Η ομάδα οργάνωσης του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ανδραβίδας συγκροτήθηκε για να αναλάβει την διαμόρφωση των περιεχομένων του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ της Ανδραβίδας. Είναι μια ανεξάρτητη ομάδα ερευνητών, επιστημόνων και εθελοντών που άνευ οικονομικών απολαβών και δίχως να έχει οργανική ή άλλη σχέση με δημόσιους, περιφερειακούς ή ευρύτερα κρατικούς φορείς, ανέλαβε εθελοντικά να οργανώσει τα περιεχόμενα του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ανδραβίδας, βασισμένη σε μια ιδέα που είχε αρχικά και μας επέτρεψε να κάνουμε πράξη ο καταγόμενος από την Ανδραβίδα, διδάκτορας πολιτικής επιστήμης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδιοκτήτης των εκδόσεων Κλέος, Σταμάτης Μαμούτος.
Η φετινή εκδήλωση του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ανδραβίδας φέρει τον τίτλο “Η ιστορική πορεία της Ανδραβίδας και της ευρύτερης περιοχής κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους και η ιστορία του ναού της Αγίας Σοφίας”. Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 8 Ιουλίου 2023, στην κεντρική πλατεία της Ανδραβίδας (δίπλα στο ναό της Αγίας Σοφίας) και θα περιλαμβάνει συναυλία μεσαιωνικής παραδοσιακής μουσικής, διαλέξεις για την μεσαιωνική ιστορία του τόπου, αναβιώσεις μεσαιωνικών δρώμενων, επίδειξη μεσαιωνικής σπαθασκίας από μια ομάδα ειδικευμένη σε εκδηλώσεις μεσαιωνικών φεστιβάλ της Ελλάδος και του εξωτερικού, μουσικές αφηγήσεις και επίδειξη μεσαιωνικών χορών. Στον χώρο του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ανδραβίδας θα υπάρχουν τραπέζια εκθετών όπου θα παρουσιάζονται και θα πωλούνται βιβλία, παιχνίδια, διακοσμητικά, έργα ζωγραφικής και άλλα αντικείμενα που θα έχουν θεματική συνάφεια με το περιεχόμενο του Φεστιβάλ.
Τη θεσμική αιγίδα της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο “Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου της Ανδραβίδας “Η Αγία Σοφία”, ο οποίος συνεργάζεται με τον Δήμο Ανδραβίδας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στα πλαίσια του Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού 2023. Εθελοντική οικονομική και οργανωτική βοήθεια προκειμένου να πραγματοποιηθεί η φετινή εκδήλωση του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ανδραβίδας προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν αρκετοί δημότες που θα ανακοινωθούν από τον παρουσιαστή κατά την έναρξη του Φεστιβάλ καθώς και ο Εμπορικός Σύλλογος Ανδραβίδας.
Τις προσεχείς ημέρες, μέσα από αυτή την σελίδα, θα δίνονται πληροφορίες για το πρόγραμμα του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ που θα παρουσιαστεί την 8η Ιουλίου στην πλατεία της Ανδραβίδας, δίπλα από την Αγία Σοφία.
Η ομάδα αναβίωσης μεσαιωνικών δρώμενων Griffin είναι μια από εκείνες που θα λάβει μέρος στο φεστιβάλ της Ανδραβίδας.
Τα παιδιά της ομάδας Griffin στέλνουν τους χαιρετισμούς τους και αναμένουν, όπως όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, την τακτοποίηση των τελευταίων λεπτομερειών από τους υπεύθυνους προκειμένου να παρουσιάσουν τα δρώμενά τους κατά την ημέρα του Φεστιβάλ.
Oι Belo Tanos είναι ένα από τα μουσικά σχήματα που θα συμμετάσχει στο στο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ανδραβίδας. Οι Belo Tanos θα παρουσιάσουν τραγούδια της κελτικής, της ευρύτερης ευρωπαϊκής μεσαιωνικής και της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.
Επιπλέον το μουσικό αυτό σχήμα θα συνοδεύσει μουσικά το τελετουργικό έναρξης καθώς και το τελετουργικό λήξης της εκδήλωσης. Μια μουσική μυσταγωγία με πνευστά και κρουστά παραδοσιακά όργανα θα συνοδεύει την αναβίωση των μεσαιωνικών δρώμενων.
Οι Solastas είναι το δεύτερο μουσικό σχήμα που θα εμφανιστεί ζωντανά στο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ανδραβίδας.
