Η συγκράτηση του τεράστιου πρωτογενούς ελλείμματος (περίπου 6 δισ. ευρώ στο εννιάμηνο του 2021), αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και, ως εκ τούτου, το εύρος του δημοσιονομικού χώρου που θα δημιουργήσει η ανάκαμψη της οικονομίας θα κρίνει το αν θα ληφθούν νέα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έσπευσαν να περιορίσουν τις προσδοκίες που καλλιεργούνται για ένα νέο «πακέτο» (πέραν αυτού των 500 εκατ. ευρώ), σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να συγκρατηθεί το έλλειμμα».
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι:
*Μένει να φανεί σε ποιο βαθμό θα λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά η καλή πορεία των εσόδων, προκειμένου να υπάρξουν αποφάσεις για επιπλέον μέτρα στήριξης. Τα έσοδα φαίνεται ότι θα πάνε καλά και τον Οκτώβριο αλλά, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αξιολογηθούν και οι δαπάνες για να ληφθούν αποφάσεις. Στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα φανεί εάν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για νέα μέτρα.
*Σημασία έχει και η ανάλυση της προέλευσης των εσόδων του Οκτωβρίου. Δηλαδή, αν θα είναι από άμεση ή από έμμεση φορολογία (ΦΠΑ, κλπ), τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων λόγω της χαμηλότερης φορολογίας, τον τουρισμό ή άλλες παραμέτρους.
*Γίνεται προσπάθεια να διατεθεί το επίδομα θέρμανσης -στο μεγαλύτερο μέρος του- έως τον Δεκέμβριο με ειδική πρόβλεψη για όσους το έλαβαν πέρυσι.
Με αφορμή την προσφυγή των δικαστικών αναφορικά με την εισφορά αλληλεγγύης, από το ΥΠΟΙΚ σημειώνουν πως είναι πρόθεση της κυβέρνησης η κατάργησή της το 2023 αν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, αφού το 2022 λόγω ρήτρας διαφυγής αυτό δεν είναι εφικτό.