληλέγγυοι με τον Λαό της Βόρειας Ηλείας και σύσσωμη και αδιαίρετα η Ηλεία ΑΞΙΩΝΕΙ:
Εκτός από το Πρωτοδικείο Πύργου (Ηλείας) και το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας να καταστεί μητροπολιτικό Πρωτοδικείο, τα δε ιστορικά Ειρηνοδικεία Γαστούνης και Λεχαινών να μετασχηματιστούν σε περιφερειακά Πρωτοδικεία όπως π.χ. της Πύλου «που έχει μπάρμπα στην Κορώνη».
Επιπλέον ωρίμασαν οι συνθήκες η Ηλεία να αξιώσει:
Η Ηλεία να αποτελέσει αυτοδύναμη Ολυμπιακή Περιφέρεια. Η γη της Πανελλήνιας Συνάθροισης. Της Πανηγυρικής και Σταθερής Ομολογίας του Ελληνισμού με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων μεταξύ των Ελλήνων. Η γη των Ελλανοδικών και της Εκεχειρίας, του Πολιτισμού και της Φιλοξενίας («Ξένιος Δίας»). Η γη της εφαρμογής του Κοινού Ελληνικού Δικαίου. Η γη που δεν έχει ουδεμία συνάφεια ιστορική, πολιτισμική και γεωγραφική με την Στερεά Ελλάδα (Αιτωλοακαρνανία). Όπως είναι φύσει αδύνατον να ενωθεί Νομός της Θεσσαλίας με Νομό της Μακεδονίας ή της Ηπείρου έτσι και είναι αδύνατον να παραμείνει ενωμένη στην ίδια Αυτοδιοικητική Περιφέρεια ο Νομός Ηλείας με Νομό της Στερεάς Ελλάδας. Αυτά τα Αυτοδιοικητικά «τέρατα» μόνον στη φαντασία της εκάστοτε Κυβερνητικής εξουσίας δημιουργούνται, με αιτία την εκλογική σκοπιμότητα.
Την ίδρυση Εφετείου στον Πύργο με υπαγόμενα Πρωτοδικεία του Πύργου, της Αμαλιάδας και της Ζακύνθου όπως κατ’ επανάληψη οι αρμόδιοι φορείς της Ζακύνθου επιζητούν και όπως ακριβώς μέχρι στιγμής το Εφετείο Αγρινίου απαρτίζεται από τα Πρωτοδικεία Αγρινίου, Μεσολογγίου και Λευκάδας.
Την ίδρυση στην Ηλεία «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ» όπως ακριβώς στην Θράκη το «Δημοκρίτειο». Η «καραμέλα» των δήθεν εθνικών λόγων των συνόρων πρέπει επιτέλους να τελειώσει. Η Ηλεία από 220.000 κατοίκους που είχε την δεκαετία του 1980 κατέληξε εσχάτως να έχει μόνον 149.500 κατοίκους. Εξάλλου η Ηλεία είναι ο τελευταίος Νομός της Χώρας στην Ανάπτυξη. Η Ηλεία έχει διαχρονικά και εξουσιαστικά χρησιμοποιηθεί. Η Ιστορία και ο Πολιτισμός της Ηλείας απαιτούν να πρωταγωνιστεί στα Γράμματα και στις Τέχνες, όπως ανέκαθεν έπραττε. Ο Λαός της Ηλείας νιώθει ταπεινωμένος – όπως και ο Λαός της υπόλοιπης Ελλάδας να ζει με τα «καλάθια της νοικοκυράς και του νονού»!!! Έχει πλέον απηυδήσει.
Τέλος, η Ηλεία, φρονώ, ότι δεν αξιώνει τίποτε από τους Πολιτικούς της, ούτε από την Κεντρική Εξουσία διότι η δύναμη για την πραγμάτωση των ανωτέρω βρίσκεται ακριβώς στη Βούληση και στο Φρόνημα του Λαού της. «ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ, ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ».
Οι συνθήκες ωρίμασαν, οι αντοχές εξανεμίστηκαν, οι δόλιες πολιτικές υποσχέσεις γελοιοποιήθησαν, ο κόσμος αγανάκτησε, το Λαϊκό Αίσθημα πληγώθηκε και η ΗΛΕΙΑ, η Χώρα της Παγκόσμιας του ΦΩΤΟΣ ΑΦΗΣ στο Όνομα του ΦΟΙΒΟΥ, είναι πλέον έτοιμη:
«ΝΑ ΚΑΜΑΚΩΣΕΙ ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΜΕ ΤΟ ΚΑΜΑΚΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ» (Ρίτσος)
Αμαλιάδα 30-1-2024
Απόστολος Λιώσης
Επίτιμος Πρόεδρος του
Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας
(Προσχέδιο με μολύβι και κηρομπογιές για ελαιογραφία του Απόστολου Λιώση με την τεχνοτροπία του σουρεαλισμού και της μεταφυσικής του Giorgio de Chirico με τίτλο : «Θέμις και Ανδρείκελο)
Ποιος Έλλην θα πίστευε, ότι τα σουρεαλιστικά ανδρείκελα των «Νεοβαυαρών» της Παγκόσμιας Τράπεζας θα αποδομούσαν την Ελληνική Δικαιοσύνη και το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας!!!
Για την δικαιοσύνη και την Αποδόμηση των Δομών ( Νοσοκομείο, Πανεπιστημιακές σχολές, Υποδομές- Ανάπτυξη). Είναι πλέον ώριμη η Ηλεία να «Καμακώσει το Θεριό με το καμάκι του Ήλιου»
«Νατη, νατη Πετιέται…» (Σκίτσο με μολύβι Απόστολου Λιώση )