Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Να ενισχύσουμε τη δημόσια παιδεία»

Διονύσης Καλαματιανός: «Να ενισχύσουμε τη δημόσια παιδεία»

από Maria Petroutsa


Σημεία από την τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, Τομεάρχη Παιδείας και εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στο σ/ν για την Ακαδημία Αθηνών.
Για την καταδικαστέα συμπεριφορά του κ. Αυγενάκη, ανέφερε:
«Είναι προσβολή στην πολιτική, στο κοινοβούλιο, στη δημοκρατία μας και προς εμάς τους Βουλευτές. Μας ντροπιάζει αυτή η αλαζονική συμπεριφορά του “ξέρεις ποιος είμαι εγώ”, που δεν σέβεται τον πολίτη και τον εργαζόμενο. Πρέπει να καταδικαστεί από όλους. Όλοι οι πολίτες είμαστε ίσοι, οι Βουλευτές, οι Υπουργοί, οποιοσδήποτε, δεν έχει παραπάνω προνόμια στη δημοκρατία μας. Βεβαίως, αυτή η συμπεριφορά πρέπει να καταδικαστεί και από το κόμμα του, τη ΝΔ, διαγράφοντάς τον από μέλος της. Γιατί ο ίδιος διευκρινίζει ότι παραμένει μέλος της ΝΔ και αγωνίζεται γι’ αυτή.»
Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια παιδεία, επισήμανε:
«Πρόσφατα, είδαμε τις εικόνες ντροπής, με γονείς να μεταφέρουν ανεμιστήρες στα εξεταστικά κέντρα για να μπορέσουν να αμβλύνουν λίγο τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, στις οποίες καλούνταν τα παιδιά τους να δώσουν τις πιο κρίσιμες εξετάσεις της ζωής τους μέχρι τώρα, για να εισέλθουν στα δημόσια πανεπιστήμια. Πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι χρειάζονται να γίνουν πάρα πολλά για τη βελτίωση και την ανάσχεση των σοβαρότατων ελλείψεων σε κτηριακές υποδομές που υποβαθμίζουν τη δημόσια εκπαίδευση.
Σχετικά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, διαπιστώσαμε σε πολλά εξεταζόμενα μαθήματα, υψηλής δυσκολίας θέματα και αυτό είχε ως επακόλουθο για πολλούς υποψηφίους, χαμηλές βαθμολογίες. Κάτι που σημαίνει ότι με την ΕΒΕ, πολλά παιδιά δεν θα καταφέρουν να εισέλθουν σε Τμήματα και Σχολές που επιθυμούσαν. Το ερώτημα είναι, τι θα γίνει τώρα; Ανοίγετε “δουλειές” για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα κολλέγια που εσείς έχετε ψηφίσει; Αυτό το μέλλον επιφυλάσσετε στα παιδιά μας;
Βεβαίως υπάρχουν και άλλα ζητήματα ανοικτά. Όπως το στεγαστικό πρόβλημα εκπαιδευτικών και φοιτητών. Τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά, έχουμε το δεύτερο υψηλότερο κόστος στέγασης στην Ευρώπη των 27 χωρών και δυστυχώς οι εκπαιδευτικοί που καλούνται να πάνε ως αναπληρωτές στα νησιά και στις ακριτικές περιοχές -ιδίως στις ορεινές- δυσκολεύονται πάρα πολύ. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι φοιτητές.
Εξάλλου και ο ευαίσθητος τομέας της ειδικής αγωγής απαιτεί ουσιαστική ενίσχυση. Ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ομολόγησε ότι χρειάζονται παρεμβάσεις για την ειδική αγωγή. Επίσης, στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) που είναι υπεύθυνα για τις εγκρίσεις των παράλληλων στηρίξεων, υπάρχει έλλειψη προσωπικού με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι αποφάσεις.
Όλα τα παραπάνω προβληματίζουν και πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις και απαντήσεις. Εμείς επιδιώκουμε μια ισχυρή δημόσια, δωρεάν, δημοκρατική και υψηλού επιπέδου παιδεία, αυτή είναι η στόχευσή μας και σας καλούμε να συμπορευτούμε σε αυτόν τον στόχο.»
Σχετικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την Ακαδημία Αθηνών, σημείωσε:
«Ασφαλώς χρειάζεται εκσυγχρονισμός του Οργανισμού καθώς δεν έχει αλλάξει εδώ και τόσο καιρό. Καταθέτουμε ενόψει της συζήτησης αυτής κάποιες σκέψεις για τη λειτουργία της Ακαδημίας Αθηνών έως σήμερα. Προτείνουμε ότι θα πρέπει να πληρωθούν οι υφιστάμενες κενές θέσεις στην Ακαδημία και να αυξηθούν οι προβλεπόμενες. Ο κλειστός αριθμός των θέσεων των τακτικών μελών των Τάξεων της Ακαδημίας, δεν είναι κάτι σύγχρονο. Προτείνουμε να ανοίξει για να μπορεί η Ακαδημία να ανταποκριθεί καλύτερα στις σύγχρονες προκλήσεις.
Επίσης, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει ένας ειλικρινής απολογισμός της μέχρι τώρα πορείας της Ακαδημίας. Ο ρόλος της πρέπει να είναι ουσιαστικός, δημιουργικός και προωθητικός σε όλα τα πεδία ενασχόλησής της. Ο απολογισμός του έργου της, λοιπόν, μπορεί να βοηθήσει, ώστε να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα, για να επιτελέσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το έργο της.
Επιπλέον, πιστεύουμε ότι η Ακαδημία πρέπει να έχει στοχοπροσήλωση και παρεμβάσεις αποκλειστικά σε θέματα ακαδημαϊκά, επιστημονικά και πνευματικά, δίχως να εμπλέκεται σε πολιτικά ζητήματα, καθότι στο παρελθόν έχουμε παρατηρήσει δηλώσεις με πολιτικό περιεχόμενο. Περαιτέρω, προτείνουμε να συμμετέχουν και να εκφράζουν άποψη και γνώμη οι ερευνητές στα συλλογικά όργανα που έχουν σχέση με τα ερευνητικά ζητήματα.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00