Σημεία από την ομιλία του Βουλευτή Ηλείας και Αν. Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής σε σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών.
Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο κ. Καλαματιανός αναφέρθηκε στην τροπολογία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, τονίζοντας πως η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει προεκλογικές εντυπώσεις.
«Προσπαθείτε να κατευνάσετε την κατακραυγή που προκάλεσε το γεγονός ότι έχετε ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για την αρπαγή χιλιάδων κατοικιών μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.
Όμως, άνθρακες ο θησαυρός. Η τροπολογία δε φέρνει καμία ουσιαστική αλλαγή στο ισχύον πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Το πρόβλημα μέχρι σήμερα είναι ότι οι τράπεζες και τα funds αρνούνται να ρυθμίσουν τις οφειλές των πολιτών. Με την τροπολογία προβλέπετε κάτι για αυτό; Όχι.
Ό,τι και να λέτε τώρα, όλοι γνωρίζουν και το έχετε παραδεχθεί και εσείς, ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας υπήρχε έως τον Δεκέμβρη του 2019. Την οποία, βεβαίως, εσείς καταργήσατε με τον πτωχευτικό νόμο που ψηφίσατε, που προβλέπει τη ρευστοποίηση και τον πλειστηριασμό κάθε περιουσιακού στοιχείου, ακόμα και της πρώτης κατοικίας.
Τι ισχυρίστηκε, όμως, ο Πρωθυπουργός; Ότι προστατεύει τους ευάλωτους. Αυτό είπε ο Πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης που έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια που εξανεμίζει το εισόδημα των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, των επαγγελματιών, των αγροτών, των συνταξιούχων. Ο Πρωθυπουργός της φτωχοποίησης, της διεύρυνσης των ανισοτήτων, της υποβάθμισης των εργασιακών δικαιωμάτων, της δημόσιας παιδείας και υγείας και του κοινωνικού κράτους.
Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο Πρωθυπουργός και αυτή η κυβέρνηση ούτε μπορούν, ούτε θέλουν να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία. Αν ήθελαν, θα έφερναν μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να σταματήσουν κάθε διαδικασία πλειστηριασμού.»
Στη συνέχεια, ο Ηλείος Βουλευτής απαρίθμησε μια σειρά προτεραιοτήτων της επόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης:
• κατάργηση του νέου πτωχευτικού νόμου,
• προστασία της πρώτης κατοικίας,
• ρύθμιση με 120 δόσεις του ιδιωτικού χρέους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία,
• δεσμευτικό αποτέλεσμα της πλατφόρμας για τη ρύθμιση των χρεών, για τις τράπεζες και τα funds,
• δυνατότητα δικαστικής προσφυγής του οφειλέτη, αν δεν καλύπτεται από την πρόταση ρύθμισης.
Ερχόμενος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ο Διονύσης Καλαματιανός επισήμανε πως η κατοχή από ιδιώτες των δημοσίων κτημάτων που ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, αποτελεί ένα κοινωνικό πρόβλημα εδώ και δεκαετίες.
«Η μη ύπαρξη Κτηματολογίου γιγάντωσε αυτό το πρόβλημα. Παλαιότερα, είχε γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, αλλά τελικά δεν επιλύθηκε.
Όμως και αυτό το νομοσχέδιο δεν επιλύει το πρόβλημα. Και δεν μπορεί να το κάνει γιατί δεν έχει πραγματοποιηθεί μια συνολική καταγραφή των κτισμάτων, δεν έχουν ολοκληρωθεί τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, δεν έχει γίνει καθορισμός του αιγιαλού και της παραλίας, δεν έχει προχωρήσει η Κτηματική Υπηρεσία στην ολοκλήρωση των καταγραφών για όλα τα αυθαίρετα, δεν έχουν γίνει όσα απαιτούνται σε περιοχές με περιβαλλοντική προστασία.»
Επιπλέον, πρόσθεσε πως τα δασικά ακίνητα, η νομιμοποίηση των τουριστικών ακινήτων, οι περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, η μη δυνητική πράξη για την εξαγορά από πλευράς δημοσίου και οι αρχαιολογικοί χώροι, είναι περίπλοκα ζητήματα, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και χρειάζονται ρητή πρόβλεψη.
«Συνεπώς, η σημερινή προσπάθεια νομοθέτησης είναι αποσπασματική και αφορά ελάχιστους.»
Περαιτέρω, υπογράμμισε πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν βρίσκουν εφαρμογή στην Ηλεία, καθώς προβλέπεται ρύθμιση μόνο για κύρια κατοικία.
«Στον τόπο μου εξαιρείτε σχεδόν όλους. Δε δίνετε ούτε το δικαίωμα σε αυτούς που χρησιμοποιούν αυτά τα ακίνητα για πολλά χρόνια ως κύρια κατοικία να τα δηλώσουν.»
Κλείνοντας, ο Βουλευτής ανέφερε πως το νομοσχέδιο είναι ένα προεκλογικό πυροτέχνημα δημιουργίας ψεύτικων ελπίδων. Είναι ένα νομοσχέδιο που αφορά ελάχιστους.
«Η λύση με δίκαιο και συνταγματικό τρόπο είναι επιβεβλημένη, με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και προϋποθέσεις.»
188