«Το πρόβλημα της ακρίβειας συντηρείται εδώ και 2,5 χρόνια. Βεβαίως υπάρχει και αισχροκέρδεια, υπάρχουν καρτέλ και στο ηλεκτρικό ρεύμα και στην ενέργεια», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, στα Παραπολιτικά 90,1.
Σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισήμανε ότι δεν χτυπούν τον πυρήνα του προβλήματος, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη βάση του που είναι η διαμόρφωση της τιμής.
«Εμείς έχουμε πάντα μια συγκεκριμένη στάση: τονίζουμε συνεχώς ότι έστω και ένα ευρώ να δίνεται στους πολίτες, είναι θετικό. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση αρνείται συστηματικά να λάβει κρίσιμα και ουσιαστικά μέτρα, γιατί ο πυρήνας του προβλήματος είναι η διαμόρφωση της τιμής και βεβαίως η φορολόγηση των υπερκερδών. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι η φορολόγηση 90% των υπερκερδών είναι εφικτό να συμβεί, μάλιστα το έχει αποδεχτεί και ο κ. Μητσοτάκης. Είναι μια πρακτική που εφαρμόζουν πολλές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βρίσκεται στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν, ως μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της συσσώρευσης ουρανοκατέβατων κερδών στους παρόχους ενέργειας.
Θα πρέπει, λοιπόν, να αντιμετωπιστεί δομικά το ζήτημα των αυξημένων τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα. Οι επιδοτήσεις είναι ένα μέτρο ανακούφισης αλλά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στον πυρήνα. Ουσιαστικά, παίρνουν τα χρήματα από τη μια τσέπη και τα μεταφέρουν στην άλλη. Επιπλέον, υπάρχει και το εξής ερώτημα: γιατί επιδότηση μόνο τον Αύγουστο και όχι και τον Ιούλιο, που και εκεί θα είναι αυξημένες οι τιμές; Γιατί όχι και τον Σεπτέμβριο ή αργότερα, που πολύ πιθανόν να είναι αυξημένες οι τιμές και τότε; Ήδη μιλάμε για μια τεράστια αύξηση, 2-3 φορές πάνω από τον Φεβρουάριο και μετά.»
Παράλληλα, απαρίθμησε μια σειρά αναγκαίων παρεμβάσεων, ώστε να ανακουφιστούν πραγματικά οι πολίτες από την ενεργειακή κρίση.
«Χρειάζονται μόνιμα και αποτελεσματικά μέτρα προστασίας. Πρέπει να υπάρξει μείωση της εξάρτησης από το φυσικό αέριο και της εξάρτησης της τιμής από το χρηματιστήριο ενέργειας, επιβολή πλαφόν στο κέρδος των παρόχων και φορολόγηση 90% στα πραγματικά υπερκέρδη τους. Επιπλέον, πέραν της αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας και των καρτέλ, χρειάζεται να δώσουμε έμφαση και στις ενεργειακές κοινότητες και στα φωτοβολταϊκά στη στέγη. Τα συγκεκριμένα μέτρα είναι κρίσιμα να υλοποιηθούν, γιατί κάποιοι κάνουν την κρίση ευκαιρία και συγκεντρώνουν δισεκατομμύρια, όταν οι πολίτες δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα.»
206