Ο Νούμερο 1 κακοποιός όλων των εποχών, ο διάσημος Αλ Καπόνε, μπορεί να «μεγαλούργησε» μόνο για λίγα χρόνια, ωστόσο έγινε αστικός μύθος και απασχόλησε όσο λίγοι την έβδομη τέχνη.
Ο κατά κόσμον Άλφονς Γκαμπριέλ Καπόουν, κατάλαβε από νωρίς την ροπή του στο… έγκλημα και το εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Σε ηλικία 14 ετών τον απέβαλαν από το σχολείο μετά από επίθεση σε καθηγητή και από τότε δεν ξαναπάτησε ποτέ. Βρήκε την νέα του «οικογένεια» σε συμμορία που έκανε κουμάντο στην περιοχή και σύντομα μετακόμισε στο Σικάγο.
Πολύ γρήγορα έγινε ο άρχοντας των πάντων και κατάφερε να έχει τον έλεγχο σε όλες τις παράνομες δραστηριότητες της εποχής, λαθρεμπόριο μπύρας, μαστροπεία, στοιχήματα.
Ο Αλ Καπόνε ήταν φιλόδοξος και κατάφερνε ότι ήθελε. Το όνομά του έγινε συνώνυμο του τρόπου για τις αντίπαλες συμμορίες και γρήγορα πονοκέφαλος για τις αστυνομικές αρχές.
Η αρχή του τέλους
Στο στόχαστρο τους μπήκε στις 14 Φεβρουαρίου του 1929, όταν οι άνδρες του, μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς, εξολόθρευσαν μια αντίπαλη συμμορία. Τη συγκεκριμένη στιγμή, ο ίδιος βρισκόταν στη Φλόριντα και όλες οι κατηγορίες εναντίον του δεν κατέστη δυνατόν να αποδειχθούν στο δικαστήριο. Το FBI επανεξέτασε την υπόθεση και ο ίδιος δέχθηκε να συνεργαστεί. Απέφυγε όμως να εμφανιστεί στο δικαστήριο, επικαλούμενος λόγους υγείας.
Η δίκη καθυστέρησε μερικούς μήνες και όταν τελικά ο Καπόνε παρουσιάστηκε, ήδη είχε αποδειχτεί πως δεν ήταν άρρωστος, αλλά παραθέριζε. Συνελήφθη για ασέβεια προς το δικαστήριο και αφέθηκε ελεύθερος, με χρηματική εγγύηση 5.000 δολαρίων.
Το Μάιο του ίδιου χρόνου συνελήφθη και πάλι για παράνομη οπλοφορία. Καταδικάστηκε σε διετή κάθειρξη, αποφυλακίστηκε όμως εννέα μήνες αργότερα λόγω καλής διαγωγής.
Η σύφιλη έφερε απομόνωση
Στο μεταξύ, η Εφορία άρχισε να εξετάζει τα οικονομικά του. Το 1932 κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή και καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλακή και πρόστιμο 50.000 δολαρίων. Οδηγήθηκε στις φυλακές της Ατλάντα, μετά την απόρριψη της έφεσής του, και δύο χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στο Αλκατράζ. Στα μέσα της δεκαετίας του ’30, άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα άνοιας, που οφειλόταν πιθανότατα στη σύφιλη που πέρασε όταν ήταν νεαρός. Για λίγα χρόνια νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο των φυλακών και τελικά αποφυλακίστηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1939.
Εξαιτίας της κακής κατάστασης της υγείας του, δεν επέστρεψε ποτέ στο Σικάγο, τουλάχιστον με την ιδιότητα του μαφιόζου. Το 1946 οι γιατροί του ανακοίνωσαν πως η νοημοσύνη του Αλ Καπόνε δεν ξεπερνά αυτή ενός δωδεκάχρονου παιδιού. Εγκαταστάθηκε στο σπίτι του στη Φλόριντα, κοντά στους πολύ στενούς συγγενείς του και ως το θάνατό του, στις 25 Ιανουαρίου του 1947, δεν ξαναεμφανίστηκε ποτέ δημοσίως.
Πηγή: http://www.in.gr