Διονύσης Καλαματιανός: «Η έλλειψη φαρμάκων θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία»

Δυστυχώς, το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων, αντί να μειώνεται, διογκώνεται. Αυτό προκύπτει και από σειρά δημοσιευμάτων και αναφορών στον Τύπο, που κάνουν λόγο για μια πολύ δύσκολη κατάσταση, που διαρκώς επιδεινώνεται.

Οι πολίτες αναγκάζονται να αναζητούν το φαρμακευτικό σκεύασμα που χρειάζονται από το ένα φαρμακείο στο άλλο, μη μπορώντας πολλές φορές να προμηθευτούν μια απλή αντιβίωση ή έστω ένα παυσίπονο.  

Βεβαίως, το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό στην περίπτωση των καρκινοπαθών συνανθρώπων μας αλλά και αυτών που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις, καθώς η αγωγή τους πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα και συστηματικά, με συγκεκριμένο τρόπο.

Με ερώτησή μας προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητάμε να μας ενημερώσει πότε και σε ποιες συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα προβεί για να αποκατασταθεί η επάρκεια στα φάρμακα που βρίσκονται σε τεχνητή έλλειψη.

Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση δε φαίνεται να συγκινείται από όλα αυτά. Ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας επικαλείται παγκόσμιες ελλείψεις σκευασμάτων, κάνοντας λόγο για διεθνές πρόβλημα. Δεν πάει, όμως, καιρός που έλεγε πως θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα με απαγορεύσεις εξαγωγών, με ελέγχους στις φαρμακαποθήκες, με διαρκή παρακολούθηση των ελλείψεων μέσα από το μητρώο φαρμάκων, με τήρηση από πλευράς πολυεθνικών του νόμου που τις υποχρεώνει να έχουν αποθέματα φαρμάκων για τρεις μήνες. Έχουν γίνει όλα αυτά και αν ναι, σε ποιο βαθμό; Πόσοι έλεγχοι και που έχουν διενεργηθεί; Ποια είναι τα πορίσματά τους;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιμένει πως απαιτείται η επ’ αόριστον απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών σκευασμάτων που είναι σε συστηματική έλλειψη και ο έλεγχος των φαρμακαποθηκών από τον ΕΟΦ σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, απαιτείται η αυστηρή τήρηση της υποχρέωσης των φαρμακευτικών εταιρειών και των φαρμακαποθηκών για αποθέματα τρίμηνης διάρκειας, όπως, επίσης, η δημιουργία εθνικού αποθέματος σε ζωτικής σημασίας φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά, τα αντιφυματικά και τα αναλγητικά.

Είναι αδιαπραγμάτευτο και θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα η απρόσκοπτη πρόσβαση στα αναγκαία φάρμακα. Επομένως, αποτελεί ανεπίτρεπτο και τραγικό φαινόμενο, άνθρωποι με προβλήματα υγείας να ταλαιπωρούνται για να βρουν τη φαρμακευτική αγωγή τους ή να αδυνατούν να την προμηθευτούν. Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση ρισκάρει με τη δημόσια υγεία, δρα αργοπορημένα και αναποτελεσματικά, δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά το πρόβλημα και μεταθέτει τις ευθύνες αλλού.  Η καταδίκη αυτής της πολιτικής θα είναι ηχηρή στις επερχόμενες εκλογές.

Related posts

Διονύσης Καλαματιανός: «Πολιτικές προσέλκυσης των ανθρώπων της γενιάς του Brain Drain»

Δήλωση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου, για την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου του 1940

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Προωθούμε τον διάλογο για έναν ειρηνικό κόσμο, χωρίς φόβο, βία και συγκρούσεις