Αντιμέτωποι με ένα μεγάλο κύμα ιώσεων, το οποίο φαίνεται πως ήρθε νωρίτερα από το συνηθισμένη εποχή, βρίσκονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου, που καθημερινά καλούνται να εξετάσουν δεκάδες περιστατικά, τα οποία αφορούν παιδιά, νέους και ηλικιωμένους.
Χαρακτηριστικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία με τους εξετασθέντες ασθενείς που προσήλθαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γ.Ν. Ηλείας, από την 1η μέχρι την 26η Δεκεμβρίου 2022, με 644 συνολικά ασθενείς στην Παθολογική Κλινική και 1.052 παιδιά στην Παιδιατρική Κλινική, με την κορύφωση να παρουσιάζεται το τελευταίο τριήμερο 24-25 και 26 Δεκεμβρίου. Η κίνηση στις παραπάνω κλινικές το τελευταίο διάστημα είναι συνεχόμενη όλο το 24ωρο. Στην Παιδιατρική μόλις εκδοθεί ένα εξιτήριο, αμέσως καταλαμβάνετε μια κλίνη, ενώ η Παθολογική μέχρι και χθες παράμενε γεμάτη, με την κλινική covid επίσης να είναι σχεδόν πλήρης.
Το γεγονός της απρόσμενης κορύφωσης των ιώσεων τόνισε με δηλώσεις της σύμφωνα με την εφ. «Πατρίς» η Συντονίστρια – Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν. Ηλείας – Ν.Μ. Πύργου Μαρία Αναστασόπουλου, που ανέφερε ότι «η κατάσταση αυτή δεν είναι μόνο τώρα, την περίοδο των εορτών δηλαδή, αλλά από το τέλη του Οκτωβρίου και τις αρχές Νοεμβρίου παρατηρείται μια ιδιαίτερη έξαρση στις λοιμώξεις του αναπνευστικού κυρίως.
Φέτος, οι ιώσεις γενικά άρχισαν πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο. Η γρίπη ας πούμε που αρχίζει τέλος Δεκεμβρίου και η κορύφωση είναι τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο. Βέβαια, έχουν εμφανιστεί και άλλες ιώσεις, όπως είναι οι αδενοϊοί που είναι συχνοί στα παιδιά, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, γαστρεντερίτιδες από εντεροϊούς, σε μια περίοδο πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο. Ίσως αυτό οφείλεται στο ότι τα τελευταία δύο χρόνια με τα περιοριστικά μέτρα που είχαμε λάβει λόγω του κορωνοϊού δε δόθηκε χώρος σε αυτές τις ιώσεις να ‘’κυκλοφορήσουν’’ και όταν επανήλθαμε πια στους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής, ο πληθυσμός δεν είχε ανοσία για αυτές τις λοιμώξεις και ιδιαίτερα τα παιδάκια. Ειδικά αυτά που είναι τριών ετών και γεννήθηκαν μέσα στην περίοδο του κορωνοϊού δεν είχαν έρθει σε επαφή με όλους αυτούς τους ιούς, όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός που ένα παιδί τριών χρονών έχει έρθει τουλάχιστον 3-4 φορές σε επαφή μαζί του. Υπάρχουν παιδιά τριών που νοσούν για πρώτη φορά και είναι ένας ιός που προκαλεί και βρογχίτιδες και είναι αιτία εισαγωγής στα νοσοκομεία».
Επιπλέον, όπως εξήγησε η κα Αναστασοπούλου, επειδή κυκλοφορούν πάρα πολλές ιώσεις υπάρχουν και μικροβιακές λοιμώξεις και αυτό είναι φυσικό, μετά από ιογενείς λοιμώξεις να έχουμε μικροβιακή επιμόλυνση και πρόσθεσε πως «έχουμε πνευμονίες από πνευμονιόκοκκο, έχουμε λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο, το μικρόβιο που στη Μ. Βρετάνια προκάλεσε όλα αυτά τα θανατηφόρα κρούσματα, σε εμάς βέβαια είναι πιο ήπια η κατάσταση. Από την άλλη το τελευταίο δίμηνο υπάρχουν και περιστατικά κορωνοϊού που είναι πολύ ήπια και λιγότερα.
Όσον αφορά την σοβαρότητα των περιστατικών, η Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής δήλωσε ότι «το τελευταίο δίμηνο δεν έχουμε παιδί που να έχει μπει σε εντατική μονάδα, γιατί αυτό θεωρείται το βαρύ περιστατικό. Ωστόσο, έχουμε περιστατικά που χρειάζονται να νοσηλεύονται, έχουμε μικρά παιδιά που εμφανίζουν ασθματική βρογχίτιδα και χρειάζεται να μπουν στο νοσοκομείο, πολλές φορές και να λάβουν οξυγόνο. Να σκεφτείτε ότι δεν έχουμε στείλει καν παιδί στην Πάτρα, τα νοσηλεύουμε στην κλινική μας. Επομένως, έχουμε μια διαχειρίσιμη κατάσταση».
«Υπάρχουν ιώσεις, αλλά όχι τόσες πολλές, τουλάχιστον στο παθολογικό. Έχουμε ακόμα θετικά περιστατικά όσον αφορά τον κορωνοϊό. Το τριήμερο, επειδή έτυχε να εφημερεύω δύο ημέρες, και χθες, είχαμε κάποια κίνηση με λοιμώξεις αναπνευστικού και σε νέους και σε ηλικιωμένους, αλλά πιο περιορισμένα σε σύγκριση με πέρυσι. Έχουμε ημέρες μπροστά και θα δούμε στην πορεία» σημείωσε από την πλευρά του μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ο Κώστας Αλεξόπουλος, Συντονιστής – Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής.
«Η κινητικότητα ήταν ιδιαίτερα έντονη. Δηλαδή, είδαμε ασυνήθιστα νούμερα στις βάρδιές μας. Παρατηρείται έξαρση στις ιώσεις, κυρίως στα μικρά παιδιά. Εκτός από τις ιώσεις, είναι εμπύρετα, λοιμώξεις αναπνευστικού και ο κορωνοϊός παραμένει, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Στην παιδιατρική κλινική νοσηλεύεται ό,τι χρειαστεί και ό,τι κρίνουν οι γιατροί, ενώ τα πιο βαριά περιστατικά, που ευτυχώς είναι ελάχιστα, διακομίζονται. Τα περισσότερα περιστατικά είναι αντιμετωπίσιμα και παίρνουν οδηγίες για κατ’ οίκον παρακολούθηση και αγωγή» υπογράμμισε ο Θεοδόσης Σταυριανόπουλος, προϊστάμενος ΤΕΠ της Ν.Μ. Πύργου.
Τέλος, ο Χρήστος Χαϊκάλης, Ιατρός Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής- Διευθυντής ΕΣΥ και Συντονιστής 1ης ΤΟΜΥ Πύργου είπε πως «παρατηρούμε μια έξαρση των ιώσεων του ανώτερου αναπνευστικού κυρίως και λιγότερο του κατώτερου.
Στα μικρά παιδιά το συναντάμε ακόμα περισσότερο, γιατί υπάρχει και το σχολείο, τα φροντιστήρια και άλλες δραστηριότητες και αυτό είναι αναπόφευκτο, όπως και να μεταφέρουν τις ιώσεις στο σπίτι και στους γονείς τους. Η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση».
Πηγή: http://www.patrisnews.gr