«Πονοκέφαλο» προκαλεί και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, το θέμα των βλαβών που υφίστανται τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στην Ηλεία. Συνολικά σε επίπεδο Νομού θα έπρεπε να κινούνται συνολικά πέντε (5) ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν εύρυθμα οι τέσσερις τομείς που υπάρχουν σε επίπεδο Νομού (σ.σ. Ζαχάρω, Πύργο, Αμαλιάδα, Βάρδα) ωστόσο υπάρχουν φορές που η Ηλείας αναγκάζεται να δανειστεί ακόμα και ασθενοφόρο από τον όμορο Νομό Αχαΐας για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρώτης» πριν από μερικές μόλις μέρες δύο ασθενοφόρα τέθηκαν εκτός λειτουργίας, λόγω βλάβης, ενώ ακόμα και χθες το ένα εκ των πέντε ασθενοφόρων που έχει στην διάθεση του ο Νομός βρισκόταν στο συνεργείο για επισκευή.
Η κατάσταση ωστόσο γίνεται ακόμα χειρότερη εάν κανείς αναλογιστεί καθημερινά από τα νοσοκομεία της Ηλείας γίνονται διακομιδές ασθενών προς τα νοσοκομεία της Πάτρας, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που κάνει την μεταφορά να δαπανά τέσσερις (4) ολόκληρες ώρες στην διακομιδή ενός και μόνο περιστατικού! Το τελευταίο ένα χρόνο έχει γίνει μία υπερπροσπάθεια από πλευράς του ΕΚΑΒ προκειμένου στο Νομό να κινούνται συνολικά τέσσερα ασθενοφόρα στις πρωινές αλλά και στις απογευματινές βάρδιες –για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών- έναντι τριών (3) τα προηγούμενα χρόνια και τριών (3) ασθενοφόρων το βράδυ έναντι του ενός (1) ασθενοφόρου που κάλυπτε τις ανάγκες τα προηγούμενα χρόνια.
Εν μέσω πανδημίας όμως οι ανάγκες έχουν υπερδιπλασιαστεί…. Αρκεί να υπάρξει σήμα προς το ΕΚΑΒ για μεταφορά πιθανού κρούσματος COVID-19 και για περισσότερο από μία (1) ώρα το ασθενοφόρο θα χρειαστεί να μείνει ακινητοποιημένος καθώς απαιτούνται περίπου 30 λεπτά έως ότου οι διασώστες του ΕΚΑΒ να φορέσουν τις ειδικές στολές, ενώ μετά την μεταφορά του ασθενούς, το ασθενοφόρο θα πρέπει να απολυμανθεί και να μείνει για άλλα σαράντα- πέντε (45) λεπτά κλειστό έως ότου τεθεί και πάλι σε λειτουργία για την εξυπηρέτηση του επόμενου ασθενή…!
Σε όλα αυτά, προστίθενται και οι κλήσεις προς το ΕΚΑΒ από πολίτες για περιστατικά τα οποία ίσως θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν και μόνοι τους, όπως ένας πονοκέφαλος ή ένας πονόδοντος (!). Σε όλα αυτά προστίθενται και τα άκρως επείγοντα περιστατικά
Στο ΕΚΑΒ ωστόσο έχουν περάσει και οι δευτερογενής διακομιδές, όπως ονομάζονται τα προγραμματισμένα ραντεβού τα οποία έχουν αυξηθεί αλλά και τα εξιτήρια του νοσοκομείου ορισμένα εκ των οποίων χρειάζονται ασθενοφόρο προκειμένου να μετακινηθούν. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου υπήρξαν δύο περιστατικά στο νοσοκομείο του Πύργου, όπου στην μία περίπτωση μετά από οκτώ ώρες αναμονής η οικογένεια της ασθενούς κάλεσε ιδιωτικό ασθενοφόρο από την Πάτρα για την μεταφορά της ενώ στην δεύτερη περίπτωση ο ασθενής –που δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να καλέσει ιδιωτικό ασθενοφόρο- περίμενε περισσότερες από 12 ώρες προκειμένου να πάει στο σπίτι του.
Την ίδια στιγμή το ΕΚΑΒ καλείται να διαχειριστεί και ιδιαίτερα σημαντικά περιστατικά διακομιδών ασθενών, όπως εκείνο που σημειώθηκε την Τετάρτη το βράδυ, όπου ένας διασωληνωμένος ασθενής –επιβεβαιωμένο κρούσμα covid-19- έπρεπε να μεταφερθεί από τη Κεφαλονιά στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Πύργου. Τον ασθενής που έφτασε μέσα σε ειδική κάψουλα στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με ειδικά μηχανήματα και γιατρό που έφτασε από την Πάτρα (!) καθώς μηχανήματα μπορεί να υπάρχουν στην Ηλεία για τη μεταφορά περιστατικών, ωστόσο το ΕΚΑΒ της Ηλείας δεν διαθέτει γιατρό για την πραγματοποίηση μίας τέτοιας διακομιδής.
Το μόνο θετικό, για το ΕΚΑΒ της Ηλείας είναι ότι την παρούσα χρονική στιγμή το προσωπικό επαρκεί για την κάλυψη των βαρδιών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Πρώτης» υπάρχουν τριάντα (30) μόνιμοι συν δέκα (10) επικουρικοί διασώστες για την κάλυψη των αναγκών που δημιουργούνται!
Πηγή: εφημερίδα “Πρώτη”