Για 10 μύθους που προβάλλει η κυβέρνηση μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Αναφερόμενος στον ισχυρισμό της ότι είναι αποφασισμένη να πατάξει τη φοροδιαφυγή, επισήμανε ότι στο προσχέδιο προϋπολογισμού που έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχει ένα τεράστιο μηδενικό στα προβλεπόμενα έσοδα από τη φοροδιαφυγή.
Σε σχέση με τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα, ανέφερε ότι η θεσμοθέτηση νέου τρόπου προσδιορισμού αξιών ακίνητης περιουσίας, μέσω του ‘’ολοκληρωμένου γεωπληροφοριακού συστήματος μαζικής εκτίμησης της αξίας ακινήτων’’, θα οδηγήσει σε πάνω από 20 νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Στη συνέχεια τόνισε, ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να φορολογήσει με το χαμηλότερο συντελεστή τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, ενώ ταυτόχρονα επιλέγει να μην φορολογήσει τα υπερκέρδη των τραπεζών.
Απέναντι στον κυβερνητικό ισχυρισμό για στήριξη της επιχειρηματικότητας, έθεσε το ερώτημα: ‘’πόσες επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης και πόσες έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους για να μπορούν να έχουν πιστοληπτική ικανότητα;’’. Επιπλέον επισήμανε, ότι ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, αυτές είναι κατά 40% λιγότερες από το 2022 και από αυτές το 40% αφορά το Real Estate και όχι παραγωγικές επενδύσεις.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε επίσης την αντίφαση μεταξύ της εκτίμησης της κυβέρνησης για ισχυρή ανάπτυξη και της πρόβλεψης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι το 2023 και το 2024 οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι χαμηλότεροι.
Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό ότι τα έσοδα από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων θα πάνε σε υγεία και παιδεία, κάλεσε τον υπουργό να δηλώσει ποιο τμήμα αυτών των εσόδων θα πάει στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών στα νοσοκομεία, για τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραπέμψει τη χώρα στο δικαστήριο, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, χάρη στην καθυστέρηση αποπληρωμής αυτών των οφειλών, εμφανίζει πλεονάσματα και ωραιοποιεί τα δημοσιονομικά στοιχεία.
Σε ό,τι αφορά την άποψη ότι οι επαγγελματίες δηλώνουν λιγότερα από τους μισθωτούς, υπενθύμισε ότι πρώτο νομοθέτημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το 2019, ήταν η φορολόγηση με 9% για τα εισοδήματα ως 10.000 ευρώ εκείνων τους οποίους σήμερα χαρακτηρίζει συλλήβδην φοροφυγάδες. Από την άλλη πλευρά, επί τέσσερα χρόνια έχει αποτύχει να εφαρμόσει τα εργαλεία της νέας τεχνολογίας και να επεκτείνει τα POS. Κι ενώ ισχυρίζεται ότι δεν θέλει να κλείσει τις μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή έχει ασπαστεί την Έκθεση «Πισσαρίδη», που θεωρεί τις ατομικές επιχειρήσεις ανταγωνιστικό μειονέκτημα της ελληνικής οικονομίας και με την υπερφορολόγηση τις οδηγεί σε κλείσιμο, αφήνοντας στο απυρόβλητο μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που μέσω ενδοομιλικών συναλλαγών ανεβάζουν τιμές και εξαφανίζουν κέρδη.
Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην απουσία αξιοπιστίας της κυβέρνησης που έλεγε προεκλογικά ότι δεν πρόκειται να επιβάλει κανένα νέο φόρο, ενώ κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ ότι θα φέρει «πογκρόμ φοροεπιδρομών», όταν μιλούσε για φορολόγηση στις μεταβιβάσεις μεγάλης ακίνητης περιουσίας και στα μερίσματα εκατομμυρίων ευρώ.
1,K