Μιχάλης Κατρίνης: ‘’Πλήρης η αποτυχία του επιτελικού κράτους στην πρόληψη, την πυροπροστασία και τον συντονισμό’’

Βασικά σημεία συνέντευξης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στον Real fm και στην Κάτια Μακρή

Αναφορικά με τις φωτιές που πλήττουν τη χώρα και τις ευθύνες που αναλογούν στους κρατικούς φορείς, ο βουλευτής Ηλείας τόνισε:

Οι σκέψεις μας, αυτή τη στιγμή, επικεντρώνονται στους πολίτες στη Ρόδο και την υπόλοιπη χώρα που χάνουν τις περιουσίες τους, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους που πλήττονται, όπως και στους πυροσβέστες, τους εθελοντές και όλους όσοι  προσπαθούν να περιορίσουν τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών.

Την προηγούμενη 4ετία είχε γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση στη Βουλή, για την αναδιοργάνωση  της πολιτικής προστασίας και του πλαισίου αρμοδιοτήτων του κάθε επιμέρους φορέα – και  μάλιστα είχε ψηφιστεί σχετικό νομοσχέδιο που επανακαθόριζε τις αρμοδιότητες όλων όσοι εμπλέκονται σε τέτοια κρίσιμα περιστατικά.

Βλέπουμε, ωστόσο, ότι βρισκόμαστε πάλι στο ίδιο έργο θεατές και αντί να υπάρχει αποτελεσματικότερη, τόσο σε προληπτικό όσο και συντονιστικό επίπεδο,  παρέμβαση του κράτους, αυτό που εξακολουθεί να κυριαρχεί είναι η προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών.

Τώρα, βέβαια, είναι η ώρα της μάχης. Τώρα είναι η ώρα που όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με την συνδρομή των ευρωπαίων συναδέλφων τους, καλούνται να δώσουν το μεγαλύτερο αγώνα – κάτι που υπενθυμίζω δεν θα ήταν εφικτό, χωρίς την σχετική πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη για την υλοποίηση του πανευρωπαϊκού προγράμματος πολιτικής προστασίας «rescEU».

Σε σχέση με τη χρηματοδότηση των δήμων για δράσεις αντιπυρικής προστασίας ο Μιχάλης Κατρίνης είπε:

Παρότι υπάρχει το πολυδιαφημισμένο Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ», το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, τρία χρόνια διαπιστώνουμε πως  πολλά από τα ενταγμένα έργα του δεν έχουν προχωρήσει, εξαιτίας της έλλειψης συντονισμού.

Διαπιστώνουμε πολλά κενά σε επίπεδο πρόληψης, αλληλο-επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες και περιορισμένη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δεν έχουμε δει την αναβάθμιση του συστήματος «112», το οποίο πέρα από τις εντολές εκκένωσης θα έπρεπε να δίνει στους πολίτες πιο συγκεκριμένες οδηγίες, σχετικά με τις οδούς διαφυγής κλπ.

Συνέπεια αυτών είναι να βλέπουμε κάθε χρόνο να συμβαίνουν τεράστιες φυσικές καταστροφές, οι οποίες υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον και καταστρέφουν τους κόπους  ζωής των πολιτών.

Για το συζητούμενο στη Βουλή νομοσχέδιο της ψήφου των αποδήμων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε:

Για εμάς η ψήφος όλων των αποδήμων Ελλήνων αποτελεί αξιακό ζήτημα, αφού πιστεύουμε ότι αποτελεί αυτονόητο, όσο και αναφαίρετο δικαίωμά τους.

Και αυτή μας η στάση, απέναντί τους, δεν καθορίζεται από την  πολιτική συγκυρία ή από κάποια άλλη σκοπιμότητα.

Ωστόσο, και αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ΝΔ ήρθε στην αρχή της κοινοβουλευτικής περιόδου, χωρίς να έχει υπάρξει ουσιαστική συζήτηση και προεργασία  με τα υπόλοιπα κόμματα.

Και θα πρέπει να θυμόμαστε πως και στις τελευταίες εκλογές, με τον προηγούμενο νόμο της ΝΔ, ψήφισαν μόλις 22.000 απόδημοι, αφού η κυβέρνηση ολιγώρησε στο να ενημερώσει, να ενεργοποιήσει και να διευκολύνει τον απόδημο ελληνισμό.

Ακόμη και έτσι, όμως, το ΠΑΣΟΚ δεν βάζει «στο ζύγι» τα θέματα αρχών.

Για αυτό και είπαμε «ναι» στη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων

Related posts

Διονύσης Καλαματιανός: «Πολιτικές προσέλκυσης των ανθρώπων της γενιάς του Brain Drain»

Δήλωση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου, για την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου του 1940

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Προωθούμε τον διάλογο για έναν ειρηνικό κόσμο, χωρίς φόβο, βία και συγκρούσεις