Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Προχωράμε πιο γρήγορα, πιο δίκαια, πιο αποφασιστικά

Δήλωση της Βουλευτού Ηλείας της Ν.Δ με αφορμή την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ

«Η ομιλία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, χαρακτηρίστηκε από ένα ισχυρό μήνυμα, ότι όλοι μαζί υλοποιούμε χωρίς καθυστέρηση ένα πρόγραμμα θεμελιωμένο στη σχέση εμπιστοσύνης που έχει σφυρηλατηθεί μεταξύ πολιτείας και πολιτών τα τελευταία χρόνια, με ταχύτητα, ασφάλεια και ελπίδα. Η Ελλάδα, με αισιοδοξία και στοχευμένες πολιτικές, γίνεται πιο δίκαιη και παραγωγική, πιο κοινωνική, πιο πράσινη, πιο ψηφιακή.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός διατρέχουν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας, με αιχμή την βελτίωση της καθημερινότητας, την στήριξη της οικογένειας και των ευάλωτων, με γενναίες παρεμβάσεις για τη στέγη και το δημογραφικό, πρωτοβουλίες για την επιχειρηματικότητα, ενίσχυση μισθών και συντάξεων, βελτίωση των κρατικών παροχών.

Οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός έχουν έντονο κοινωνικό πρόσημο, καθώς οι πολίτες και η βελτίωση της καθημερινότητας αποτελούν σταθερή προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Κεντρικός στόχος είναι  η ισόρροπη αναδιανομή της ανάπτυξης σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και τις περιφέρειες της χώρας, η στήριξη της δημόσιας υγείας και παιδείας, η αύξηση της απασχόλησης, ιδίως σε γυναίκες και νέους αλλά και η αντιμετώπιση σύνθετων προκλήσεων, όπως είναι οι φυσικές καταστροφές, και η κλιματική κρίση αλλά και η προστασία του τουριστικού προϊόντος.

Οι στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες ύψους 1 δισ. ευρώ θα στηρίξουν την πραγματική οικονομία και τα εισοδήματα μισθωτών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, συνταξιούχων και ένστολων. Μεταξύ αυτών, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα , η αύξηση των συντάξεων κατά 2,2% έως 2,5%, ενώ οι συνταξιούχοι με συντάξεις έως 1.600 ευρώ που έχουν ακόμη προσωπική διαφορά θα λάβουν τον Δεκέμβριο επίδομα έως 200 ευρώ. Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, που συμπαρασύρει ανοδικά επιδόματα, ενώ από την άνοιξη σχεδόν 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν νέες ετήσιες αυξήσεις. Ειδική μέριμνα υπάρχει για τους ένστολους καθώς αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης.

Σημαντικά είναι τα μέτρα για την Υγεία, με κορυφαία την ενίσχυση των ιατρών του ΕΣΥ και των μονάδων υγείας της περιφέρειας, τα πρόσθετα κίνητρα σε γιατρούς που θα στελεχώσουν δομές σε άγονες και προβληματικές περιοχές και την φορολόγηση αυτοτελώς με συντελεστή 22% της αμοιβής των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ.

Στην Παιδεία, ανακοινώθηκε το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την ανακαίνιση εκατοντάδων σχολείων, προϋπολογισμού 250 εκ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί μέσω της πρόσκλησης του πρωθυπουργού και για ιδιωτικές χορηγίες.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πλήρη κατάργηση του Τέλος Επιτηδεύματος με ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση αλλά και βελτιώσεις στο ελάχιστο φορολογητέο ποσό των ελεύθερων επαγγελματιών, το οποίο θα μειώνεται και σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500.

Δίνεται οριστική λύση στους αγρότες με τη μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο ενώ θεσμοθετείται ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αγροτών και συνεταιρισμών. Για πρώτη φορά τίθεται σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών δημόσιων γαιών που ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ ενεργοποιείται πρόγραμμα 600 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας.

Στην στεγαστική πολιτική ανακοινώθηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την απόκτηση στέγης από χιλιάδες οικογένειες με χαμηλότοκα δάνεια και αύξηση της προσφοράς κατοικιών προς ενοικίαση, με σημαντικές φορολογικές απαλλαγές για τους ιδιοκτήτες. Ξεκινά το Πρόγραμμα «Σπίτι Μου» ΙΙ, ύψους 2 δισ. για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία περισσότεροι από 15.000 νέοι και νέα ζευγάρια ενώ ενεργοποιείται πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων για δάνεια με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών.

Η Κυβέρνηση στηρίζει την οικογένεια, με συγκεκριμένη δέσμη μέτρων και την σημαντική ρύθμιση της σύγκλισης των δικαιωμάτων των τρίτεκνων με των πολυτέκνων. Επίσης,  ενισχύονται κατά 20 εκατομμύρια τα επιδόματα προς νέους  γονείς, με 173.000 vouchers και 20.000 νέες θέσεις παιδικών σταθμών. Επεκτείνονται οι «Νταντάδες της Γειτονιάς», καταργείται ο φόρος 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών και καθιερώνεται δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως και 35 ετών και απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και νοικοκυριών. Οι 767.000 δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού θα λάβουν τον Δεκέμβριο μια επιπλέον δόση του επιδόματος, οι 220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ θα ενισχυθούν με 200 ευρώ, όπως και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες. Επίσης οι 205.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν αυξημένο ποσό κατά 50%.

Επιπρόσθετα λαμβάνονται μέτρα για τη θωράκιση των ιδιοκτησιών απέναντι στην κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές, κίνητρα που προάγουν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία ενώ παράλληλα προστατεύεται το τουριστικό προϊόν με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Η Ελλάδα προχωρά πιο γρήγορα, πιο δίκαια και αποφασιστικά. Βαδίζει στον δρόμο της εθνικής προόδου, με σταθερότητα και ταχύτητα, με μεθοδική δουλειά, ξεκάθαρο στόχο για δυναμική και ισόρροπη ανάπτυξη, με καθαρές προτεραιότητες και προθέσεις. Προχωράμε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να αλλάξουμε την καθημερινότητα του πολίτη, για να δημιουργήσουμε το αύριο της χώρας μας».

Related posts

5ο KINOFEST Φεστιβάλ Γερμανόφωνου κινηματογράφου

Διονύσης Καλαματιανός: «Πραγματικές λύσεις για τον αγροτικό κόσμο»

2ο Alfeios Eco Festival στον Πύργο: «Η θάλασσα είναι ζωή» από την HELMEPA.