Σε μία συνέντευξη-ποταμό εξελίχθηκε η συνέντευξη Τύπου για το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανδραβίδας-Κυλλήνης που παραχώρησε τοπικά ΜΜΕ ο Γιάννης Λέντζας

Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης
«Η Εφορεία Αρχαιοτήτων πρέπει να λειτουργεί ως παράγοντας εξωστρέφειας και όχι μιζέριας»
Σε μία συνέντευξη-ποταμό εξελίχθηκε η συνέντευξη Τύπου για το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανδραβίδας-Κυλλήνης που παραχώρησε τοπικά ΜΜΕ ο Γιάννης Λέντζας
Προσφυγή στο ΚΑΣ κατά της εισήγησης με την οποία δεν παραχωρείται φέτος το Κάστρο Χλεμούτσι
Δημοπρατούνται εμβληματικά έργα στον Δήμο
«Μέρος της αντιπολίτευσης απαξιώνει τους θεσμούς και τους δημότες»

Σε μία συνέντευξη-ποταμό εξελίχθηκε η συνέντευξη Τύπου για το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανδραβίδας-Κυλλήνης που παραχώρησε προς τα τοπικά ΜΜΕ ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας. Ο Δήμαρχος, αφού αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ, μίλησε για την προσφυγή στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατά της εισήγησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας με την οποία δεν παραχωρείται φέτος το Κάστρο Χλεμούτσι για πολιτιστικές εκδηλώσεις, για τα εμβληματικά έργα που δημοπρατούνται στον Δήμο, για την απουσία της αντιπολίτευσης από τα Δημοτικά Συμβούλια, καθώς και για την συνάντησή του με τον Γενικό Διευθυντή της «διαΝΕΟσις».

Το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανδραβίδας-Κυλλήνης
Αρχίζοντας από το Φεστιβάλ Ανδραβίδας-Κυλλήνης, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, αφού ευχαρίστησε τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Κωνσταντίνο Χαντζή για την άψογη επιμέλεια της διοργάνωσης, ανέφερε:
«Πιστοί στο ραντεβού μας ανακοινώνουμε τις καλλιτεχνικές δράσεις στα πλαίσια του 12ου Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Είναι ένα φεστιβάλ που επενδύει στον πολιτισμό αλλά και ταυτόχρονα στο περιβάλλον.
Στο 12ο Φεστιβάλ δίνει ιδιαίτερη αίγλη ο ερχομός του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος θα επισκεφθεί την περιοχή μας από τις 2 έως τις 5 Σεπτεμβρίου. Αυτό το Φεστιβάλ γίνεται από άκρη σε άκρη σε όλο τον Δήμο, στον Σταφιδόκαμπο, στο Κουνουπέλι, στην πλατεία Ανδραβίδας, στα Λεχαινά. Άρα καταλαβαίνετε ότι λειτουργούμε ενωτικά γιατί θέλουμε όλους τους δημότες να συμμετέχουν και είναι μέρος του πολιτιστικού αυτού δρωμένου. Παράλληλα, σε αυτό το Φεστιβάλ έχουμε και ευρύτερες συνέργειες με τον Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και τον Δήμο Πύργου».
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος έκανε γνωστό το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ, το οποίο ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή 18 Ιουνίου με ένα αφιέρωμα στον κλασσικό και σύγχρονο χορό στο Σινέ Ρόδον, στον Σταφιδόκαμπο.

Προσφυγή στο ΚΑΣ
Ο Γιάννης Λέντζας έκανε ειδική αναφορά στην προσφυγή που θα καταθέσει ο Δήμος στο ΚΑΣ κατά της εισήγησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας με την οποία δεν παραχωρείται φέτος το Κάστρο Χλεμούτσι για πολιτιστικές εκδηλώσεις.
«Προσφεύγουμε στο ΚΑΣ ώστε να μας αποδοθεί το Κάστρο Χλεμούτσι, ένα ιδιαίτερο μνημείο, ένα τοπωνύμιο άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Δήμο μας. Παρά την αρνητική απόφαση που είχε το συμβούλιο στην Πάτρα αγωνιζόμαστε ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε και κάποιες συναυλίες μέσα στα όρια του Κάστρου Χλεμουτσίου διασφαλίζοντας και την προστασία αλλά και το ίδιο το Κάστρο Χλεμούτσι σαν αρχαιολογικό χώρο, γιατί μπορεί η αρχαιολογική υπηρεσία να νοιάζεται μια φορά εμείς όμως νοιαζόμαστε πολλές περισσότερες φορές.
Η απόφαση είναι πέρα για πέρα άδικη. Θεωρώ ότι υπάρχει εμπάθεια ενός συγκεκριμένου προσώπου προς το πρόσωπό μου. Εδώ θέλω να τονίσω πως υπάρχει καθυστέρηση πολλών έργων στον Δήμο λόγω αρνήσεων σε τεχνικά θέματα που δεν άπτονται της αρχαιολογικής υπηρεσίας, αλλά παρ’ όλα αυτά βρίσκουμε εμπόδια. Αναφέρω χαρακτηριστικά την πλατεία της Ανδραβίδας που μας πήρε ενάμιση χρόνο να πηγαινοερχόμαστε με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η χρηματοδότηση. Μιλάμε για ένα έργο 900 χιλ. ευρώ με κάποια επιχειρήματα τα οποία είναι αίολα.
Για την συγκεκριμένη απόφαση δεν ξέρω τι επιθυμεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων, δεν ξέρω τι επιθυμεί η συγκεκριμένη κυρία που βρίσκεται εκεί. Επιθυμεί ένα Κάστρο Χλεμούτσι που θα το επισκέπτονται μερικοί άνθρωποι ή θέλει να είναι προμετωπίδα του Δήμου μας και να γίνονται ανοικτές παραστάσεις και να γίνεται και πρεσβευτής σε πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα; Στην περσινή συναυλία, που χρησιμοποιήθηκε ως πρόφαση, ήταν κόσμος από την Αθήνα, την Πάτρα και άλλα μέρη της Ελλάδας. Πιστεύω ότι καλύτερη διαφήμιση του Κάστρου δεν υπάρχει.
Θέλω να είμαι ειλικρινής και ξεκάθαρος. Όντως επειδή προερχόμασταν από τον κορονοϊό, υπήρχε μια μεγαλύτερη συμμετοχή σε σχέση με τα αναμενόμενα. Η συναυλία ολοκληρώθηκε στις 12:30 μετά τα μεσάνυκτα και όντως ο χώρος δεν αποδόθηκε καθαρός την επόμενη ημέρα καθώς υπήρχαν και αργίες και αναστολή λήψης προσωπικού με οκτάμηνα. Παρόλα αυτά ειδικά συνεργεία πήγαν και καθάρισαν τον χώρο μετά από δύο ημέρες.
Η κερκίδα για την οποία μας λέει η συγκεκριμένη κυρία όλα αυτά τα χρόνια έμενε εκεί. Ερχόταν τον Ιούλιο και έφευγε τον Σεπτέμβρη. Επίσης πολύ σωστά θυμήθηκε τις μελέτες πυροπροστασίας και διαφυγής σε περίπτωση που έχουμε κάποιο απρόσμενο γεγονός. Αυτά γιατί δεν τα θυμόταν πριν το 2019; Η εισήγηση ήταν αρνητική από την αρχή και παρότι είπαμε ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε και την προσβασιμότητα και τον επαρκή αριθμό που χρειάζεται για να παρακολουθήσει τη συναυλία και τον καθαρισμό, παρότι είπαμε πως είμαστε δυνητικά έτοιμοι να προετοιμάσουμε μελέτες και πυροπροστασίας και εκκένωσης, η απόφαση ήταν εξαρχής αρνητική με κάποια επιχειρήματα τα οποία δεν έστεκαν.
Πρέπει να καταλάβει η Εφορεία Αρχαιοτήτων ότι πρέπει να λειτουργεί ως παράγοντας εξωστρέφειας και όχι μιζέριας», δήλωσε ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Εμβληματικά έργα
Ακολούθως, ο Γιάννης Λέντζας αναφέρθηκε στα εμβληματικά έργα του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης τα οποία πλέον δημοπρατούνται.
«Εμβληματικό έργο η δημοπράτηση του διαγωνισμού για την ύδρευση ΔΕ Βουπρασίας από το Φράγμα Πηνειού. Ένα έργο 9 εκατ. ευρώ. Μέσα στον Αύγουστο θα έχουμε και ανάδοχο.
Ακόμα περιμένουμε την απόφαση από το τεχνικό συμβούλιο του Νομού για τον Βιολογικό της Βάρδας, έργο 13 εκατ. ευρώ. Η απόφαση θα πάει στο ΥμεΠΕΡΑΑ και θεωρώ ότι το πολύ σε είκοσι μέρες το πολύ θα δούμε και αυτό το έργο να δημοπρατείται. Και δεν τα λέω αυτά σαν προεκλογικά πυροτεχνήματα γιατί ανεξαρτήτως Δημάρχου, είτε είναι ο Λέντζας, είτε είναι ο οποιοσδήποτε άλλος Δήμαρχος, αυτά είναι έργα τα οποία θα γίνουν. Έχουν μπει στις ράγες και έχουν βρει την πορεία τους», τόνισε ο Γιάννης Λέντζας.

