Ηλεία: Στα όρια του αφανισμού η κτηνοτροφία

Με αφανισμό κινδυνεύει η Κτηνοτροφία, καθώς μειώνεται δραματικά το ζωικό κεφάλαιο και η παραγωγή γάλακτος, με φόντο το υψηλό κόστος στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα αλλά και την εισαγωγή κρέατος και γάλακτος από το εξωτερικό, με τους κτηνοτρόφους να διαβλέπουν ελλείψεις σε γαλακτοκομικά προϊόντα και σε κρέας, τους επόμενους μήνες.

Οι κτηνοτρόφοι ζητάνε σοβαρά μέτρα ενίσχυσης της παραγωγής, για να συνεχίσουν να υπάρχουν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, καθώς προβληματισμό σε όλο τον κλάδο της κτηνοτροφίας έχουν φέρει οι εξελίξεις στα εισαγόμενα κρέατα και στο εισαγόμενο αγελαδινό γάλα, για το οποίο ήδη κάποιες εταιρείες, έχουν ειδοποιήσει τους παραγωγούς για μείωση τιμών. Οι τιμές στο αγελαδινό γάλα έχουν πέσει από 1 έως 4 λεπτά το κιλό, όμως στο πρόβειο γάλα και ειδικά στις πιο βόρειες περιοχές της Ελλάδας, οι τιμές που ακούγονται είναι μεταξύ 1,50 και 1,60 ευρώ το κιλό και στο γίδινο μεταξύ 95 λεπτών και 1 ευρώ ανά κιλό.

Σε δηλώσεις του ο ιδιοκτήτης – διευθυντής της εταιρείας «ΟΛΥΜΠΙΑ Φέτα» από το Καπελέτο, Γιάννης Λιανάκης δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την κατάσταση, τονίζοντας ότι δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρή πολιτική βούληση για στήριξη του κλάδου, μέσω της πάταξης φαινομένων νοθείας. «Πρέπει να γίνουν σοβαροί έλεγχοι και όσοι παραπλανούν το κοινό πουλώντας λευκό τυρί για Φέτα να κλείσουν. Σήμερα αναγκαζόμαστε να πουλάμε Φέτα με 7 και 7,45 ευρώ το κιλό και τα νούμερα δεν βγαίνουν με την τιμή στο πρόβειο γάλα 1,5 ευρώ το κιλό.

Και οι κτηνοτρόφοι από την άλλη όμως, έχουν κάθε δίκιο να φωνάζουν, αφού δεν είναι σε θέση, ούτε να δίνουν τροφές στα ζώα τους, όπως θα έπρεπε. Πολλοί δε, αναγκάζονται να σφάζουν τα κοπάδια τους, γιατί δε μπορούν να αντεπεξέλθουν. Είχαμε την κρίση το 2018 με το πρόβλημα διάθεσης και τις πολύ χαμηλές τιμές και τώρα η κατάσταση αυτή έρχεται να ξεκαθαρίσει αρκετά πράγματα. Πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες από την πολιτεία, για να συνεχίσουμε να λειτουργούμε». Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη εταιρεία, συνεργάζεται με 487 κτηνοτρόφους, ενώ όπως λέει ο κ. Λιανάκης, είναι μαθηματικά βέβαιο πως η παραγωγή, όσο περνά ο καιρός, θα φθίνει. Το υψηλό κόστος των ζωοτρόφων οδηγεί αναπόφευκτα στη μείωση του ζωικού κεφαλαίου αλλά και στη σημαντική μείωση των ποσοτήτων γάλακτος, η οποία όπως εκτιμάται θα ξεπεράσει το 50%. Μάλιστα εδώ και αρκετό διάστημα πολλά κοπάδια οδηγούνται στα σφαγεία, καθώς, όπως είχε αποκαλύψει σε ρεπορτάζ της η εφ. Πατρίς, οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν την δυνατότητα να ταΐσουν τα ζωντανά τους με αποτέλεσμα ολόκληρα κοπάδια να χάνονται στον «βωμό» της ακρίβειας.

Μπήκε η επιδότηση

Από την άλλη από χθες έχουν αρχίσει οι κτηνοτρόφοι να βλέπουν χρήματα στους λογαριασμούς τους ως επιδότηση για τις ζωοτροφές που είχε εξαγγείλει η Κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 66.000 περίπου δικαιούχων κτηνοτρόφων από όλους τους κλάδους άρχισαν να πιστώνονται τα χρήματα που αντιστοιχούν στην ενίσχυση των 85,9 εκατ. ευρώ για προμήθεια ζωοτροφών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πίστωση γίνεται σταδιακά, με την διαδικασία να ολοκληρώνεται από βδομάδα.

Πηγη: http://www.patrisnews.com

Related posts

 Ολοκληρώθηκε στην Αμαλιάδα το μεγάλο συνέδριο της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας, που φιλοξένησε ο Δήμος Ήλιδας

Αυτά τα Χριστούγεννα έρχεται “Το Μαγικό Εργοστάσιο του Wonka” στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο!

Συνάντηση με την Γενική Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο