Μια ξεχωριστή εκδήλωση έλαβε χώρα την Δευτέρα 29 Απριλίου στον Πολυχώρο Αμαλιάδας με την ονομασία ΠΠΟΥΡΤ ΓΕΦΥΡΕΣ.
Η εκδήλωση αυτή ήταν αφιερωμένη στους Ρομά της περιοχής μας και όχι μόνο. Αυτή η κίνηση αποτέλεσε ένα βήμα ώστε να χτιστεί μια γέφυρα επικοινωνίας και μια σωστή ενημέρωση για αυτή την ξεχωριστή φυλή που ζει ανάμεσα μας εδώ και εκατοντάδες χρόνια.
Η πρωτοβουλία αυτή έγινε με την συνδιοργάνωση του Δήμου Ήλιδας, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Εφημερίδας «Πρωινή» και της Αέναον ΚοινΣΕπ, όλα αυτά υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Αρκετοί ήταν οι επίσημοι καλεσμένοι που έλαβαν μέρος και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος Ντίνα Δασκαλοπούλου. Η Ντίνα με ευχάριστη διάθεση τόνισε πόσο σημαντικός είναι αυτός ο δημόσιος διάλογος καθώς μέσα από τα ρεπορτάζ της έχει ζήσει την κοινωνία των Ρομά και θεωρεί ότι τα ίδια τα media βγάζουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα προς τα έξω. Οι ίδιοι οι Δημοσιογράφοι έχουν μεγάλη ευθύνη στην υποβάθμιση μιας κοινωνικής ομάδας και στην περιθωριοποίηση τους και εύχεται αυτό να αλλάξει.
Πρώτον στον βήμα κάλεσε τον εκδότη της εφημερίδας «Πρωινή» τον κ. Γιάννη Ρήγα. Ακολούθησαν στην συνέχεια ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος , ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Δήμαρχος του Δήμου Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος. Όλοι επεσήμαναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η φυλή των Ρομά, μίλησαν για την περιθωριοποίηση και πρότειναν λύσεις για την ομαλή ένταξη τους στην κοινωνία.
Στο βήμα ανέβηκε στην συνέχεια η επικεφαλής του Τμήματος Ρομά και Μετακινούμενων από το Συμβούλιο της Ευρώπης κ. Ελένη Τσετσέκου. Μίλησε για την εμπειρία της ανά την Ευρώπη με την φυλή των Ρομά. Τις συνθήκες διαβίωσης τους σε όλες τις χώρες και τα προγράμματα ένταξης που διαθέτει το Συμβούλιο της Ευρώπης για την πλήρη ενσωμάτωση τους στην κοινωνία.
Η Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Έλενα Κουντουρά και ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής εξίσου τοποθετήθηκαν με τον κ. Κουρουμπλή να επιμένει ότι ο ίδιος ο όρος Ρομά τους περιθωριοποιεί και ότι στην ουσία δεν αποτελούν ξεχωριστή κοινωνική ομάδα αλλά είναι Έλληνες Τσιγγάνοι.
Στο βήμα ανέβηκε και η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής και Πολιτικής οικογένειας Δυτικής Ελλάδας Γεωργία Ντάτσικα, η οποία παρουσίασε το πρόγραμμα της περιφέρειας για την κοινωνική ομάδα των Ρομά.
Η σκυτάλη παραδόθηκε στα τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς την Χριστίνα Κοκκώνη η οποία είναι διαμεσολαβήτρια Ρομά στην Αττική και στον δικό μας συγγραφέα και ερευνητή Νικόλαο Μπατζαλή, ο οποίος τελεί και χρέη ειδικού Συμβούλου στον Δήμο Ήλιδας για θέματα που αφορούν τους Ρομά της περιοχής.
Η Χριστίνα Κοκκώνη μοιράστηκε μαζί μας προσωπικά βιώματα της. Μας μοιράστηκε ότι την ανάγκασαν να σταματήσει το σχολείο που τόσο αγαπούσε στην ηλικία των 12 ετών και την ανάγκασαν σε αρραβώνα στην ηλικία των 14 χρονών. Ήξερε ότι η ζωή της λειτουργούσε με βάση έναν προγραμματισμό που δεν δέχτηκε ποτέ η ίδια. Έτσι με προσωπικό αγώνα κατάφερε να διαλύσει τον αρραβώνα, στην ηλικία των 30 ετών να συνεχίσει το σχολείο και να βρει την πραγματική της ταυτότητα σαν γυναίκα και σαν αγωνίστρια. Πλέον αγωνίζεται στο πλευρό των καταπιεσμένων γυναικών Ρομά και μη. Η ιστορία της συγκίνησε αρκετούς από το κοινό και κέρδισε τον σεβασμό όλων.
