Νέες λεπτομέρειες για την κατάθεση-ομολογία του Φραντσέσκο Τζιόρτζι, του συντρόφου της Εύας Καϊλή, που συνελήφθη μαζί με την ίδια και άλλα δύο άτομα για το Κατάρ-gate παρουσιάζει την Παρασκευή η Corriere della Serra.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Τζιόρτζι, ο οποίος θεωρείται ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά στην ερεύνα των βελγικών αρχών για το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «ήταν ποταμός» στην ανάκρισή του το περασμένο Σάββατο (10/12).
«Μιλούσε για δέκα ώρες υποχρεώνοντας τον επικεφαλής εισαγγελέα της έρευνας να αναβάλει τις ανακρίσεις των υπολοίπων προσώπων για την επόμενη ημέρα. Ανέφερε ονόματα και επίθεται, έδωσε εξηγήσεις, είπε σε ποιον και από ποιον διακινήθηκαν τα χρήματα από την ΜΚΟ Fight Impunity (σ.σ. την είχε ιδρύσει ο επίσης κατηγορούμενος για το Qatargate, Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντζέρι), αναφέρθηκε σε μεγάλες δωρέες που έγιναν χάρη στο κύρος που της έδιναν τα μέλη του συμβουλίου επί τιμή στο οποίο συμμετείχαν κάτοχοι βραβείων Νόμπελ, πρώην επίτροποι και πρώην πρωθυπουργοί» αναφέρει η Corriere.
Κατά το δημοσίευμα ο Τζιόρτζι ανέλαβε όλη την ευθύνη για τα χρήματα που βρέθηκαν σε χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ, εφαρμόζοντας, όπως επισημαίνεται, «τη στρατηγική της Εύας Καϊλή: να διαχωρίσουν ο ένας τη θέση του από του άλλου προσπαθώντας να σώσουν αυτόν που έχει να χάσει τα περισσότερα, όπως η κυρία Καϊλή ως μητέρα και ως πρόσωπο του οποίου πλήττεται το κύρος.
Σύμφωνα με την Corriere della Serra ο Τζιόρτζι «έσπασε» και παραδέχθηκε τα γεγονότα, ότι, δηλαδή, αυτός και μόνο αυτός έλαβε τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμα στο κέντρο των Βρυξελλών στο οποίο ζούσε με την Εύα Καϊλή και από αυτά τα χρήματα ήταν όσα βρέθηκαν στη βαλίτσα του πατέρα της Ελληνίδας ευρωβουλευτή όταν τον σταμάτησαν αστυνομικοί έξω από το ξενοδοχείο Sofitel στην πρωτεύουσα του Βελγίου την 9η Δεκεμβρίου.
Η ιταλική εφημερίδα επισημαίνει, επίσης, την δεύτερη έρευνα σε βάρος της Εύας Καϊλή που έγινε γνωστή το απόγευμα της Πέμπτης (15/12) για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών.
Στο δημοσίευμα, τέλος, γίνεται αναφορά στην έρευνα που ξεκίνησε στην Αθήνα η Οικονομική Εισαγγελία για τα αδικήματα της δωροληψίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος από την Εύα Καϊλή με την προϋπόθεση η ευρωβουλευτής να μη διώκεται στο Βέλγιο για τα ίδια πραγματικά περιστατικά.
Όπως έγραψε χθες, Πέμπτη, το protothema.gr πληροφορίες αναφέρουν ότι ο οικονομικός εισαγγελέας ζήτησε από δύο συναδέλφους του να αιτηθούν από τις βελγικές αρχές, μέσω δικαστικής συνδρομής σε συνεργασία με το εθνικό μέλος της Εurojust για την Ελλάδα, αντίγραφα της δικογραφίας που μέχρι τώρα έχει σχηματιστεί για την ευρωβουλευτή. Επίσης οι δύο εισαγγελείς θα ζητήσουν να πληροφορηθούν για την πορεία των μέχρι τώρα ερευνών των βελγικών αρχών.
Σκοπός των δύο εισαγγελέων θα είναι να διακριβώσουν την τυχόν τέλεση εκ μέρους της κυρίας Καϊλή των αξιόποινων πράξεων της δωροληψίας πολιτικού προσώπου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με το άρθρο 57, παράγραφος 4 του ΚΠΔ (περί κωλύματος άσκησης νέας ποινικής δίωξης). Ακόμη οι δύο εισαγγελείς θα ερευνήσουν και αν τυχόν έχει διαπραχθεί οποιοδήποτε άλλο αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα.
Πηγή: http://www.protothema.gr