Οι Sòlastas παίζουν εκτός από Κέλτικη και Σκανδιναβική παραδοσιακή μουσική, και world music. Τραγούδια στην αγγλική και γαέλικη γλώσσα από Ιρλανδία, Σκωτία, αλλά και σαμανικούς σκοπούς από τη Λαπωνία, παραδοσιακή μουσική από τη Σουηδία, τα Απαλλάχια Όρη, τη γυναικεία παράδοση του Χεράτ (Αφγανιστάν), την Ελλάδα, τη θρησκευτική μεσαιωνική παράδοση της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Καταλονίας, καθώς και τη μουσική των Βαλκανίων σε δικές τους ενορχηστρώσεις βασισμένες στο ύφος του κάθε είδους. Η μπάντα ξεκίνησε ως ντουέτο το 2011 με το όνομα «Labrini Gioti & George Tsimbouksis ensemble», πάνω σε ένα solo project που είχε ήδη ξεκινήσει η εθνομουσικολόγος Λαμπρινή Astrid Γιώτη Andersson από το 2000, ειδικευμένη στην Ιρλανδία,Σκωτία και Σουηδία και πρωτοπόρος στην προώθηση και διδασκαλία των Ιρλανδικών ,Σκωτσέζικων και Σουηδικών παραδοσιακών τραγουδιών στην Ελλάδα. To 2013 ενώθηκαν με τον Αντώνη Πανταζή και ξεκίνησαν την πορεία τους ως Sòlastas άλλοτε με ακουστικό και άλλοτε με ηλεκτροακουστικό ήχο, και αυτοσχεδιασμούς πάνω σε παραδοσιακές μουσικές που ήδη έπαιζαν. Από το 2013 μέχρι και σήμερα πέρασαν εξέχοντες μουσικοί ως συνεργάτες μέλη . Η μπάντα έχει προωθήσει την Σκανδιναβική, Βόρεια και Sami παραδοσιακή μουσική στην Ελλάδα μέσω του ρεπερτορίου που παίζει, αλλά και λόγω του οργάνου που υπάρχει στο σχήμα (nyckelharpa – άυλη κληρονομιά της Σουηδίας). Εχουν παρουσιαστεί στα Φεστιβάλ Φαντάστικον, Φεστιβαλ Κέλτικης Μουσικής, Gagarin music stage, Iανός, Ζάππειο, Ινστιτούτο Γκαίτε, Τριανόν,Τρίτο Πρόγραμμα ΕΡΤ, Athens Irish Festival, μεταξύ άλλων. Συνδιοργανώνουν το Φεστιβάλ Κέλτικης Μουσικής από το 2014, καθώς και άλλα projects με την Ιρλανδική Πρεσβεία σε συνεργασία με τον Ελληνο Ιρλανδικό σύλλογο.
Οι Sòlastas θα μας παρουσιάσουν μεσαιωνικά τραγούδια και σκοπούς από την Σουηδία, την Νορβηγία, την Καταλονία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ιταλία
Η Εύα Παναγιωτοπούλου είναι μια από τις συμμετέχουσες στο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ανδραβίδας. Η Εύα είναι τραγουδίστρια και δασκάλα φωνητικών. Μεγάλωσε στην Αθήνα και ζει μόνιμα στο Αγρίνιο. Αγαπά τη φύση και τα ζώα ενώ ασχολείται ενεργά με τη μουσική και την αφήγηση.
Το Σάββατο 8 Ιουλίου θα παρουσιάσει μια μουσική αφήγηση βασισμένη στους λαϊκούς θρύλους της Ανδραβίδας και των γύρω περιοχών. Ο βασιλιάς Ανήλιαγος, ο οποίος, σύμφωνα με τον λαϊκό θρύλο, ζούσε στο κάστρο της Παλαιόπολης και θα μαρμάρωνε αν έμενε εκτεθειμένος στον ήλιο, ερωτεύτηκε την βασιλοπούλα του κάστρου Χλουμουτσίου και έχτισε μια υπόγεια στοά για να ταξιδεύει με την άμαξά του μακριά από τις ακτίνες του ήλιου μέχρι το Κάστρο. Ο νεραϊδοβασιλιάς, που μόλις πέθανε άφησε ως κληρονομιά στην μια κόρη του το κάστρο Σανταμέρι και στην άλλη το κάστρο Χλουμούτσι. Μια λαϊκή αφήγηση που ολοκληρώνεται με την μεταμόρφωση της πρώτης κόρης σε στοιχειό.
Αυτοί και άλλοι μύθοι θα πλεχτούν από την Εύα Παναγιωτοπούλου σε μια μουσική αφήγηση.
Η Εύα είναι επίσης και μεταφράστρια των εκδόσεων Κλέος. Βιβλία που έχει μεταφράσει θα υπάρχουν στα εκθεσιακά τραπέζια του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ανδραβίδας.
Ανάμεσα στους εκθέτες του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ανδραβίδας, θα είναι και ο σύλλογος φίλων του παλιού επιτραπέζιου παιχνιδιού “Κάστρα και Πολιορκητές”. Κάστρα και Πολιορκητές
Το θρυλικό επιτραπέζιο παιχνίδι που μάγεψε τους πιτσιρικάδες της δεκαετίας του ’80, θα απλωθεί στα τραπέζια των εκθετών και θα μπορούν μικροί και μεγάλοι φίλοι να παίξουν δωρεάν. Τα μέλη του συλλόγου θα προσφέρουν πληροφορίες για το παιχνίδι και για όποιον συλλέκτη θέλει να βρει εναπομείναντα εξαρτήματά του.
Μαγικές αναμνήσεις για τους μεγαλύτερους και γνωριμία με ένα από τα ιστορικότερα επιτραπέζια για τους νεότερους. Ραντεβού το Σάββατο, στην πλατεία της Ανδραβίδας, 20:00 η ώρα.