- Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Πρωταγωνιστής στους αγώνες είναι ο λαός»
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Πύργου γιόρτασε την επέτειο της Μάχης του Πύργου, καθιερώνοντας έναν θεσμό που αναδεικνύει την ιστορία του τόπου και τοποθετεί σημαντικά γεγονότα στη θέση που τους αξίζουν. Με μια λιτή και σεμνή εκδήλωση, με τη συμβολή αναβιωτικών και πολιτιστικών συλλόγων, ο Δήμος Πύργου γιόρτασε την Κυριακή τα 202 χρόνια από την πρώτη Μάχη που δόθηκε μετά την έναρξη της Ελληνική Επανάστασης στην Πελοπόννησο.
Η εκδήλωση μνήμης και τιμής ξεκίνησε με την πομπή συλλόγων στο κέντρο της πόλης. Στην πομπή, την οποία «άνοιξε» η Φιλαρμονική, πήραν μέρος ο «Σύλλογος Φίλων Ιστορίας Χαράλαμπος Βιλαέτης», οι αναβιωτικοί σύλλογοι «Άγημα Καρατζάς» από την Πάτρα και «Φρουρά Ακροπόλεως» από την Αθήνα και οι πολιτιστικοί σύλλογοι «Φάρος» Κατακόλου, «Η Ωλένη» και ο «Όμιλος Φιλίππων Ανδραβίδας-Σπάρτακος».
Ακολούθησε το ιστορικό κομμάτι του αφιερώματος με ομιλίες, παρουσιάσεις παραδοσιακών φορεσιών και βραβεύσεις, παρουσία αιρετών, Σωμάτων Ασφαλείας και πολιτών.
Προτεραιότητα στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας
Την εκδήλωση άνοιξε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος Β’, ο οποίος συνεχάρη τον Δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο για τις πολλαπλές δράσεις του προς ανάδειξη της τοπικής ιστορίας.
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Αντωνακόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαστε ένας λαός που διαθέτει ίσως την πιο πλούσια ιστορία. Ανά δεκαετίες αυτός ο λαός, είτε σε εσωτερικό μέτωπο είτε σε εξωτερικό, έχει θυσίες. Και υπάρχει ένας διαρκής αγώνας στο αξίωμα «αν θες ειρήνη ετοίμαζε πόλεμο». Είμαστε μια χώρα που έχουμε πολλά προβλήματα και με πολλούς εχθρούς που επιβουλεύονται τα εδάφη και την ιστορία μας.
Η ζωή του Έλληνα πρέπει να αφιερώνεται στον ιερό στόχο να κρατήσουμε ψηλά τα λάβαρα της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας. Πάντα στους αγώνες, πρωταγωνιστής είναι ο λαός. Οι ήρωες του ‘21 ήταν άνθρωποι της καθημερινότητας, χωρίς καμία οικονομική ευμάρεια. Είμαι αισιόδοξος ότι η νέα γενιά θα κάνει την «έκρηξη», θα δώσει ενέργεια και θα απαντήσει με πράξεις.
- Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία της περιοχής για να έχουμε ταυτότητα σαν πόλη. Η Μάχη του Πύργου έχει αρχίσει πλέον να αναδεικνύεται μέσα από τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, όπου έχουμε ως προτεραιότητα την ανάδειξη του Πολιτισμού και της ιστορίας μας. Εμείς, κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε η 3η Απριλίου να κατοχυρωθεί ως Ημέρα Αγώνα και Μνήμης για την Επανάσταση του 1821 στον Πύργο».
- Ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου-Ιστορικός Θεόδωρος Λάμπρος αναφέρθηκε στην ομιλία του στα γεγονότα που έλαβαν χώρα εκείνη την ιστορική ημέρα τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η Μάχη του Πύργου είχε διάρκεια οκτώ ώρες. Τα περισσότερα από τα σπίτια του Πύργου άντεξαν στις επιθετικές κινήσεις των Λαλαίων κι έτσι το μεγαλύτερο μέρος της πόλης δεν καταλήφθηκε από τους επιτιθέμενους. Και οι δυο πλευρές υπέστησαν απώλειες. Οι μεν Έλληνες, απόλεμοι οι περισσότεροι ή ελάχιστα εμπειροπόλεμοι, απέκρουσαν τελικά την επίθεση των Λαλαίων στο Πύργο, οι δε Λαλαίοι Τουλκαλβανοί εισχώρησαν στη πόλη, κατέστρεψαν τμήμα της και αποχώρησαν με αιχμαλώτους. Η Μάχη αυτή είναι η πρώτη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που έλαβε χώρα σε οικιστικό περιβάλλον και η μερική καταστροφή της πόλης μπορεί να χαρακτηριστεί ως το πρώτο ολοκαύτωμα του αγώνα».
Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης οι βουλευτές Ηλείας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης.
Τέλος, ο Δήμαρχος Πύργου τίμησε τους εκπροσώπων των συλλόγων που έλαβαν μέρος στην πομπή, και χαρακτηριστικά τους: Φώτη Βερβίτα (πρόεδρος συλλ. Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης»), Φώτη Λουριδά (πρ. Άγημα Καρατζάς», Χρήστο Λαγιόπουλο (πρ. «Φρουρά Ακροπόλεως»), Ελένη Τερζοπούλου (πρ. «Φάρος» Κατακόλου), Ασημίνα Διαμαντοπούλου (αντιπρ. Λαογραφικού συλλ. «Η Ωλένη»), Κώστα Κοτσάφτη (αντιπρ. «Όμιλος Φιλίππων Ανδραβίδας-Σπάρτακος»).
Η εκδήλωση «έκλεισε» με την παρουσίαση παραδοσιακών φορεσιών από τους ιστορικούς και αναβιωτικούς συλλόγους