Διονύσης Καλαματιανός: «Πραγματικές λύσεις για τον αγροτικό κόσμο»

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι ενδιαφέρεται για τον αγροτικό κόσμο της χώρας. Οι πράξεις της όμως, δείχνουν αδιαφορία και εμπαιγμό. Τελευταίο δείγμα πρόχειρης νομοθέτησής της για αγροτικά ζητήματα, το σχέδιο νόμου που ψήφισε για τον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ)  και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ).

Πρόκειται για ένα ελλιπές και εν τέλει αναποτελεσματικό νομοθέτημα καθώς, μεταξύ άλλων, δεν αποσαφηνίζονται σε αυτό οι αρμοδιότητες των αρχών ελέγχου, ώστε οι έλεγχοι να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικοί και αποδοτικοί, στην προσπάθεια αντιμετώπισης τυχόν παρανομιών στη διαδικασία παραγωγής, συσκευασίας και εμπορίας προστατευόμενων προϊόντων. Επιπλέον, είναι ένα νομοσχέδιο που διαμορφώθηκε χωρίς τους εμπλεκόμενους και αυξάνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, δίχως να βελτιώνει ουσιαστικά το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Εμείς πιστεύουμε ότι απαιτείται ένα νέο σχέδιο, μια σύγχρονη προσέγγιση για τις διαδικασίες ελέγχου, τα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων. Ένα πλάνο προσαρμοσμένο στις τρέχουσες συνθήκες, με την εφαρμογή ενός ενιαίου και απλοποιημένου πλαισίου. Αυτή τη στιγμή, ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν είναι μόνο υποστελεχωμένος αλλά και κατακερματισμένος, γεγονός που δεν του επιτρέπει να διεκπεραιώσει την αποστολή του. Αυτή η κατάσταση πρέπει να διορθωθεί.

Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από την κυβέρνηση της ΝΔ. Δυστυχώς, έχει δείξει προ πολλού τις θέσεις και τις επιλογές της για τα ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα: υπέρογκο κόστος παραγωγής (λιπάσματα, ζωοτροφές, ενεργειακό κόστος), τεράστια διαφορά στις τιμές παραγωγού των προϊόντων με αυτές που καταλήγουν να πωλούνται στα ράφια, αποζημιώσεις που είτε δεν δίνονται είτε είναι ελλιπείς και αργοπορημένες, εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ που ακόμα αναμένεται, πετσοκομμένες και καθυστερημένες πληρωμές επιδοτήσεων, φιάσκο με τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ, ανυπαρξία απαραίτητων υποδομών (εγγειοβελτιωτικά έργα και υπογειοποίηση αρδευτικού δικτύου, που μπορούν να βοηθήσουν στη διαφύλαξη και εξοικονόμηση πολύτιμων υδάτινων πόρων). Πρόκειται για πολύ σοβαρά προβλήματα, που μέρα με τη μέρα γιγαντώνονται και για τα οποία η κυβέρνηση έχει την ευθύνη.

Ο αγροτικός κόσμος δεν εξαπατάται από τις ανέξοδες υποσχέσεις, τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης και τις πρόχειρες νομοθετήσεις της κυβέρνησης. Απαιτεί προσοχή, σεβασμό, πραγματικές λύσεις και διεκδικεί αυτά που δικαιούται. Είμαστε στο πλευρό του.

Related posts

5ο KINOFEST Φεστιβάλ Γερμανόφωνου κινηματογράφου

2ο Alfeios Eco Festival στον Πύργο: «Η θάλασσα είναι ζωή» από την HELMEPA.

«Έφτασε η ώρα για Νέα Αρχή στο Επιμελητήριο Ηλείας!»