Σε νέα παρέμβαση για την έλλειψη εργατών γης που εξακολουθεί να αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για τους παραγωγούς και να υπονομεύει την ίδια την παραγωγική διαδικασία, προχώρησε ο Διονύσης Καλαματιανός. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που άρχισε να διαφαίνεται από το 2020 και σήμερα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.
Στην ερώτησή του ο Βουλευτής επισημαίνει πως μια σειρά από λανθασμένες κυβερνητικές παρεμβάσεις, όπως η κατάργηση απόδοσης ΑΜΚΑ στους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα και η κατάργηση του άρθρου 13α του ν.4251/2014 συμπληρωματικού του άρθρου 58, ν.4384/16, που επέτρεπε να απασχολούνται εκτάκτως στον πρωτογενή τομέα, νόμιμα, με αναστολή απομάκρυνσης, μετανάστες που βρίσκονταν παρατύπως στην Ελλάδα, μέσω ενός κανονιστικού πλαισίου που έδινε τη δυνατότητα διαβίωσης και νόμιμης εργασίας, οδήγησαν στη γιγάντωση του προβλήματος.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, πολλοί από τους εργάτες γης τρίτων χωρών, που στο παρελθόν είχαν εργαστεί στη χώρα μας, να μεταβούν για εργασία σε γειτονικές χώρες, όπως π.χ. Ιταλία. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και τη φετινή χρονιά, αν δεν υπάρξουν άμεσες και ουσιαστικές ενέργειες.
Μετά από καθυστερήσεις και κωλυσιεργία, η κυβέρνηση προχώρησε στην κύρωση συμφωνίας με την Αίγυπτο, για μετάκληση 5.000 εποχικών εργατών γης, που θα κατανεμηθούν σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Παρόλα αυτά, ο συγκεκριμένος αριθμός είναι πολύ μικρός μπροστά στις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν.
Επιπλέον, σοβαρές καθυστερήσεις σημειώνονται στη διαδικασία διεκπεραίωσης των αιτήσεων για μετακλήσεις εργατών γης από τις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, εξαιτίας της υποστελέχωσής τους. Θα πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει άμεση ενίσχυση των ανωτέρω Διευθύνσεων με προσωπικό, για την ταχύτατη διεκπεραίωση των αιτήσεων.
Παράλληλα, μια παράμετρος που πρέπει να επανεξεταστεί και να αναπροσαρμοστεί είναι οι Μονάδες Ανθρώπινης Εργασίας (ΜΑΕ), καθώς με τα σημερινά δεδομένα οι ανάγκες που υπάρχουν είναι διαφορετικές από τα όσα προβλέπονται. Πρόκειται για μια αναγκαιότητα, προκειμένου να μπορεί ο κάθε παραγωγός να μετακαλέσει τους εργαζόμενους που πραγματικά χρειάζεται.
Απευθυνόμενος στους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου, ο Διονύσης Καλαματιανός θέτει τα εξής ερωτήματα:
• Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να υπάρξουν άμεσες διαδικασίες μετάκλησης του απαιτούμενου αριθμού εργατών γης από τρίτες χώρες;
• Θα υπάρξει αναπροσαρμογή των Μονάδων Ανθρώπινης Εργασίας (ΜΑΕ), σύμφωνα με τις πραγματικές απαιτήσεις των καλλιεργειών;
• Θα ενισχύσετε με προσωπικό τις υποστελεχωμένες αρμόδιες Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ώστε να προχωρεί χωρίς καθυστερήσεις η διεκπεραίωση των αιτήσεων για μετακλήσεις εργατών γης;
• Ποια διαβούλευση έχετε κάνει με τους συλλογικούς φορείς των αγροτών για την επίλυση του ζητήματος με δεδομένο ότι οι φορείς τους εξέφρασαν ήδη επιφυλάξεις για τη συμφωνία με την Αίγυπτο (ΕΘΕΑΣ);
• Για ποιους λόγους δεν απέδωσαν αντίστοιχες διακρατικές συμφωνίες με το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν ;
Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας της χώρας. Δυστυχώς, όμως, εδώ και 3,5 χρόνια αρκείται σε καθυστερημένες, αποσπασματικές και ανεπαρκείς ενέργειες που επί της ουσίας δεν προσφέρουν στον αγροτικό κόσμο.
293
προηγούμενη θέση