Ο δικός μας Νικόλαος Μπατζαλής μας παρουσίασε μια ιστορική αναδρομή της φυλής Ρομά ανά τους αιώνες μέσα από ένα άκρως συγκινητικό βίντεο με σπάνιο αρχείο. Η πρώτη πατρίδα των Ρομά ήταν η Ινδία, από εκεί το 1056 μ.Χ μετακινήθηκαν προς την Ευρώπη. Σημαντικός σταθμός ήταν η Κωνσταντινούπολη. Στην οποία έζησαν αρκετές γενεές και αρκετοί θεωρούν ιδιαίτερη πατρίδα τους. Εκεί με τον διωγμό και την ανταλλαγή πληθυσμών καραβάνια με πρόσφυγες Ρομά έφτασαν στην εύφορη γη της Ηλείας και της Αμαλιάδας. Αγοράζοντας μια μικρή έκταση από τον Ηλιόπουλο και τον Παπά- Καυκά έχτισαν την πρώτη τους συνοικία . Την συνοικία Παπακαυκά. Από τότε οι κάτοικοι της συνοικίας ασχολούνται ενεργά με το εμπόριο και αποτελούν σημαντικό κομμάτι του Δήμου Ήλιδας. Μίλησε για τον ρόλο των Ρομά και στην Γερμανική κατοχή και την προσφορά τους στο Ελληνικό κράτος παρά τον ρατσισμό που βιώνουν ακόμα και σήμερα.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η προσέλευση των Ρομά ήταν μικρή. Κατάλοιπα των Δημοτικών Εκλογών με παραβατικές συμπεριφορές έχουν επιφέρει την διάσπαση στην μικρή κοινωνία των Ρομά και αυτή η εκδήλωση έγινε για έναν λόγο παραπάνω να δημιουργήσει γέφυρες και να τονιστούν τα προβλήματα ώστε να έρθει ειρηνικά η επίλυση των προβλημάτων με την συμμετοχή όλων των Δημοτών του Δήμου Ήλιδας.
Ακολούθησαν ομιλίες από την Συνήγορο του Παιδιού Θεώνη Κουφονικολάκου, τον Δικηγόρο Στρατηγικής Αντιδικίας και Εθνικό Συντονιστή EQUIROM Γεώργιο Τσάκαλο, την Δημοσιογράφο και Ερευνήτρια EQUIROM Μαριλένα Κατσίμη, οι οποίο παρουσίασαν τον ρόλο που παίζουν τα media, τα οποία κυρίως μας παρουσιάζουν μόνο την αρνητική εικόνα των Ρομά. Αναφορά έγινε και στο επιχείρημα του σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη, ο οποίος ήταν ο πρώτος Ελλήνας σκηνοθέτης που μας σύστησε την φυλή των Ρομά μέσα από το σήριαλ «Ψίθυροι Καρδιάς», τις παραδόσεις και τα έθιμα τους στο ευρύ κοινό. Δυστυχώς όμως με το πέρασμα του χρόνου όλη αυτή πολιτιστική ανταλλαγή ξεχάστηκε και υποβαθμίστηκε.
Τέλος από τον Δήμο Ήλιδας μίλησε ο Αντιδήμαρχος Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηλίας Ευσταθόπουλος και κλείνοντας την εκδήλωση τον λόγο πήρε η Προϊσταμένη Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ήλιδας Νίκη Κότσιφα, η οποία παρουσίασε τις προτεινόμενες δράσεις για την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση των Ρομά στον Δήμο Ήλιδας.
Ακολούθησε διάλογος μεταξύ των Ρομά και των επίσημων καλεσμένων άλλοτε σε πιο έντονους τόνους άλλοτε σε πιο ειρηνικούς. Ο Δήμαρχος κ. Χριστοδουλόπουλος δεσμεύτηκε στην δημιουργία Πολυχώρου μέσα στην συνοικία Παπακαυκά ώστε να γίνονται πιο άνετα οι εκδηλώσεις με την συμμετοχή όλων των Ρομά.
Ακολούθησαν αναμνηστικές φωτογραφίες και με αφορμή την Παγκόσμια μέρα ευχής, εμείς ευχόμαστε πραγματικά να δημιουργηθούν γέφυρες επικοινωνίας και ενότητας ανάμεσα στους Δημότες της Ήλιδας Ρομά και μη.
Φωτογραφίες- Ρεπορτάζ για το Μαντάτο
Μαρία Πετρουτσά