Παρουσίαση του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά»

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος η παρουσίαση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά». Πρόκειται για την πρώτη δράση προληπτικής ιατρικής που ανακοινώνεται από τους Υπουργούς Υγείας Θάνο Πλεύρη και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και αφορά στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού. Αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, η Ελλάδα υλοποιεί για πρώτη φορά ένα τόσο εκτεταμένο πρόγραμμα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου που διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από την Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία παρουσίασε στοιχεία και έστειλε το μήνυμα «Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές», και υλοποιήθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης δηλώνοντας: «Το ζήτημα της πρόληψης και ειδικότερα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η Φώφη Γεννηματά είχε προσπαθήσει να το αναδείξει μέσα από όλες τις ιδιότητες που είχε, είτε στην πολιτική, είτε στη ζωή. Είτε ως Πρόεδρος, είτε ως Υπουργός, είτε ως απλή εθελόντρια, προσπαθούσε να πείσει και να πιέσει με ένα τρόπο τις γυναίκες να ασχοληθούν, να αποβάλλουν το φόβο.

Χαίρομαι λοιπόν που υπάρχει στην πραγματικότητα μία διακομματική συναίνεση στο θέμα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού και σίγουρα πρέπει να πούμε και πολλά συγχαρητήρια στην ίδια την κυβέρνηση για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα και στον Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θυμάμαι το είχε υποσχεθεί αμέσως μετά το θάνατο της Φώφης ότι θα δημιουργήσει ένα πρόγραμμα στο όνομά της, ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, για να συμβολίσει την ανάγκη πρόληψης όλων των γυναικών».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τρεις γυναίκες, η Δέσποινα, η Αγγελική και η Μαρία, μοιράστηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες και έστειλαν μήνυμα σε όλες να κάνουν τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού.

Το πρόγραμμα αφορά σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, οι οποίες διαμένουν στην Ελλάδα και διαθέτουν ΑΜΚΑ. Εξαιρούνται μόνο όσες έχουν ήδη κάνει ψηφιακή μαστογραφία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους είτε εκείνες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού κατά την τελευταία πενταετία. Η διαδικασία που θα ακολουθείται είναι η εξής:

• Γυναίκες οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με το άυλο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

• Γυναίκες οι οποίες δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψη τους σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα υγείας την οποία θα επισκεφθούν να τους εκδώσει χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση το σχετικό παραπεμπτικό και στη συνέχεια, να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση.

Το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις:

1. Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους

2. Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος)

3. Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος)

Με τον τρόπο αυτό, το πρόγραμμα δεν σταματά στη διενέργεια δωρεάν εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας, αλλά περιλαμβάνει και τη δωρεάν επίσκεψη στο γιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα και τη δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος για περαιτέρω αποσαφήνιση των ευρημάτων.

Η αποστολή των SMS πρόκειται να ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής 10 Ιουνίου. Η έναρξη του προγράμματος σηματοδοτεί μια σημαντική και συστηματική προσπάθεια πρόληψης για τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου. Επιπλέον, για πρώτη φορά η χώρα θα αποκτήσει ψηφιοποιημένα δεδομένα υγείας σε επίπεδο πληθυσμού, σε σχέση με τα κυριότερα χρόνια νοσήματα. Αυτό θα επιτρέψει τον σχεδιασμό ακόμα πιο αποτελεσματικών και στοχευμένων πολιτικών, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πληθυσμού και θα χαρακτηρίζονται από αυξημένη βιωσιμότητα.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε «Κορωνίδα του προγράμματος “Σπύρος Δοξιάδης” είναι το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” προς τιμή της αειμνήστου πολιτικού όπου εγκαινιάζεται σήμερα και αφορά 1.300.000 γυναίκες. Η ιδιαιτερότητα αυτού του προγράμματος, είναι ότι εμείς πάμε να αναζητήσουμε τους πολίτες. Παίρνουμε την κατηγορία που μας υπέδειξε η Επιτροπή των ειδικών, που είναι πιο ευάλωτη, την αναζητούμε με τα σύγχρονα τεχνικά μέσα και δίνουμε την δυνατότητα του απευθείας παραπεμπτικού. Παράλληλα δίνουμε τη δυνατότητα του περαιτέρω κλινικού ελέγχου από τον γιατρό και επιπλέον εξετάσεων που θα χρειαστούν. Και όλο αυτό το πλαίσιο παρέχεται δωρεάν από το κράτος.

Αυτό έρχεται να συνδεθεί με μια βασική μεταρρύθμιση που ψηφίσαμε πριν από ένα μήνα και έχει να κάνει με τον προσωπικό γιατρό και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας διότι όλες αυτές οι προληπτικές εξετάσεις θα έρθουν να αξιολογηθούν από έναν προσωπικό γιατρό που θα παρέχεται δωρεάν από το κράτος και είναι στην πραγματικότητα η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια που γίνεται για εξωνοσοκομειακή περίθαλψη του πολίτη.

Με ρωτούν πολλοί πότε θα κερδίσουμε τον καρκίνο; Η απάντηση είναι ότι κάθε μέρα κερδίζουμε τον καρκίνο. Με τις νέες θεραπείες, με τις εξετάσεις, με την πρόληψη κάθε μέρα δίνουμε τη μάχη να κερδίσουμε τον καρκίνο. Σε αυτή τη μάχη κατά του καρκίνου βάζουμε το σύνολο των προληπτικών εξετάσεων. Κάνοντας πράξη, έστω και με κάποιες χιλιάδες χρόνια καθυστέρηση, τη βασική αρχή της Ιπποκράτειας ηθικής κάλλιο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν».

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” αφορά εξετάσεις για όλες τις γυναίκες 50 ως 69 ετών – δηλαδή 1,3 εκατομμύρια γυναίκες. Ουσιαστικά, χρησιμοποιώντας δύο τεχνολογικά εργαλεία, το SMS και το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτές τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν. Στο ίδιο πλαίσιο, σύντομα θα ενσωματωθούν και άλλες παθήσεις σε επόμενα προγράμματα, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα τεχνολογικά εργαλεία για να μπορέσουμε να επενδύσουμε στην κοινωνική πολιτική. Όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η ψηφιακή πολιτική είναι μια κοινωνική πολιτική. Η εξυπηρέτηση του πολίτη ουσιαστικά διενεργείται μέσω και των ψηφιακών εργαλείων και αυτό είναι ένα βήμα από τα πολλά για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα νέο πλαίσιο παροχής όλων αυτών των υπηρεσιών».

Related posts

 «Ο Δήμος Ήλιδας τίμησε με μία λαμπρή παρέλαση το Έπος του 40’»

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας, Ν. Κοροβέση για Επέτειο 28ης Οκτωβρίου

Επιτυχημένη η δράση ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού απο την Δ.Κ. και τον Δήμο Πύργου