Στην ανάγκη εκπόνησης μιας στέρεας πολιτικής για την εστίαση, υποβοηθούμενης από στοχευμένα κυβερνητικά μέτρα, που θα διευκολύνουν τους επιχειρηματίες με τρόπο ουσιαστικό, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, στην ομιλία του στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Συλλόγων Εστίασης που πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη.
Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, εισαγωγικά, υπογράμμισε πως η εστίαση αποτελεί έναν κλάδο που ακόμη προσπαθεί να επανέλθει μετά τα σοβαρά πλήγματα που δέχθηκε εξαιτίας της υπερδεκαετούς οικονομικής κρίσης, της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ τόνισε πως «και σήμερα βρίσκεται πάλι αντιμέτωπη με νέες, πρωτοφανείς προκλήσεις, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, των πολύμηνων πληθωριστικών πιέσεων, της διεθνούς αβεβαιότητας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της συνεχιζόμενης κυβερνητικής αδιαφορίας».
Τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα η εστίαση, η οποία παρέχει εργασία σε σχεδόν 250.000 εργαζόμενους -δηλαδή πάνω από το 10% του συνόλου των εργαζομένων- και συνεισφέρει ετησίως περίπου 10 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, να αγωνίζεται ακόμη και σήμερα να «ανασάνει», αφού σωρευτικά το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου αυξήθηκε κατά 42% σε μόλις 12 μήνες.
Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε, επιπλέον, και στο ζήτημα της έλλειψη εργαζομένων -φαινόμενο που παρατηρήθηκε έντονα το καλοκαίρι του 2022 και προκαλεί ανησυχία, ενόψει της έναρξης και της φετινής τουριστικής περιόδου- αφού πρόσφατη έρευνα κατέδειξε πως περίπου 8 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης παρουσιάζουν κενές θέσεις εργασίας για όλες τις ειδικότητες.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι μερίδιο ευθύνης για την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει ο κλάδος έχει και η πολιτεία, από τη στιγμή που από το 2010 έως σήμερα, ο ΦΠΑ της εστίασης έχει μεταβληθεί 6 φορές (!), προκαλώντας διαρκή αναστάτωση στους επιχειρηματίες.
Ωστόσο, όπως ο Μιχάλης Κατρίνης επεσήμανε, τα τελευταία 4 χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ, αγνόησε όλες τις εκκλήσεις των φορέων του κλάδου και προχώρησε στη λήψη ημίμετρων, που κρίθηκαν σχεδόν ή τελείως ανεπαρκή από όλους τους εμπλεκόμενους, αφού ούτε τη ρευστότητα τόνωσαν, ούτε ελάφρυναν τις ήδη βεβαρυμμένες με υποχρεώσεις επιχειρήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής υπενθύμισε τις προτάσεις του Κινήματος προς την κυβέρνηση, η οποία ωστόσο εξακολουθεί να μην τις υιοθετεί:
• μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% ώστε, μεταξύ άλλων, να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού και το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος που προκαλείται κυρίως από την υπέρμετρη αύξηση των τιμών ενέργειας,
• άμεση επανακατεύθυνση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης προς τις επιχειρήσεις εστίασης, που σήμερα αποκλείονται, όπως και προς τις λοιπές ΜμΕ, ώστε να καταφέρουν να βελτιώσουν τις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, τόσο των επιχειρηματιών όσο και των εργαζόμενων τους, επιτρέποντάς τους να μετασχηματίσουν τις εταιρείες τους σε ανταγωνιστική βάση,
• κρατική παρέμβαση προς τις διοικήσεις των τραπεζών, προκειμένου να χαλαρώσουν τα πολύ αυστηρά τραπεζικά κριτήρια και να χρηματοδοτήσουν τις εταιρίες εστίασης,
• αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να διευκολυνθούν οι συνέργειες μεταξύ των ΜμΕ και όχι οι εξαγορές τους, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση της ΝΔ.
254