Ιστορικές από πολλές απόψεις υπήρξαν οι εκλογές της 21ης Μαΐου. Ανάμεσα στις… πρωτιές συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός πως οι Έλληνες του Εξωτερικού συμμετείχαν για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα μετά και την ενσωμάτωση ψηφοφόρων σε ΗΠΑ και Καναδά. Συγκεκριμένα, επί συνόλου 22.857 εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, ψήφισαν 18.203 και απείχαν 4.654. Ως εκ τούτου το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώθηκε στο 79,6%.
Ειδικότερα, μέχρι το πρωί της Κυριακής, όταν και είχαν ενσωματωθεί και οι ψηφοφόροι ΗΠΑ και Καναδά, η συμμετοχή άγγιξε το 80%.
- Σύνολο εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού: 22.857
- Ψήφισαν: 18.203
- Απείχαν: 4.654
- Ποσοστό συμμετοχής: 79,6 %
Μεγάλη προσέλευση Ελλήνων στα εκλογικά τμήματα του Παρισιού, του Στρασβούργου, της Νίκαιας και της Νάντης
Μία γεύση από εκλογές στην Ελλάδα πήρε η Γαλλία, με τη μεγάλη πλειονότητα των περίπου χιλίων Ελλήνων που φρόντισαν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους να προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα του Παρισιού, του Στρασβούργου, της Νίκαιας και της Νάντης, ενώ τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης καλύπτουν τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές με εκτενείς ανταποκρίσεις, άρθρα και αφιερώματα. Η οικονομική εφημερίδα Les Échos δημοσίευσε σειρά άρθρων και αναλύσεων με τίτλους «Η Ελλάδα τα καταφέρνει καλά παρά τις δυσκολίες», «Πώς ο Μητσοτάκης έγινε προβεβλημένο πρόσωπο της ευρωπαϊκής δεξιάς» και Ελλάδα. Ένα οικονομικό θαύμα δύο ταχυτήτων», ενώ σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εφημερίδες η Figaro διαπιστώνει «Επιστροφή της πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα», η Monde σημειώνει ότι «Ο Μητσοτάκης θέλει μία δεύτερη θητεία ενάντια στην αστάθεια», ενώ η Liberation κάνει λόγο για «Πολιτική αστάθεια» αλλά και για «απάθεια» των ψηφοφόρων επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στα οξυμμένα, όπως αναφέρει προβλήματα της ελληνικής νεολαίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται πάνω κάτω και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης με τη France Info να προβάλει ρεπορτάζ με τίτλο «Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα: μεταξύ πληθωρισμού και οικονομικής ανάκαμψης, οι ψηφοφόροι διστάζουν ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά», τη France24 να τονίζει «στην Ελλάδα, η οικονομία, βασικό διακύβευμα των βουλευτικών εκλογών» και την BFMTV να διαπιστώνει με αφορμή τις εκλογές ότι «η ελληνική οικονομία ανέκαμψε».
Η ψηφοφορία των Ελλήνων στο Ηνωμένο Βασίλειο
Στις 9 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε το Σάββατο η ψηφοφορία των Ελλήνων του Ηνωμένου Βασιλείου. Στους Ειδικούς Εκλογικούς Καταλόγους είχαν εγγραφεί 4.938 άτομα ενώ σ’ όλη τη χώρα είχαν δημιουργηθεί 12 εκλογικά τμήματα. Από αυτά οκτώ στο Λονδίνο (3.982 εγγεγραμμένοι) και από ένα σε Εδιμβούργο (282), Γλασκόβη (150), Μπέρμιγχαμ (274) και Λιντς (250).
Πιο συγκεκριμένα τα εκλογικά κέντρα είχαν ως εξής:
- Λονδίνο: 4 εκλογικά τμήματα στην Πρεσβεία (1Α Holland Park, W11 3TP) και 4 στο Ελληνικό Σχολείο (3 Pierrepoint Rd, W3 9JR West Acton).
- Γλασκόβη: στο Ελληνικό Σχολείο Αγ. Λουκά (Greek Orthodox Cathedral of Saint Luke, 27 Dundonald Rd, Glasgow G12 9LL)
- Εδιμβούργο: στο Ελληνικό Σχολείο Αγ. Ανδρέα Εδιμβούργου, το οποίο στεγάζεται στο οικόπεδο της παλαιάς Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγ. Ανδρέα, 2 Meadow Ln, Edinburg, EH8 9 NR
- Λιντς: στο κτίριο Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Τριών Ιεραρχών, (Greek Orthodox Community of Leeds, The three Hierarchs, 57 Harehills Avenue, Leeds LS8 4EU)
- Μπέρμιγχαμ: στο κτίριο της Ελληνικής Κυπριακής Εστίας, (The Midlands Greek and Cypriot Association, Magnet Centre Park Approach, Birmingham B23 7SJ)
Βέλγιο: «Μας χαροποίησε η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην εκλογική διαδικασία», ανέφερε ο Σύμβουλος Τύπου της ελληνικής Πρεσβείας, Θ.Θωμόπουλος
Ομαλά διεξήχθη η εκλογική διαδικασία στο Βέλγιο, όπου λειτούργησαν τέσσερα εκλογικά τμήματα. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί (ώρα Βελγίου) και έκλεισαν στις 19.00, ενώ συνολικά υπήρχαν τέσσερα τμήματα: τρία στις Βρυξέλλες-στην Πρεσβεία της Ελλάδας, με 1562 εγγεγραμμένους, ενώ ένα τμήμα με 68 εγγεγραμμένους λειτούργησε στην Αμβέρσα. Ο Σύμβουλος Τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βέλγιο, Θωμάς Θωμόπουλος έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα αφού για πρώτη φορά οι Έλληνες ψηφοφόροι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό».
«Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία και όλα κύλησαν ομαλά. Μας χαροποίησε η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και ιδίως η συμμετοχή νέων ανθρώπων. Ήταν ημέρα γιορτής για τους Έλληνες του Βελγίου και πολλοί ήταν οι Έλληνες που ήρθαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, οικογενειακώς με τα παιδιά τους» προσέθεσε ο κ. Θωμόπουλος.