«Απαξίωση των θεσμών, απαξίωση του δημότη»
Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης έκανε ειδική αναφορά στην συνήθη τακτική μέρους της αντιπολίτευσης στον Δήμο να μην προσέρχεται στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει απαρτία.
«Δημιουργούνται προβλήματα που αφορούν λειτουργία του Δήμου, ζητήματα που έπρεπε να έχουν λυθεί… χθες. Με τη μη εμφάνιση της αντιπολίτευσης στα Δημοτικά Συμβούλια έχουμε καθυστερήσεις. Η αντιπολίτευση έχει πάρει ψήφους από τους πολίτες και θεωρώ ότι έπρεπε να εκφράζει τον ρόλο της, γιατί αν δεν υπάρχει αντιπολίτευση μπορεί και η διοίκηση να είναι προβληματική. Το ότι δεν έρχονται και ίσως κάποιοι στο μέλλον να διεκδικήσουν την ψήφο των δημοτών το αφήνω στην κρίση των ψηφοφόρων. Η απουσία της αντιπολίτευσης δεν είναι σε ένα, δύο, ή τρία συμβούλια. Αν δεν ερχόμαστε εμείς και η παράταξη του κ. Παναγιωτόπουλου και δύο ανεξάρτητοι συμβούλια δεν γίνονται συμβούλια. Θεωρώ ότι πρέπει να σεβαστούν την ψήφο των δημοτών που τους στήριξαν και να είναι παρόντες στα συμβούλια. Δεν είναι η πρέπουσα συμπεριφορά, είναι απαξίωση των θεσμών, είναι απαξίωση του δημότη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της «διαΝΕΟσις»
Ακολούθως, ο Γιάννης Λέντζας μίλησε για την συνάντηση που είχε με τον Γενικό Διευθυντή της «διαΝΕΟσις» κ. Διονύσιο Νικολάου για το σχέδιο ανασυγκρότησης της Ηλείας.
Βρεθήκαμε με τον κ. Νικολάου της «διαΝΕΟσις» και μέσα από αυτή τη συνάντηση έγινε σαφές το τι πρέπει σαν Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, να προτείνουμε γιατί, ναι μεν τα έργα αυτά θα είναι για τον Δήμο μας, αλλά παράλληλα θα εξυπηρετούν και όλο τον Νομό Ηλείας. Συζητήσαμε για ζητήματα που αφορούν την χρηματοδότηση αυτών των έργων και ως προς αυτό είμαι λίγο επιφυλακτικός. Από εκεί και πέρα εμείς θα θέσουμε τρία έργα. Το ένα αφορά τον Βιολογικό Κυλλήνης – Κάτω Παναγιάς – Μιμόζας και την εύρυθμη λειτουργία του αντλιοστασίου που είναι στα Λεχαινά και που αφορά τον Κυλλήνιο Κόλπο. Το δεύτερο αφορά το Κοτύχι γιατί αυτή η εξαιρετικής ομορφιάς λιμνοθάλασσα τείνει να χαθεί και πρέπει σύμφωνα με τις μελέτες που έχουμε κάνει να γίνει επαναπροσδιορισμός κατάληξης των μεγάλων ρεμάτων. Το τρίτο έργο θα αφορά το δάσος της Στροφυλιάς και για το παραλιακό μέτωπο για να μπορέσουμε να φτιάξουμε με ήπιες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις έναν παραθαλάσσιο οδικό άξονα που θεωρώ ότι θα απογειώσει όλο τον Νομό Ηλείας και όχι μόνο τον Δήμο μας.
Ήδη από την Περιφέρεια μας έχουν εντάξει σε Ολοκληρωμένες Χωρικές Ενότητες με τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας και τον Δήμο Πηνειού, έχουμε καταθέσει την πρότασή μας για να συσταθεί αυτό το συμβούλιο και χρειάζεται μια συνέργεια όλων των αυτοδιοικητικών για να έχουμε αποτελέσματα. Αυτά τα αποτελέσματα θα είναι από την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο», ανέφερε ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Ευχαριστίες
Τέλος, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όλους τους Αντιδημάρχους, τον Γενικό Γραμματέα του δήμου, την Τεχνική Υπηρεσία, την Οικονομική Υπηρεσία, τον Προγραμματισμό και όλους τους διοικητικούς υπαλλήλους. «Γιατί κάθε ημέρα είμαστε όλοι εδώ και αγωνιζόμαστε. Μάλιστα οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι εδώ ενεργά ακόμα και Σαββατοκύριακα και προσπαθούν να τρέξουν τις υποθέσεις. Χωρίς τη δική τους αρωγή δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ευχαρίστησε τον πρώην Αν. Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα για όλες τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις που υπέγραψε για τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 12ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ

08/07/2023 και ώρα 21:00 στην πλατεία Ανδραβίδας
Η μεσαιωνική πορεία της Ανδραβίδας
Συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ανδραβίδας

15/07/2023 και ώρα 21:00 στον Σταφιδόκαμπο
Θεατρική Παράσταση με τους Παράξενους Ταξιδιώτες

22/07/2023 και ώρα 21:00 στα Λεχαινά
Συναυλία της Φιλαρμονικής Λεχαινών

02/08/2023 και ώρα 21:00 στο Σινέ Ρόδον
Βραδιά Πανσελήνου με το συγκρότημα «Κομμένες Αντιστάσεις»

03/08/2023 και ώρα 23:00 στο Κουνουπέλι
Αφιέρωμα στη Ροκ Μουσική με τους Route 55
Συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

09/08/2023 και ώρα 21:00 στο Σινέ Ρόδον
Συναυλία τα Χρώματα της Ήλιδας

26/08/2023 και ώρα 20:30 στο Σινέ Ρόδον
Όπερα από το Μουσικό Ίδρυμα ΑΜΑΝΤΕ από το Τιρόλο Ιταλίας

30/08/2023 και ώρα 20:00 στο Σινέ Ρόδον
Συναυλία της Μεικτής Χορωδίας Μυρτουντίων

02/09/2023
Μουσικές επιδείξεις προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη και των υπολοίπων επίσημων καλεσμένων από τους τοπικούς συλλόγους
Κοινή εκδήλωση με το Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Πύργου στην Κεντρική πλατεία Πύργου

04/09/2023
Κοινή εκδήλωση με το Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Πύργου στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη και των υπολοίπων επίσημων καλεσμένων με την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα Κρεστένων «Έκφρασης» με το έργο « Το πανηγύρι του Κεχαήδη»

Related posts

5ο KINOFEST Φεστιβάλ Γερμανόφωνου κινηματογράφου

2ο Alfeios Eco Festival στον Πύργο: «Η θάλασσα είναι ζωή» από την HELMEPA.

«Έφτασε η ώρα για Νέα Αρχή στο Επιμελητήριο Ηλείας!»