Δημόσια Υγεία : δυο λέξεις τόσο βαρύνουσες όσο ποτέ..
Υγεία : Το πολυτιμότερο των αγαθών.
Δημόσια: Να είναι προσβάσιμη και επαρκής χωρίς κόστος σε όλους τους πολίτες.
Ο Δήμος Ήλιδας τα τελευταία χρόνια έχει απωλέσει το επίπεδο και τις συνθήκες ασφαλούς παροχής υπηρεσιών σε δημόσιες δομές, η δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας ουσιαστικά δεν υπάρχει. Οι πολίτες είτε προσφεύγουν στο γειτονικό νοσοκομείο του Πύργου όπου και εκεί οι συνθήκες κυρίως λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού είναι από απερίγραπτες έως τραγικές. Είτε προσφεύγουν σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα Πάτρα -Αθήνα με ό,τι συνεπάγεται, κόστη, ταλαιπωρία, κόπωση. Αυτή είναι μια διαμορφωμένη κατάσταση όπου επηρεάζει άμεσα την ποιότητα διαβίωσης και την καθημερινότητα των πολιτών.
Έχει σημασία να δούμε τα πρόγραμμα υγείας των συνδυασμών που διεκδικούν τον δημαρχιακό θώκο στις προσεχείς εκλογές και να εκτιμηθεί η ανταπόκριση της δημοτικής αρχής στα τεκτενόμενα της δημόσιας υγείας.
Από την πολύχρονη εμπειρία μου και την συνδικαλιστική μου δράση με ενδιαφέρον ανταποκρίνομαι στην πρόσκληση του υποψήφιου δημάρχου Ανδρέα Παπαδάκου και του συνδυασμού Ήλιδα 36 για προτάσεις στο πρόγραμμα του συνδυασμού.
Η πρόταση μου έχει να κάνει με ένα ριζικό πρόγραμμα παρεμβάσεων και αναδιάρθρωσης της υφιστάμενης κατάστασης στην Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας.
Όλοι ως εργαζόμενοι εκεί έχουμε βιώσει τον παραγοντισμό, τις επαγγελματικές κόντρες, την πολιτική εκμετάλλευση, την έπαρση, την αλαζονεία, τις ρουσφετολογικές πρακτικές καθώς και την «κοροϊδία» στον λαό της Ήλιδας.
Το νοσοκομείο για χρόνια αποτελούσε τροχοπέδη ανάδειξης αυτοδιοικητικών αρχόντων και η ρητορική περί «Σώσιμου» του νοσοκομείου επηρέαζε τα εκλογικά μαγειρεία όποτε χρειαζόταν. Στην πραγματικότητα όσοι από αυτούς εξασφάλισαν την εκλογή τους, στην συνέχεια αδιαφορήσαν για την τύχη της μονάδας. Σε αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω τις αρνητικότατες πολιτικές και πρακτικές από τις κυβερνήσεις με την ανοχή των ντόπιων πολιτευτών. Χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα, χωρίς πλάνο με αντικρουόμενες απόψεις και πολύ «σανό» φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα. Και όμως, αν πραγματικά υπάρχει πολιτική βούληση, η νοσηλευτική μονάδα μπορεί με επάρκεια να αξιοποιήσει τις υποδομές, το εξειδικευμένο προσωπικό και με στοχευμένες προσθήκες ιατρικού προσωπικού να δώσει σπουδαίες υπηρεσίες στην περιοχή.
Αρχικά πρέπει να αποσαφηνιστεί ο ρόλος του. Πολλά ειπώθηκαν, αλλά τόσα σχεδιαστήκαν σε μυστικά γραφεία και κρυφτήκαν για το πολιτικό κόστος. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, ο ρόλος του θα είναι δευτεροβάθμιο νοσοκομείο με ενεργείς κλινικές, παθολογική, πνευμονολογική, χειρουργική και ορθοπεδική. Θα λειτουργούν επίσης σε καθημερινή λειτουργία : τμήμα ΜΑΦ, τμήμα τεχνητού νεφρού, τμήμα αξονικού τομογράφου, τμήμα ενδοσκοπήσεων και ιατρεία : οδοντιατρικό, γυναικολογικό, καρδιολογικό, παιδιατρικό, παιδοαλλεργικό και γαστρεντερολογικό. Αναβαθμίζονται το τμήμα αιμοδοσίας και τα εργαστήρια: μικροβιολογικό και ακτινολογικό με νέο εξοπλισμό και νέες σύγρχονες εξετάσεις, πλήρης εργαστηριακός έλεγχος, μαστογράφος και οστικής πυκνότητας. Δίνεται έμφαση στην πρόληψη με νέες καινοτόμες υπηρεσίες και δράσεις του δικτύου Μαιών Αμαλιάδας.
Τα περισσότερα από τα προαναφερθέντα τμήματα υπάρχουν στον οργανισμό του νοσοκομείου, αλλά τόσα χρόνια ήταν στα αζήτητα. Θέσεις ιατρών, όπως νεφρολόγων, προκηρύσσονται με σκοπό να μετακινηθούν σε άλλες μονάδες.
ΑΠΟ ΕΔΩ ΕΚΑΙ ΠΕΡΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΠΟΚΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. Μπαίνει τέλος στο γαϊτανάκι των μετακινήσεων. Θέσπιση ουσιαστικών και ελκυστικών κινήτρων για ιατρούς και εξειδικευμένο προσωπικό που θα στελεχώσουν και θα παραμείνουν στο νοσοκομείο. Για όσα νέα τμήματα περιγράφονται η τοποθέτηση τους και η στελέχωση τους θα πραγματοποιηθεί από ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα δωρεών και προσφορών από ευεργέτες και ομογενείς που είναι διαθέσιμοι να προσφέρουν τα μέγιστα στην γενέτειρα τους με οραματιστή και πρωτοπόρο τον νέο δήμαρχο, μεγάλο ευεργέτη Ανδρέα Παπαδάκο.
Σωκράτης Σωτηρόπουλος Γενικός Σύμβουλος ΠΟΕΔΗΝ, τέως πρόεδρος εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας